Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Късно снощи министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова коментира в личния си профил във фейсбук започналите масови полицейски протести.

Министърката призова пътят на реформите да бъде поет сега, защо утре ще е още по-болезнен. Това включва и промяна на привилегиите, които в момента имат служителите от сектора за сигурностмакар и Бъчварова да не го споменава директно. Тя изрази разбиране с недоволството на полицаите заради липсата на диалог и пише, че премахването на причините за недоволство е краткият път, който трябва да бъде изминат утре (днес, сряда – б.р.)

В 8:30 в Министерския съвет започва извънредната среща на премиера Бойко Борисов, финансовия министър Владислав Горанов и вътрешния министър Румяна Бъчварова. За същия час пред сградата на правителството е насрочен и протестът на полицаите.

Ето цялото обръщение на Бъчварова:

 

Като човек разбирам грижите на полицаите и техните семейства, както и техните основания да напуснат системата или да протестират. Като министър съм длъжна на гарантирам баланса между интересите на служителите от една страна и на приоритетите и възможностите на държавата от друга. Труден баланс, чиято точка на равновесие е националната и обществената сигурност.

Цял ден търсихме най-доброто взаимно приемливо решение. Вярвам, че много скоро ще го намерим.

Благодаря на всички служители на МВР, които днес останаха на своя пост. Те показаха, че поставят честта и лоялността си към институцията над личните си емоции и интереси. Такива хора има не малко в МВР.

Разбирам напълно и възмущението на служителите на МВР, които днес излязоха на улицата, за да изразят позицията си. Знам, че те не се борят за нещо, което не им се полага. Давам си сметка, че са убедени, че защитават себе си, своите семейства, и достойнството си. Липсата на предварителен диалог е друг повод за недоволството им и той също е основателен.

Премахването на тези причини за недоволството им е само краткият път, който трябва да изминем утре.

Дългият път, по който трябва да поемем е друг. Той е в реформата в МВР. Българските граждани са наясно, че МВР има нужда от промяна. Голяма част от служителите на министерството също настояват за бързи и категорични реформи. Те трябва да гарантират на полицаите, че ще работят при оптимални условия и стабилност, че най-добрите от тях ще израстват, а непочтените ще разберат, че нямат място в системата.

И по-важното - реформа, която ще даде основание на гражданите да имат доверие в полицията и да получават по-качествена защита. Защото доверието не се дължи по закон, а се заслужава всеки ден. Този път е не само по-дълъг, но по-труден и болезнен. Ако днес не тръгнем по него, утре ще е късно и много по-болезнено.  

Ключови думи

Коментари

дебелян пеевский

Вместо да маже глупости по Фейсбук, да хваща жандармерията да разгони тоя батак по улиците. Полицаите могат спокойно да се съберат да протестират пред паметника на съветската армия, там има място за трийсе пъти протеста им.

Не става, за тях той е светиня, а и ако го осерат, после руския посланик, Путин, Бойко.......става една конфузна работа...

фрунзе

Че трябват реформи спор няма, но не и по стахановски да се направи всичко, което е отлагано 25 години

socialen

Лекарството "Неолиберализъм, Либертарианство и Пазарен Фундаментализъм" не помогна 26 години! Сега 13главата олигархична Ламя на Борисов, в която са и неолибералите, либертарианците, пазарните фундаменталисти, монетаристите и обективистите от преименувалото се СДС, увеличава дозата! Лечението успешно - Пациентът почина! Оставка на това Нещо, което някои, незнайно защо, наричат "правителство"!

Да викнем ли БСП да оправи нещата?

*

Неолиберализмът и либертарианството за 26 години не помогнаха, защото не бяха прилагани. Кой ги е прилагал? Димитър Попов ли ("За Бога, братя, не купувайте!"). Или проф. Любен Беров, който водеше правителство с мандата на ДПС и с подкрепата на БСП? Или Жан Виденов? А за двойната и за тройната коалиция да говорим ли? Ония на Дедо Симо и на Сергея, и на лондонските юпита? Лекарството не е прилагано или пък, когато се е прибягвало до него, е било за кратко - опити направиха Филип Димитров и Иван Костов, но Партията наша, оная, стогодишната, бързо им пресече дейността. Така че 26-те години всъщност са 4-5 години.

009

Да, можете да й вярвате. Тя знае какво е болезнено. Изпитвала го е.

МАЛВИНА

Другарко БАЧВАРОВА вие оптавихте престъпноста спряхте катастрофите -облякохте полицая с респектираща униформа обществения ред е на най високо ниво и сега ще правите реформа като започнете с намаляване на заплатите на онези които излизат срещу престъпния свят срещу нарушителите на закона и обществения ред Реформа се прави с умни и можещи и най важното мислещи хора Вие какво разбирате - можещите хора в МВР отдавна ги няма такива като вас ги изгониха хора жади за власт но бедни с акъла

КРУМ

ДЕБЕЛЯНСКИ ти изправял ли си се срещу престъпник готов на всичко сам и само да се спаси или избяга по теб стреляно ли е и бил ли си раняван ти работел ли си 48 часа без сън и храна -стоял ли си зимата 30-40 часа на едно място постови ти го казвам защото другата дума не е за теб тебе тълпа обиждала ЛИ ТИ Е И ПЛЮЛА ли тие като ти викат мръсно ченге а ти изпълняваш волята и заповедите на тези които сега не ни защитават Мога да те питам за много неща но ти си ограничен и простоват и нещо което не го разбираш никога не коментира

ddemi

Често ли стрелят по чантаджиите в МВР? Или по цялата рода из офисите на МВР? Защото тези хора не вършат никаква полезна работа за обществото, тотални безделници, които получават 20 заплати като навършат 40 години. Не знам колко често са стреляли по полицаи, но знам колко агресивна е полицията срещу гражданите, излезли на протест. Аз нямам доверие в полицаите, те не защитават моя интерес, а интереса на една шайка политически мародери, които са се докопали до висши държавни постове.

Пак ли реформи ма, Бъчварова??!?!? 25 години все все се реформираме и пак не сме се дореформирали!?!?!? Изходът май е един - да се вдигаме след полицаите и да ви реформираме аналните отвърстия!!!

mardafi

С ТАЯ пача ударихме дъното и копаем упорито надолу - е не е имало по-тъп министър - освен Винету

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.