ДПС се обяви против идеята на правителството за премахване на обезщетенията на полицаите при пенсиониране, както и надбавките им за прослужено време. В специална своя позиция Движението разкритикува дейността на вътрешната министърка Румяна Бъчварова, но не споменава финансист №1 Владислав Горанов, който е основният инициатор на промените.

Ето какво се казва в позицията на Движението:

"ДПС заявява категоричната си позиция срещу опита на правителството да премахне обезщетенията, изплащани при пенсиониране, както и надбавките за прослужено време на служителите от сектор “Сигурност”. Напомняме на управляващите, че това не са привилегии, а справедлива компенсация за рисковете и трудните условия, при които работят служителите от сектор “Сигурност”, както и гарантиране на възможности за тяхната преквалификация след пенсиониране. Ние възразяваме, както срещу същността на исканите промени, така и срещу начина, по който те се правят - без диалог със синдикалните и професионални организации на работещите в сектора и чрез Закона за държавния бюджет без промяна на съответните специализирани закони. 

Възмутителен е опитът на ресорния министър да избяга от отговорността, която носи към служителите в повереното и министерство. В усложнената от бежанската криза ситуация министърът е длъжен повече от всякога да осигури спокойствие и стабилност на работещите в системата. 

ПГ на ДПС категорично няма да подкрепи и ще гласува убедено против предложените промени".

Заради промените в регламента при пенсиониране на полицаите служителите на реда вече заявиха, че готвят масови протести.