Вълната от смъртни случаи в следствие на фалшив алкохол се разраства, съобщи турското англоезичното издание "Тудейс Заман". В събота в клиники в мегаполиса са загинали още 5 души пили "скоросмъртница" и с тях броят на жертвите достигна 23 души.

Първите случаи на натравяния в мегаполиса бяха регистрирани преди седмица. Полицията в Истанбул разследва организирана мрежа за производство и продажба на нелегален алкохол. Заподозрените за участие в криминалната схема до момента са 15 души.

Полицията предупреди хората да не купуват алкохол с надпис "Българска ракия" в кварталите "Байрампаша", "Газиосманпаша", "Багджилар" и "Фатих". Започнали са масирани проверки на магазините, продаващи тази напитка. Те се осъществяват съвместно от полицията и Министерството на храната.

Агенция "Доган" цитира пострадал потребител на фалшивия алкохол, според когото ракията не идва действително от България.

"Не идва от България, прави се тук. Някога идваше от България, но сега я правят (ракията) под стълбището", казва Серкан Окансой.

Той използва случая, за да призове за намаляване на цената на алкохола в Турция, където стандартна бутилка ракия струва 38 турски лири (12 евро) спрямо само пет лири за фалшивия алкохол.

Общо 89 души бяха хоспитализирани от 18 октомври насам в Истанбул, след като са консумирали ракия, в която е имало съдържание на метилов алкохол.