Астрономи са открили напреднала технологично чуждоземна цивилизация? Това поне е една от хипотезите за загадъчни и все още необяснени научно примигвания на звезда, отдалечена на близо 1500 светлинни години от нас.

Всичко започва с наблюдение на далечно слънце, KIC 8462852, разположено на 1480 светлинни години от Земята, с помощта на космическия телескоп Кеплер (конструиран да улавя примигвания на екзопланети, преминаващи пред звездите), разказва френското сп. "Льо Поан". Това преминаване се проявява с намаляване на светлината на звездата – явление, което учените са наблюдавали няколко пъти върху KIC 8462852, благодарение на любители в специалната програма за наблюдение „Ловци на планети“.

Промените в интензитета на светлината – примигванията на KIC 8462852, обаче са прекалено нерегулярни, за да бъдат знак за присъствието на планета. Как иначе да се обясни фактът, че продължителността на затъмненията на звездата (намаляването на светлината е от порядъка на 20%) варира от 5 до 80 дни!

На преден план излиза загадка, която разпалва колективното въображение…

Струпване на комети

Във все още непубликувано, но предложено на специализираното списание Monthly Notices of The Royal Astronomical Society проучване, астрономите от американския университет в Йейл докладват за странния феномен и отхвърлят една по една хипотезите, които биха могли да го обяснят.

Диск от нехомогенна прах, обгръщащ звездата, облак от карбонови частици около някои променливи звезди, сблъсък между астероиди, дори между планети – нищо не обяснява напълно и категорично явлението. За учените най-вероятното обяснение до днес е… струпване на комети, чиято траектория е нарушена от съседна звезда.

Тази хипотеза изглежда най-приемлива, още повече, че в близост до загадъчната звезда наистина съществува небесно тяло. В ексцентричната орбита пред KIC 8462852 на всеки 700 дни минават и се разбиват под въздействие на гравитацията на звездата зареяни комети, които биха могли да обяснят събраните данни. Но само при условие обаче, че тези струпвания са толкова значителни, че да закрият 20% от светлината на звездата, почти 50% по-голяма от нашето Слънце!

Извънземна цивилизация?

И последната хипотеза.

В интервю, предоставено на американското културно списание The Atlantic, водещият астроном от екипа Табета Бояджан отбелязва, че в изследването са разгледани единствено „естествени” сценарии и допуска, че са възможни и други – подразбира се „свръхестествени”. Журналистът Рос Андерсън, решен да проследи тази загатната вероятност се свързва с Джексън Райт, астроном от Университета на щата Пенсилвания, който споделя, че е въодушевен от откритието.

„Извънземните винаги се допускат като последна хипотеза за разглеждане, но мисля, че обяснението тук се крие в наличието на голям технологичен обект на развита извънземна цивилизация”, заявява ученият.

Въпреки лансираната естествена хипотеза за струпване на комети, Райт е твърдо решен да публикува и алтернативното обяснение.

В сътрудничество с Табета Бояджан и Андрю Саймън, директор на института SETI, чиито проучвания са изцяло посветени на търсене и изследване на живота в Космоса, Джексън Райт подготвя предложение да се насочи гигантска радиоантена към въпросната звезда с надеждата да бъдат засечени радиоизлъчвания, асоциирани обикновено с разумна технологична дейност. Накратко, може би сме в навечерието на откритие на извънземна цивилизация, достатъчно развита, за да построи огромни технически обекти около своята звезда и чрез тях да „улавя“ енергията ѝ.

Ако този първи тест даде резултат, ще бъде използван и радиотелескопът Голямата редица в Ню Мексико, който да даде още информация за засечените сигнали. Ако всичко върви по план, първото прослушване ще се проведе през януари 2016, а това с телескопа – през следващата есен.

Площад СЛАВЕЙКОВ