Шефката на Общинската избирателна комисия - София Диляна Иванова, станала известна с репликата, че припадналите в зала "Арена Армеец" членове на секционни комисии са симуланти, подаде оставка по настояване на премиера Бойко Борисов.

Два дни след изборите, когато няколко хиляди души буквално бяха взети за заложници в спортната зала, а 117 от тях потърсиха лекарска помощ, Иванова обяви, че кошмар не е имало, някои от хората дори били доволни, а ситуацията била напълно нормална. Тогава тя декларира и, че няма абсолютно никаква необходимост да се подават оставки, защото нищо особено не се е случило.

Иванова беше предложена за председател на ОИК - София от квотата на ГЕРБ. Оставката ѝ бе поискана от Борисов днес, за да не се компрометира или възпрепятства предаването на протоколите в Централната избирателна комисия. Иванова подава оставка и като член на ОИК-София.

"Подадох заявление до ЦИК с което ги помолих с оглед на напрежението, което е създадено в публичното пространство да бъда освободена като председател и като член на Общинската избирателна комисия (ОИК), за да може колегите да работят спокойно. ОИК успя да гарантира завършването на изборния процес по най-правилния начин, който е разписан в законодателството въпреки пропуските, които ги има и въпреки намаления по брой състав на комисията. Както на първи тур комисията работи със състав от 19 човека, което е заложено по кодекс, така и сега на втори тур комисията също ще работи с 19 човека", съобщи Иванова пред БНР.

От ГЕРБ предлагат на ЦИК за нов председател на ОИК - София Полина Витанова. По образование и професия Витанова е юрист. В момента е член на ОИК - София. На предходни избори Полина Витанова е била председател на 23 РИК - София.