Неуспели кандидат-кметове в Банско се обединиха около искане за касиране на изборите в общината, позовавайки се на подправени протоколи. 

Казусът е любопитен не само заради това, че Банско е апетитна община и често фокус на общественото внимание заради инвестиционни намерения като нови лифтове и пр., а и защото не жали вторият, от когото уж са били отнети гласове в полза на победителя - старият нов кмет Георги Икономов, а негови опоненти. Гласовете, обект на спора, са напълно достатъчни, за да спечели Икономов на първи тур, както и стана.

Бившият дългогодишен кмет Александър Краваров (издигнат от местната коалиция "Заедно за община Банско", в която влиза и ВМРО), социалистът Костадин Дурчов и реформаторът Лазар Захов, оспорват малката разлика, с която Икономов бе преизбран, но не разлика с някой от тях, а с втория по резултат - Михаил Рахов ("Бъдеще за община Банско" - БСД-НДСВ). Ако не бяха едни около 50 гласа, Икономов (ГЕРБ) и Рахов щеха да отидат на балотаж тази неделя. Икономов мина на ръба с 50,67%, а Рахов бе втори - с 18,97 на сто от гласовете. 

Според жалещите подмяната е станала в две от общо трите Секционни избирателни комисии (СИК) в Добринище с номера 11 и 13 като и в двете СИК са били прехвърлени по 30 гласа от Рахов към Икономов. Неуспелите кандидати предоставят за сравнение копията на протоколите от преброяването на бюлетините, с които разполагат и в които за Рахов са вписани повече гласове. Видимо, протоколите, качени на сайта на ЦИК, вече са коригирани и тези 60 гласа за Рахов вече са в графата в полза на Икономов.

От публикуваните материали се вижда, че в секция номер 11 за Рахов са гласували 132-ма души, а за Икономов - 402-ма. В протокола на жалещите тези гласове са били разпределени съответно 162/372 гласа, или 30 гласа повече за кандидата на "Бъдеще за община Банско".

Същото е и в СИК 13. Във финалната версия на протокола Рахов има 69 гласа, Икономов 358. Във версията на кандидат-кметовете гласовете са съответно 99 на 328. Разликата пак е в 30 трансферирани гласа.

 

Според Краваров в ход е била договорка между първите двама, които били близки, властта на всяка цена да остане в тях. Самият Краваров се оплака, че умишлено му били отнети гласове в полза на Рахов, за да е сигурно, че няма той да стигне до евентуален балотаж с Икономов. Краваров диша във врата на Рахов с 16 стотни. Резултатът му е 18,81%. Той смята, че е имал доста сигурни гласове, заличени чрез симпатично мастило. Но твърдението му е недоказауемо.

Дали трансферирането на тези гласове, с които реално Икономов спечели на първия тур, са плод на грешка на членовете на СИК-овете в Добринище, ще каже съдът. Самият Икономов в коментар пред бТВ посочва, че се жалвали неуспели кандидати.