На връх Велики четвъртък българският патриарх Неофит направи безпрецедентен жест  - отиде на крака в приюта на отец Иван в Нови хан, в който живеят над 150 души основно деца и майките им.

Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит посети днес – Велики четвъртък, дома за сираци “Св. Николай Мирликийски“ в Нови хан, съобщиха на официалния сайт на Св. Синод на Българската православна църква.

Високият гост, който за първи път посещава дома, бе сърдечно посрещнат от ръководителя на сиропиталището отец Иван и част от обитателите и служителите на социалното общежитие.

В чест на настъпващия светъл празник Възкресение Христово патриарх Неофит донесе на децата много лакомства - червени яйца, козунаци, бонбони и др., разказва сайтът на БПЦ.

Негово Светейшество се поклонил в храма и се помаза с осветения елей, който днес Църквата освещава на Великия маслосвет. Той разгледал жилищните сгради и пристройки, в които живеят сираците и децата в неравностойно положение, и се увери в добрите условия, в които те растат.

Отец Иван запознал патриарха с настоящото състояние на дома в Нови хан и неговите нужди, както и с проектите си да разширява сградите за живеене. Той обяснил на първойерарха за наложилата се нужда от преместване на голяма част от приютените от него деца, семейства и нуждаещи се в с. Якимово и създадените там условия и за появилите се трудности, които се най-вече в осигуряването на добро образование за децата.

Негово Светейшество дал кратки пастирски напътствия и пожелал на всички: „Здраве и успех в духовната мисия!“ Той зарадвал децата, като лично им дал за благословение икона в чест на празника и се снимал за спомен с тях.

„На добър час!“ - пожела отново първойерархът на Българската църква и даде своя първосветителски благослов, завършва разказът от сайта на църквата.

Патриархът е бил придружаван от архимандрит Дионисий, началник-отдел „Богослужебен“ към Св. Синод, г-н Теодор Атанасов, началник на патриаршеския кабинет, протойерей Кирил Попов от митрополитската катедрала“Св. Неделя“, митрополитския дякон Иван Петков, г-н Андрей Касабов, секретар на Софийската митрополия.

Патриарх Неофит показва все по-видимо желанието си за отваряне на православната църква. Досега отец Иван и неговата дейност в Нови хан и с. Якимово беше пренебрегвана от църковните власти. Отецът издържа хората, които приютява, благодарение на дарения, но досега не е получавал явната подкрепа на БПЦ.