Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Малцина си спомнят, че преди две години (на 19 септември) главният прокурор Сотир Цацаров публично обяви, че прокуратурата е установила 875 телефонни номера, за които не са намерени законни разрешения за СРС-та. Скандалът избухна, след като бившият лидер на БСП Сергей Станишев внесе при главния прокурор анонимен сигнал, който заяви, че е получил по пощата. В сигнала се сочи, че в дирекцията в МВР, която отговаря за специалните разузнавателни средства (СРС) – СДОТО, съществува „мобилна група“, натоварена с незаконно подслушване на политически опоненти на ГЕРБ, едри бизнесмени и магистрати. Според сигнала нарежданията били спускани директно от бившия вътрешен министър Цветан Цветанов.

В началото на тази година Цветанов бе окончателно оневинен за незаконното подслушване, като делото приключи още на първа инстанция в Софийския градски съд (СГС) с оправдателна присъда. Прокуратурата се отказа да поддържа обвиненията под претекст, че междувременно е влязла в сила поправка в Наказателния кодекс, която декриминализирала деянието на Цветанов, а впоследствие не протестира оправдателната присъда. Аферата с „кетчърите“, както стана медийно известен случаят с подслушването, заглъхна още преди избухването на следващата порция скандали с незаконни СРС-та с гръмкото име „Червей“ (в главната роля вече бе известната с приятелството си с Цветанов председателка на най-големия окръжен съд в страната Владимира Янева). Случайно или не, темата за кетчърите бе повдигната, когато ГЕРБ падна от власт, и заглъхна, когато се върна.

Не може да е случайно обаче, че спрямо делото на Цветанов прокуратурата демонстрира отношение, каквото не проявява към другите служители на МВР, обвинени по същия текст от Наказателния закон.

Голямото подслушване и оглушителното заглъхване на числото 875

В подадения от Станишев сигнал се твърдеше, че Цветанов директно е спускал поръченията за незаконно подслушване към СДОТО, без да има законно одобрени разрешения за използване на СРС-та, а служителите на дирекцията използвали специално пригоден сив ван „Войеджър“, като за всяка задача се променял номерът му. Според информацията на Станишев „на слушалка“ са били Георги Първанов (в периода на създаване на „АБВ“), президентът Росен Плевнелиев (при създаването на служебния кабинет), лидерите на ДСБ Иван Костов и на „Атака“ Волен Сидеров (в периодите, в които са критикували ГЕРБ), Ахмед Доган (по време на разследването за „Цанков камък“) и Сергей Станишев (неколкократно), бившият финансов министър Симеон Дянков, еврокомисарят Кристалина Георгиева (при посещенията й в България), бившият шеф на Съюза на съдиите Нели Куцкова, бизнесмените Иво Прокопиев, Гриша Ганчев, Миньо Стайков, Красимир Гергов и Цветелина Бориславова.

След края на назначената от прокуратурата проверка в СДОТО по време на зрелищна пресконференция Цацаров потвърди, че идентичен автомобил действително е съществувал. Нещо повече – главният прокурор съобщи, че 2/3 от информацията в сигнала се е оказала вярна, а прокурорите не са открили законни разрешителни за подслушваните лица. Не беше оповестено обаче кои лица наистина са подслушвани. Оказа се, че в СДОТО са липсвали всякакви правила и отчетност за дейността на екипите, а проверката е установила разминаване между записаното в дневниците и фактите. Например – само по документи автомобилите на СДОТО са се намирали на паркинг в МВР, докато в действителност са били някъде из столицата. Зам.-главният прокурор Борислав Сарафов каза, че работата на дирекцията е в „страната на сенките”, а Цацаров заяви, че не допуска служителите на СДОТО да са действали на своя глава.

Обвинения бяха повдигнати на Цветан Иванов, Камен Костов, Сергей Кацаров, директори на СДОТО, и един служител – Радко Димитров, който, според прокуратурата, повредил с отвертка техниката за подслушване. На 30 април 2013 г. – 12 дни преди изборите за нов парламент, става известно, че Цветанов е обвинен за т.нар. допустителство по служба. Според обвинението Цветанов в качеството му на длъжностно лице – министър на вътрешните работи, съзнателно е допуснал подчинени нему лица – директорите на СДОТО-МВР Иванов, Костов и Кацаров да извършат престъпления по чл. 387, ал. 2 от НК (длъжностно престъпление).

От държавното обвинение избраха най-спорния начин да сведат информацията на обществото, като обявиха, че делото е спряно заради кандидат-депутатския имунитет на бившия министър. Съмнението за предизборен агитпроп ефект възникна заради обстоятелството, че липсва каквато и да е необходимост делото спрямо останалите 4-ма обвиняеми да бъде спряно, тъй като те нямат имунитет. Нещо повече – логиката сочеше, че за да докажат обвинението на Цветанов, прокурорите трябва първо да докажат, че служители, възползвали се от липсата на контрол, са извършили основното престъпление, т.е. не само да не спират, но и да разследват по-бързо. От друга страна обаче, съобщаването на постановлението за спиране се явяваше единственият начин преди изборите да бъде разгласено, че прокуратурата разследва бившия вътрешен министър за подслушването. И ако това не вършеше никаква полезна работа по делото, то без съмнение имаше политически ефект, защото въздействаше върху нагласите на хората, чули новината.

11 дни по-късно и ден преди парламентарния вот оглавената от Сотир Цацаров институция влезе в нов политически скандал в Костинброд, като създаде впечатлението, че 350 000 броя бюлетини са приготвени за подмяна на електоралния вот. Впоследствие, в хода на разследването, версията за политическа манипулация беше изоставена.

Няколко месеца по-късно – през септември, Цацаров обяви и числото – телефоните на 875 лица вероятно са били обект на незаконни СРС-та, като прокуратурата заяви, че тепърва ще се занимава с идентифицирането на собствениците на мобилните номера. До ден днешен продължение на историята с телефонните номера няма. Но е ясно, че след като внесеният в съда обвинителен акт срещу Цветанов не казва и дума за тях, това означава, че бездействието е поставило точка на разследването в тази насока. Казано накратко – може би 875 лица, част от които имат значение за държавното управление, са били подслушвани. Може би получената от подслушването информация е била използвана срещу тях или за да бъдат изнудвани. Може би това се е отразило на политическия живот, икономиката, съдебните назначения или решаването на делата.

Обръщането на посоката на вятъра и смяната на тона на прокуратурата

В средата на миналата година процесът срещу Цветанов и директорите на СДОТО започна в СГС, но обществото не разбра какво се случва в залата, тъй като делото се гледаше при закрити врата заради класифицирана информация. Това продължи до 29 януари тази година, когато на финала на процеса в пледоарията си прокурорите Чавдар Ангелов и Венцислав Андреев (двама от общо петимата обвинители, които наблюдаваха досъдебното производство) се отказаха от обвиненията. Изтъкнатата причина е поправката в Наказателния кодекс, с която престъпленията, в които бяха обвинени служителите на СДОТО, се декриминализират в мирно време. Според измененията, направени с преходните и заключителните разпоредби на Закона за МВР и влезли в сила от 1 юли 2014 г., в чл. 371в от НК е записано, че служителите на МВР носят наказателна отговорност за престъпленията в глава „Военни престъпления“ само „във военно време или в бойна обстановка или при участие в мисия или операция извън страната или във връзка с бойни действия“. С други думи – в мирно време отговарят за престъпления по служба не като военните, а кото цивилните граждани.

Прокурорите Ангелов и Андреев изразиха становището на прокуратурата, че поведението на служителите на СДОТО, квалифицирано по чл. 387 от НК (в глава „Военни престъпления“), вече не е престъпление. А следователно и Цветанов не може да носи отговорност, че е допуснал служителите му да вършат нещо, което не е престъпление.

Дребна подробност е, че, след като твърди, че промяната е непреодолима пречка да се преследва толкова съществена противообществена дейност, прокуратурата е могла да изрази своите опасения по време на неколкомесечните обсъждания на законопроекта за МВР (ЗМВР). А може би като ирония на съдбата можем да квалифицираме съвпадението, че тогавашният зам.-министър на вътрешните работи Йордан Грамов, в чийто ресор е изготвянето на законопроекта, преди това от прокурор в Софийската районна прокуратура е командирован в Софийската градска прокуратура и е част от екипа обвинители, извършили проверката по сигнала на Станишев за незаконното подслушване. По информация на „Капитал“ той е снел обяснения от Цветанов. Пред “Съдебни репортажи” Грамов поясни, че вероятно прокуратурата е изразила становище по проекта за нов ЗМВР съгласно Закона за нормативните актове.

Няколко дни преди прокуратурата да се откаже от поддържането на обвиненията в залата, намеренията й изтекоха в медиите. По този повод юристи, цитирани от „Правен свят“, обориха тезата на държавното обвинение. Според НПК прокуратурата може да поиска подсъдимите да бъдат осъдени за длъжностно престъпление по чл. 282 от НК. Разликата между двете разпоредби е минимална – по чл. 387 от НК отговарят служители на МВР, а в чл. 282 от НК се урежда общият състав на престъплението, по който носят наказателна отговорност всички длъжностни лица. „Представете си, че в НК има специален състав „кражба, извършена от полицай”. Ако полицай извърши кражба, а междувременно законодателят отмени специалната хипотеза, това не значи, че прокуратурата не може да го преследва за кражба, както преследва всеки друг гражданин“, обясниха логиката на наказателния закон юристи пред „Съдебни репортажи“. В конкретния случай това означава, че, ако подсъдимите са извършили длъжностно престъпление (нарушили са служебните си задължения и от това са причинени значителни вреди), то държавното обвинение би следвало да пледира пред съда да се приложи общата разпоредба, защото фактите остават непроменени, а престъплението по чл. 282 НК не е по-тежко наказуемо.

Милостта – само за делото на Цветанов

„На нас не ни остава нищо друго освен да изпълним закона и да пледираме за оправдателна присъда”, казва пред журналисти на 29 януари тази година един от наблюдаващите прокурори по делото „Цветанов“ Чавдар Ангелов. По думите му прокурорите по делото са били убедени, че има извършено престъпление, но промените в закона предопределили изхода от процеса. „В чл. 282 се изисква специална цел, лична облага или вреда другиму. В този случай въобще няма такива индикации”, счита Ангелов.

Противоречието в тезата на обвинението се задълбочава, когато става ясно, че три месеца след влизане в сила на поправките в НК е имало заседания по делото, които са отлагани по искане на наблюдаващите прокурори за събиране на допълнителни доказателства. Ангелов не успява да разясни защо още тогава от държавното обвинение не са приели, че обвиненията към Цветанов и останалите подсъдими са обречени. „В съдебната фаза има друг господар, не сме ние. Имаме право на такова искане”, опитва се да обясни обвинителят.

Оказва се обаче, че прокуратурата не подхожда еднакво по заварените производства по чл. 387 от НК. След процедура по Закона за достъп до обществена информация „Съдебни репортажи получи отговор от зам.-главния прокурор Пенка Богданова, според който преди поправките в закона прокуратурата е водила 26 дела срещу служители на МВР по чл. 387 от НК. След влизане в сила на измененията 15 от тях са прекратени (общата хипотеза, в която делата се прекратяват, е поради липса на престъпление или недоказаност). По други 5 обаче има привличане на обвиняем или внасяне в съда на прокурорски акт по текст, различен от чл. 387 от НК. Попитахме и по кой текст за изменени обвиненията по продължилите дела, но отговор така и не получихме. С други думи – прокурорите не са се отказали да преследват полицаите, извършили тежки служебни нарушения.

От информацията, изискана от Софийска районна прокуратура (СРП) се установява, че в периода 2009-2014 г. е имало 60 такива дела, като след промените 4 са прекратени, а 1 е изменено за длъжностно присвояване и впоследствие прекратено заради недоказаност.

При това положение е видно, че данните, предоставени от Върховната касационна прокуратура, опровергават становището на главния прокурор Сотир Цацаров по въпроса. В коментар за действията на обвинителите по делото „Цветанов“ на 20 януари Цацаров каза, че прокуратурата не може да преквалифицира обвиненията. „Ние спазваме закона, независимо дали касае бившия министър Цветанов, или който и да е друг. Няма възможност, казвам го като разсъждавам правно и разсъждавам с оглед моите разсъждения, а не като главен прокурор, на базата на тези обвинения и на базата на тази фактическа обстановка, която е формулирана в обвинителен акт, да бъде търсен механизъм за изменение на обвинението или за обвинение за друго близко престъпление”, подчерта той.

И още: „Дяволът е в детайлите, а в законопроектите обикновено детайлите се намират в преходните и заключителни разпоредби. Прокуратурата не е имала каквато и да е друга възможност – законосъобразна, освен да не поддържа обвинението, защото междувременно парламентът е приел по-благоприятен наказателен закон. Въпросите за това, как, защо, с какви възражения, по чия инициатива, случайно или не този закон е предложен от тогавашното министерство на вътрешните работи, минал е през МС, предложен е на НС и е приет, не трябва да отправяте към мен. Моето становище е, че двамата колеги от СГП не са могли да направят нищо друго, освен да спазят закона”.

Както виждаме от статистиката на СРП, поне едно обвинение на служител на МВР е било изменено след промените в длъжностно присвояване и прекратено поради недоказаност, а не на соченото от прокурорите по делото на Цветанов основание, а са останали десетки, които продължават да бъдат разследвани, т.е. прокуратурата не е приела, че промяната в закона отменя престъпния характер на деянията.

Прокурорско двуличие

Ще извадим само един пример от всички останали, до които не е достигнало оневиняващото прокурорско тълкуване на измененията на чл. 387 НК. Справка на „Съдебни репортажи“ в сайта на Върховния касационен съд (ВКС) показва, че благоприятното развитие на делото срещу Цветанов не е застигнало друг подсъдим в процес, който успоредно се е развивал в съда.

На 23 март тази година във ВКС се провежда заседание по делото срещу бившия началник на РПУ – Бяла Слатина Тони Костадинов и други подсъдими. Костадинов е привлечен по същия чл. 387 от НК, по който са привлечени директорите на СДОТО, и оправдан по обвиненията от Пловдивския апелативен съд (ПАС). Срещу присъдата на ПАС е попаден протест от прокуратурата, а в съдебното заседание пред ВКС върховният прокурор Ивайло Симов заявява, че го поддържа, но с други мотиви. Пояснява, че протестът е изготвен седмица преди обнародване на промените в НК (тоест в края на юни 2014 г.), но това не се отразява на неговата валидност. „След като не е възможно да бъде осъден по чл. 387, в неговите действия и в рамките на същите фактически обстоятелства, възприети и от двете съдебни инстанции осъществяват данни за извършено престъпление по чл. 284 от НК („Длъжностно лице, което във вреда на държавата, на предприятие, организация или на частно лице съобщи другиму или обнародва информация, която му е поверена или достъпна по служба и за която знае, че представлява служебна тайна, се наказва с лишаване от свобода до две години или с пробация“), поради което моля да уважите изготвения протест, да отмените атакувания съдебен акт с оглед установяване на справедливи наказания спрямо подсъдимите А. и. В. и с оглед търсене на наказателна отговорност от Тони Костадинов по чл. 284 от НК“, пледира прокурор Симов (Според НПК ВКС трябва да върне делото на долната инстанция, за да бъде осъден оправдан подсъдим).

Това означава, че в този случай прокурорът, за разлика от делото „Цветанов“, не приема, че промяната в законодателството автоматично оневинява Костадинов, а пледира, че съдът може да осъди подсъдимия за друго престъпление.

Двойният стандарт на държавното обвинение е отбелязан от защитника на Костадинов – адвокат Емилия Недева. Пред съда адвокат Недева казва, че „не прави чест на прокуратурата за бившите министри да прилага закона по един начин, а за останалите по друг начин“. По ирония на съдбата Тони Костадинов вече осъди България в Страсбург заради изявления на бившия вътрешен министър Цветанов, които са нарушили правото му на справедлив процес.

И все пак да се върнем към обвинението на бившия вътрешен министър – нима няма никакво значение, че е имало кетчер с подслушвателна техника, който безконтролно се е движел из София, а Цветанов не е създал правила за контрол? И нима никога няма да разберем кои са онези споменати от главния прокурор 875 лица, които могат да осъдят държавата за незаконно вмешателство в личния им живот?

Но най-вече ребром се поставя въпросът – кой ще потърси отговорност на прокуратурата, когато лъже? Наистина ли не е престъпление незаконното подслушване на граждани в мирно време? И защо точно обвинението за голямото подслушване беше провалено?

Коментарът е от сайта "Съдебни репортажи".

Ключови думи

Коментари

denim58

Аз пък си мисля, че ако имаше Прокуратура, такива скалъпени дела срещу Цветанов нямаше да има!

Нора

Аз пък мисля, че всички тук, които защитават или се опитват да оправдават Цветанов са подлеци! Защото, НЕ МОЖЕ ДА ИМА ОПРАВДАНИЕ за длъжностно лице (Цецо), което със свои резолюции - 6 (шест) пъти е написало НЕ, върху искане за подслушване на друго заподозряно и разследвано лице за участието му в канали за трафик на наркотици! С това ЦВЕТАНОВ Е СПРЯЛ И/ИЛИ ПОПРЕЧИЛ НА РАЗСЛЕДВАНЕТО НА ПРЕСТЪПНАТА ГРУПА!!!! зАЩО ГО Е НАПРАВИЛ НЯМА ЗНАЧЕНИЕ!И НЯМА ЗНАЧЕНИЕ ДАЛИ ДЛЪЖНОСТНОТО ЛИЦЕ (Цветанов) Е ИМАЛО ИЛИ НЯМАЛО (както е в случая)право да спира РАЗРЕШЕНО ОТ СЪДА подслушването!!!! Това е ГОЛАТА ИСТИНА, а вие сами си вадете заключение, с колко аршина мери прокуратурата и дали вече не живеем под ботуша на една милиционерска диктатура, в чист вид! СРАМ за всички, които подкрепят диктатурата!

Подслушване/подслушвани, подслушване/подслушвани, подслушвателна техника - 17 пъти. Да, ама не е подслушвателна. Припомнете си някои неща и спрете да пишете глупости! Естествено че ще покрият делото, иначе и дебилите щяха да разберат що за дело е.

видях цветанов от близо- ушичките са му се прибрали малко....

Ъ

Изненада. Голяма. Все пак говорим за 'ти си го избра'

dolf

Цветанов ги държи прокурорите и Бойко държи,а по Алексей..................

Развеселен

Радан Кънев винаги се оплаква, че медиите около кръга Пеевски го атакуват, но медиите, подкрепящи неговата партия също винаги атакуват политиците и инициативите на ГЕРБ...

tibia

Ако тези размишления бяха написани от Галка от "Каризма", щяха да имат повече смисъл. И пак да подредим фактите: Волен Сидеров във ВИТИЗ, щурм в Арена Армеец, опорна точка за прилика със стадиона в Сантяго /кой ли е нашият Виктор Хара?/, атакистка, която е зам.-председател на ЦИК, Мария Капон за "небивали" фалшификации, Миков с "най-мръсните" избори, стрелба по Алексей Петров! Никой не попита шетащите по студиата тая сутрин от коя партията са и дали протоколите им са редовни! Според мен пречиствателната станция е по-важна! Там, където го причакат Борисов, той вече беше!

libia

А Вие защо обиждате Галка? Някога общували ли сте с нея?

denim58

Пречиствателните станции, навсякъде по морето са наистина важни, за да не се повтаря това, което затвори плажа на Лозенец!

Сергей аферата

За какво му е на Станишев адвокат за "изгубените" секретни документи, като си има прокуратура, Цацаратура и ДАНС?

Гиргинова, право в НБУ или е по-лошо?

Николов

Скъпа, симпатична Тибиа. Пак кръжиш, кръжиш и не кацаш там, където трябва. Първо ,от къде ти хрумна да сравняваш Волен и атаката му в Натфиз с това ,което стана на стадиона в Сантяго през 1974г. Там Пиночет режеше глави на социалисти и демократи и Големият брат гледаше равнодушно. А тук - долнопробен водевил. Нашият Виктор Хара може да се появи,ако позволим у нас да се промъкват тихо и непрестанно фашизоидните практики и замисли. Тия дни един мой приятел -кандидат за кмет беше заплашен от един уродлив гаулайтер.познай от коя партия- че до две години ще го изсели от града. Второ, за зам.председателката на ЦИК. Завря Николаев в кучи г.., при опитите му като Матросов да защити герберската председателка на ОИК в София, за безумствата при предаване на протоколите в София. Знаеш ли, като гледах заключените стотици страдащи хора в залата си спомних за стадиона в Сантяго при преврата на Пиночет. Дали мнозина от нас няма да осъмнем един ден, като тия хора! И накрая. хубаво е ,че Бойко открива всеки ден нещо ново, ама що един път не каже кой го е започнал, да му благодари ,че той има възможност ,благодарение на предишните ,да среже лентичката. А така само върви обожествяването и краят му се не вижда.Не се сърди за забележките, просто това е моята теза. Интересно дали пак няма да получа някоя заплаха.

tibia

Николов, не те разбирам съвсем. От началото на септември съм член на ОИК, но не в София! Имахме 6 СИК-а. 5 се справиха почти без забележки. Имаше само няколко неподписани от всички членове пликове и една секция, която беше объркала тотално всичко и се наложи между и 3 и 6 часа сутринта да бъде преброено и проверено всичко отново и поправен протокола. Бяхме на работа от 5 часа на 25 до 11 часа на 26 - Димитровден. Говорила съм със Сидерова и Пенев от ЦИК и моето категорично мнение е, че кодекса на Манолова е основната пречка и не струва! Давам ти пример: двама братя -единият е председател на СИК, а другият кандидат за кмет и водач на листа за общински съветници. Съпругата на единия е член на ОИК! И според Манолова това е нормално и няма конфликт на интереси! Според мен е малък /голям/ семеен партиен бизнес! Парите за магистралите са европейски и ги спираха при Станишев и Орешарски /батко и братко/, а на Борисов му ги дават. Това са факти. Най-важното обаче е за аналогията със стадиона в Сантяго. Годината е 1973, не 74-та! Големият брат не е гледал равнодушно, а има решаваща роля в преврата. Доказано е с документи. У нас "лидерът на "Атака" сравни "арестуваните" в Арена Армеец със стадиона Сантяго де Чили и арестуваните хиляди от режима на Пиночет". Преди него това сравнение направи Димитър Цонев по БНТ. Мусорлиева от ЦИК е от Атака и се държи като всички от тая партия. Винаги е имало струпване на хора от СИК-овете, но за първи път има такъв щурм! Знам от колеги, че е имало Окръжно кога да тръгнат и стотици са се юрнали с непопълнени, недовършени или направо сгрешени протоколи. Причината за големия брой недействителни бюлетини е, че хората отново са попълвали кръгчето с преференциите, а не са отбелязали партията! Поне по селата. Само при нас има 118 такива, както и сложена в плик празна /не е отбелязано нищо/ бюлетина за референдума. Така беше......П.П Не знам дали знаеш, че от СИК председател, зам.-председател и секретар отиват в ОИК. Сигурно също не знаеш, че те задължително са от ГЕРБ, от БСП и третият е от ДПС, РБ или Атака! Ако двама от трима вземат решение да тръгват, третият се подчинява. Според мен ще има интересни разкрития за тоя следизборен панаир. Не съм сигурна дали ще ти харесат!

Доста информативен и интересен коментар. Благодаря! Окръжното от кого се спуска? Надявам се да не греша терминологията.

Фарс

Тия дни започна поредното активно мероприятие срещу ГЕРБ. НОВА, бТВ, Дневник, Медиапул, ОффНюз, КлубЗ... тролове безчет... всички дружно и коордирино, с едни и същи опорни точки. Тоя филм вече сме го гледали... и знаем как свършва.

Не успях да го дочета. В крайна сметка авторката доказва ли, че кетчърите могат да подслушват? :) Щото до скоро се твърдеше тъкмо обратното.

Николов

Тибиа,за много от нещата тук си абсолютно права: несъвърщенния кодекс на Мая, необучените членове на СИК, конфликта на интереси- аз правя избори от 1990 година, ама за пръв път тая година видях кандидат -кмет и цялата му листа да са наблюдатели и застъпници и ОИК не ги санкционира, въпреки ,че имаше жалба. Но според мен главната пречка в лошата организация не е Изборния кодекс, а все по- малкия капацитет, който имат хората ,които трябва да се справят с подобни проблеми.Тъжното е ,че обществото ни като цяло се маргинализира.Моля се това да е временна тенденция, да има край и отново в България превес да вземат умните, смелите, честните, справедливите, неподкупните млади хора. Тогава аз, заклетия и непоправим консерватор- социалист ще се примиря и ще ги приветствам от цялото си сърце. Мислиш ли Тибиа, че това ще стане скоро???

Николов

Като специалист по история признавам ,че сбърках годината с преврата в Чи4ли. 11 септември 1973 година Тук имаш моите поздрави за корекцията.

Почва ли да ви се гади от тази "държава" и събрахте ли си багажчето за чужбина? Че ви утрепат тука и че засипят с почести убийците ви. Това са долна шайка престъпници в държавен кожух. Надявам се че европейските ни партньор започват да формират мнение и е даден ход на поетапното изолиране на "държавата" от международната(или поне европейската) общност.

socialen

Оправдаха го с изнудване и рекет и сега да му ядат попарата. Един ден ще го вкарат, обаче, в панделата, където му е мястото. Няма вечни неща.

георги

Това не е държава........

Иван

От държавното обвинение избраха най-спорния начин да сведат информацията на обществото, като обявиха, че делото е спряно заради кандидат-депутатския имунитет на бившия министър. ====================== Онзи ден по БНТ в предаването на Д. Цонев, заместник-главният прокурор Сарафов обяви, че вече започнало дело не може да бъде прекратено от новопоявил се кандидат-депутатски или кандидат-кметски имунитет. Ставаше дума за някакъв крадец, който се бил кандидатирал за кмет. Сарафов недоумяваше за какво му е да се кандидатира, след като в този случай имунитетът не го спасява. Обаче в абсолютно същия случай, се оказа, че за Цветанов имунитет има и той го спасява............ Извод: България не е правова държава. В нея законите не се спазват и главните институции, които деградират законността и правовия ред в страната са Прокуратурата и Съда на Р България.

Иванка Гиргинова

27.10.2015 Софийски апелативен съд уважи протеста на прокуратурата и отмени определението на Градския съд, с което бе прекратено делото срещу Сергей Станишев. Делото за изгубените седем класифицирани документа на ДАНС, МВР и МО, е върнато на прокурора, с предоставен му едномесечен срок да го внесе отново в съда, съобщиха от държавното обвинение. *****************************В решението на САС се казва, че СГС е прекратил съдебното производство напълно незаконосъобразно - при липса на каквато и да е процесуална предпоставка за това. Съдът не може да върне делото на прокурора, указвайки му да разсекрети определен документ, тъй като ако намира основания за това, то той може сам да го стори, мотивират се по-високопоставените магистрати. *****************************Така процесът, който се точи вече 5 години, реално се връща на първа инстанция.

15/15

Кой има нерви да 4ете този ферман пасквил?

Да помогнем на socialen!

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.