Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Хаосът в "Арена Армеец" се очертава като капка в морето на фона на този, който цари в цялата страна по отношение на грешките в протоколите от броенето на бюлетините и масово неотчетените преференции.

"В 90% от протоколите на сек­цион­ните комисии има грешки", посочи шефът на Информационно обслужване и изборен експерт проф. Михаил Константинов в коментар за "заложническата криза" в спортната зала.

Че мащабите на проблема са големи е видимо и от изказвания на партийни функционери и дори от фейсбук, който е залят от оплаквания както на кандидати, така и на гласоподаватели. 

Обстановката допълнително се усложнява и заради информациите, че на застъпниците на партиите и на наблюдателите не са били давани надлежно заверени копия на протоколите, ако изобщо са им били давани, или пък са получили такива с липсващи страници. Без официален документ, резултатите от вота не могат да бъдат оспорени.

Оплаквания има и за това, че сигурни бюлетини, пуснати за по-малки партии, са били отчетени като невалидни.   

"В момента си поправяме протокола, защото по указанията не беше много ясно и допуснахме едни грешки. И на нас не ни е ясно много. Просто е объркано", обяснява член на Секционна избирателна комисия (СИК) в Хасково, запечатан с камера как дописва в протоколите, вече занесени в Общинската избирателна комисия (ОИК), пише и mediapool. Минали първо през изчислителите.

"На нас, където ни е разпоредено, там отиваме. ОИК ни разпореди. В момента нещо не сме разбрали и те са по-запознати. Написано е на висок стил, не можем да го разберем, допускаме грешки. Не го поправяме, просто попълваме неща, които мислехме, че не трябва да ги попълваме. Това е целият филм", допълва членът на СИК.

Видеото е запечатало и изсипани в коридорите бюлетини, сред които и празни. "Имаме несъответствие, трябва да го отстраним", обяснява друг член на комисия.

Марта Георгиева, която бе избрана за общински съветник в София от листата на Реформаторския блок и то с голям брой преференции, споделя: 

"Реших и аз да ви споделя първия протокол, който получихме в щаба в изборната нощ. 18 СИК във Френската гимназия. Преференциите за номер 4 са записани на предишния номер. Това е забелязано от застъпничката от РБ и след това удостоверено с подпис от член на СИК от РБ. Обаче, само върху това копие, докато оригиналът вече е заминал към ЦИК".

Председателят на малката партия Движение за демократично действие (Д3) Стефан Иванов разказва как партията му навсякъде е била отчетена като "невалидна". Формацията имала сигурни гласове в столичния квартал "Красна поляна", в район "Нови Искър" в Троян и на други места, но накрая в протоколите срещу Д3 имало отчетени нула гласа.

Ето какво споделя и Иванов във фейсбук:

"София, секция номер 30 в кв. Красна поляна, в която имам 3 сигурни гласа, според проткола - нула. Троян - 70 невалидни бюлетини в две секции с глас за Движение демократично дйствие. В Петрич - стотици невалидни бюлетини за нашата листа. Димитровград - над сто невалидни бюлетини. В последните три града това ни струва отпадане от Общинския съвет. В район Нови Искър, София, в секцията, в която гласува наш кандидат за общински съветник и негови роднини и приятели-нула гласа. Наш застъпник, борещ се срещу купуване на гласове в ромска секция - изгонен с полиция от секцията и заплашен с арест ако излезе от дома си до края на изборния ден. В комисията в Чепинци над 30 уж невалидни бюлетини на Д3. А още не сме се чули с повечето хора от страната. Арена армеец беше черешката на тортата, въргалят се протоколи и бюлетини в тотален безпорядък. Но не се притеснявайте, след залата чувалите и бюлетините отиват на съхранение в общините. Там ще се оправят нещата. Демокрацията вече дори не е в опасност, тя е арестувана. Ликуй, коалиционний керване! Кучетата, които те лаят, са неутрализирани! П.П. Това не е оправдание за изборен резултат, това е отчаян вопъл, че съвсем скоро нормални хора с политика в тая държава няма да се занимават. А може би това е целта?!?"

Никола Газдов пък е забелязал:

"365 човека гласуват в една секция в Красно Село. Никой от тях не пуска преференциален вот. Аз съм трамвай".

Лидерът на "Движение 21" Татяна Дончева разказва пред mediapool:

"Кандидатите ни в София отидоха да си вземат протоколите след края на изборния ден и в секциите, в които са гласували те и семействата им, нямаше отчетена нито една преференция за тях".

Според наблюдателите от Института за развитие на публичната среда обаче, в много градове протоколи не са предоставяни. На въпрос защо това не се е случвало, отговорите били разнообразни, но най-честният е, че копирните машини, които държавата закупи именно с тази цел, се развалили или останали без хартия или тонер.

Говорителят на ЦИК Александър Андреев бе лаконичен по въпроса: всяко едно оспорване на изборен резултат е от компетенциите на Върховния административен съд.

Оспорвайте, ако искате.

Ключови думи

Коментари

дебелян пеевский

И въпреки този вопиющ непрофесионализъм на организаторите и на техните политически началници, някой очаква "електронното" гласуване да е по-добро? Само напълно лишените от способност да мислят.

"Държавата" реши да се възползва от "услугите" на собствената си организационна "мощ" и "институционална компететност" и удари на твърд камък. А какво да кажат гражданите, които се опитват да си свършат някаква работа със същите тези институции. Изборите бяха показател, в каква дълбока криза и несъстоятелност е изпаднал държавния апарат, вследствие на собствената си некомптететност и дългогодишните политики на изтласткване на интелигенцията в чужбина. Показател бе(и все още е) ниското гражданско одобрение на институциите. Гражданското одобрение е лакмуса за легитимност на институциите, а те все така сляпо и глухо го пренебрегват. Изминалите избори са началото на края на един организиран престъпен апарат в държавен кожух.

Колева

Протоколите дори и да са сгрешени нямат право да им правят поправки след като са подписани от комисията .Всичко останало след това е фалшифициране на резултатите. Така печелят ГЕРБ и РБ.

Радев

ГРОБ прави избори. Не чувам нещо вувузели?

who cares

... очевидно неграмотни хора бяха назначени за членове на секционните комисии. Хора безработни, работещи като продавачки, чистачки, келнери и общи работници. Хора от квартала - та се знаем. Едва изкласили гимназисти. Чалга хора. Та - какво очаквате от тях? Постижения в ядрената физика и квантовата механика? Открития в медицината? Световно признат и ползван софтуер? Иновативен хардуер и нано технологии? Или нормално преброени гласове и правилно, без "технически грешки" протокол?

Какъвто премиера, такъв и електоратът му.

Не говорете, че са назначени неграмотни хора в комисиите. Когато се попълват протоколи тези "комисари" вече са зверски преуморени. 12 часа са приемали избиратели, които са изливали своето недоволство от държавата върху членовете на секционната комисия. Трябва да са две комисии, втората със "свежа глава" да попълва протоколите, само единият от тях е 18 листа ! Тези избори трябваше да се попълнят само 4 протокола !

Ново преброяване! Ще отнеме най-много седмица. Втори тур на 8-ми. Ако отново се заметат фалшификациите хората съвсем ще се обезверят. Трябва да искаме повторно броене!!!!

По точно е красно време да има постоянни хора в комисите в ОИК и ЦИК .Защото на всички избори с нови хола в комисията .Които я прочели закона я не но и недават дума да им се каже .Ив някой секции те пращат през вратата. А искаме да има ред ,но преди всичко трябва да има отговорност в работата, а не да си играем на пускам пускам кърпичка.( а не бюлетина).А не им трябват два екипа един е достатачен за комисия.

Питащият

Простотиите у нас никога няма да се свършат. Средната интелигентност на българите е ниска , а възрастта висока и проблемът се задълбочава. Избирателната система съответно също е простотия написана от една уроспия и сие ,която сега за награда е омбудсман. А може да е толкова просто!!! 1. Изборите за местни управници не е нужно да са във една и съща година и ден за цялата страна . Предимството е огромно защото може процесът по-добре да се наблюдава и управлява от професионалисти и т.н. 2 Мандата на кмета трябва да е пропорционален на полученото на кредит доверие от избирателите . За всеки процент доверие по един месец отгоре над минимума от 2 години . Да речем че активността е била 70% и е избран с минимална преднина на първият тур.Това означава че към двете години които му се полагат ще се добавят още 36 и нещо месеца или ще управлява 5 години и някой месец. След като изборите на всяка община са сами за себе си , никакъв проблем. 3 За да не се бъркат хората при изборът на съветници , нека да гласуват за личности. Който събере най-много гласове в своето село или квартал влиза директно , без балотажи , а останалите се състезават за другата половина от местата в местният парламент като се подреждат не във партийна , а в една обща листа според получените гласове . Така независимите кандидати ще са равнопоставени и ще се състезават честно с партийните . За целта общинският съвет трябва да има два пъти по-голям брой съветници от броя на населените места и кварталите където се избират кметове. За София това са към 86-87 съветника . В момента са 61.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.