Хаосът в "Арена Армеец" се очертава като капка в морето на фона на този, който цари в цялата страна по отношение на грешките в протоколите от броенето на бюлетините и масово неотчетените преференции.

"В 90% от протоколите на сек­цион­ните комисии има грешки", посочи шефът на Информационно обслужване и изборен експерт проф. Михаил Константинов в коментар за "заложническата криза" в спортната зала.

Че мащабите на проблема са големи е видимо и от изказвания на партийни функционери и дори от фейсбук, който е залят от оплаквания както на кандидати, така и на гласоподаватели. 

Обстановката допълнително се усложнява и заради информациите, че на застъпниците на партиите и на наблюдателите не са били давани надлежно заверени копия на протоколите, ако изобщо са им били давани, или пък са получили такива с липсващи страници. Без официален документ, резултатите от вота не могат да бъдат оспорени.

Оплаквания има и за това, че сигурни бюлетини, пуснати за по-малки партии, са били отчетени като невалидни.   

"В момента си поправяме протокола, защото по указанията не беше много ясно и допуснахме едни грешки. И на нас не ни е ясно много. Просто е объркано", обяснява член на Секционна избирателна комисия (СИК) в Хасково, запечатан с камера как дописва в протоколите, вече занесени в Общинската избирателна комисия (ОИК), пише и mediapool. Минали първо през изчислителите.

"На нас, където ни е разпоредено, там отиваме. ОИК ни разпореди. В момента нещо не сме разбрали и те са по-запознати. Написано е на висок стил, не можем да го разберем, допускаме грешки. Не го поправяме, просто попълваме неща, които мислехме, че не трябва да ги попълваме. Това е целият филм", допълва членът на СИК.

Видеото е запечатало и изсипани в коридорите бюлетини, сред които и празни. "Имаме несъответствие, трябва да го отстраним", обяснява друг член на комисия.

Марта Георгиева, която бе избрана за общински съветник в София от листата на Реформаторския блок и то с голям брой преференции, споделя: 

"Реших и аз да ви споделя първия протокол, който получихме в щаба в изборната нощ. 18 СИК във Френската гимназия. Преференциите за номер 4 са записани на предишния номер. Това е забелязано от застъпничката от РБ и след това удостоверено с подпис от член на СИК от РБ. Обаче, само върху това копие, докато оригиналът вече е заминал към ЦИК".

Председателят на малката партия Движение за демократично действие (Д3) Стефан Иванов разказва как партията му навсякъде е била отчетена като "невалидна". Формацията имала сигурни гласове в столичния квартал "Красна поляна", в район "Нови Искър" в Троян и на други места, но накрая в протоколите срещу Д3 имало отчетени нула гласа.

Ето какво споделя и Иванов във фейсбук:

"София, секция номер 30 в кв. Красна поляна, в която имам 3 сигурни гласа, според проткола - нула. Троян - 70 невалидни бюлетини в две секции с глас за Движение демократично дйствие. В Петрич - стотици невалидни бюлетини за нашата листа. Димитровград - над сто невалидни бюлетини. В последните три града това ни струва отпадане от Общинския съвет. В район Нови Искър, София, в секцията, в която гласува наш кандидат за общински съветник и негови роднини и приятели-нула гласа. Наш застъпник, борещ се срещу купуване на гласове в ромска секция - изгонен с полиция от секцията и заплашен с арест ако излезе от дома си до края на изборния ден. В комисията в Чепинци над 30 уж невалидни бюлетини на Д3. А още не сме се чули с повечето хора от страната. Арена армеец беше черешката на тортата, въргалят се протоколи и бюлетини в тотален безпорядък. Но не се притеснявайте, след залата чувалите и бюлетините отиват на съхранение в общините. Там ще се оправят нещата. Демокрацията вече дори не е в опасност, тя е арестувана. Ликуй, коалиционний керване! Кучетата, които те лаят, са неутрализирани! П.П. Това не е оправдание за изборен резултат, това е отчаян вопъл, че съвсем скоро нормални хора с политика в тая държава няма да се занимават. А може би това е целта?!?"

Никола Газдов пък е забелязал:

"365 човека гласуват в една секция в Красно Село. Никой от тях не пуска преференциален вот. Аз съм трамвай".

Лидерът на "Движение 21" Татяна Дончева разказва пред mediapool:

"Кандидатите ни в София отидоха да си вземат протоколите след края на изборния ден и в секциите, в които са гласували те и семействата им, нямаше отчетена нито една преференция за тях".

Според наблюдателите от Института за развитие на публичната среда обаче, в много градове протоколи не са предоставяни. На въпрос защо това не се е случвало, отговорите били разнообразни, но най-честният е, че копирните машини, които държавата закупи именно с тази цел, се развалили или останали без хартия или тонер.

Говорителят на ЦИК Александър Андреев бе лаконичен по въпроса: всяко едно оспорване на изборен резултат е от компетенциите на Върховния административен съд.

Оспорвайте, ако искате.