Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Да изчакаме резултатите от разследването. Това, че атаката е направена в деня за избори и то когато се гласува и за референдума означава, че има конкретна цел и политическо послание, но не е изключено да има по-общ контекст - примерно демонстрация на сила и уязвимост на страната. Може и да е предвестник на открита кибервойна срещу нас с интензивност, която е близка до тази в прибалтийските страни, дори на инспирирани отвън улични протести както в Черна гора.

Атаката издава припряност, не особена пресметливост, къс хоризонт и известна безизходност. Очевидно с политически средства и при избирателната урна шансовете за успех на тези сили са нулеви, поради което са принудени да прибягнат до отчаяни хулигански прояви за да задържат медийното влияние.

Много е вероятно те да постигнат обратен на желания резултат - тотална дискредитация на спонсорирани местни политици (които късат лайв изборните книжа за референдума) и техните външни покровители. Всъщност въвеждането на електронно гласуване силно ще ограничи възможностите за въздействие върху схемите за избор и взаимна конверсия на власт в богатство, част от които се генерират и управляват отвън.

Както съм изтъквал неведнъж - срещу България се води открита хибридна война - отвън и отвътре, и тази кибератака е поредното доказателство, което се надявам да отвори очите на българското общество и правителство. Особено на онази част, която си мисли, че може да успее с умиротворителни жестове и компромиси. Посланието отвън преди изборите бе отправено от руския външен министър Лавров с указания как да недоволстват българските избиратели - забележете не граждани, не българския народ, а точно избиратели. Последва артилерийската подготовка на местните "лейтенанти" - Волен Сидеров е елемент от тази канонада, а целта е ясна - Картаген трябва да падне - България трябва да бъде дестабилизирана. Електронното гласуване трябва да бъде осуетено, правителството дискредитирано, а Реформаторския блок подменен с по-удобни партньори. Защото по този път е ясно, че България ще се изплъзне от контрола на силите, които са я пленили чрез управляем и режисиран изборен процес. 

Самата организация на най-мащабната кибератака срещу България не е работа за лаици. Най-вероятно версията за вътрешен организатор на атаката няма да бъде потвърдена изцяло, освен ако не се намеси някаква политкоректност или "висши съображения". Напълно е възможно резултатите от разследването да не станат публично известни, а прокуратурата да даде команда за спиране на разкритията или замазване на ситуацията, за да не дразним авторите. 

Не вярвам координационния център да е в България, защото действащите лица могат да бъдат установени по-лесно и най-вече защото ресурсите на местно равнище са по-ограничени пред вид мащаба на атаката. 

Освен това българските компютърни експерти трудно ще пропуснат да отбележат ползата за себе си от въвеждане на електронното гласуване като поле за изява със сериозен и положителен жизнен и професионален баланс. 

Не е изключено, разбира се, някой олигарх зад кадър да плаща сметката или да бъде канал по който се наливат средства отвън, но и това е много рисковано, дори противопоказно пред вид несъотнесимостта на личните щети към ползите. Разкрият ли се извършителите, ще се разкрият и поръчителите. 

Тъй като става въпрос за атака срещу критично важни сайтове на държавната администрация, които са част от националната система за сигурност, няма как историята да се размине и размие - става въпрос за най-голямата и мащабна атака срещу едно от страните членки от НАТО. Утре могат да атакуват банки, корпоративни мрежи, разузнаване, армия и т.н. 

Дори да не се разкрият конкретните извършители, ако са част от кибервойниците на съответните армии, страната ще бъде известна и назована.  

Висока е вероятността поръчителите и изпълнители да са в чужбина. Не е достатъчно само да се каже, че сървърите, използвани при атаката са в някоя отделна страна, защото се използват "заразени компютри" които могат да бъда по целия свят. Но следите винаги остават. 

В този смисъл новината разстространена от пеевските медии, че "китайски киберспециалисти" били разбрали, че атаката е дошла от Виетнам, Турция и САЩ е толкова плитко мюре, че няма нужда от коментар. Виетнам - защото е в обтегнати отношения с Китай, Турция и САЩ - защото са в обтегнати отношения с Русия. Това е по-скоро опит да се закачи етикет за отговорност, който да обезсърчи истинското разследване.  

Да припомним на читателите, че със специализирани поделения за кибервойна разполагат редица армии в света. Специалните служби пък използват огромни мрежи от кибер агенти за да проникнат зад оградата на противника. Ако не сте забелязали ние отдавна сме противник. В допълнения има много неформални мрежи от киберпрестъпници и киберанархисти които работят по поръчки на бизнес и политически клиенти срещу съответното заплащане и срещу съответния противник. Има и такива, които се активират по "морални" подбуди и за високи идейни цели, но това много по-често е прикритие, отколкото същност.

Малко вероятно е подобна атака да бъде поръчана в страна от ЕС и НАТО (отново защото степента на сътрудничество с органите на разследване на тези страни е много висока и шансовете да бъдат разкрити са високи).

Нещата се свеждат до отговорите на няколко базисни въпроса:

- Кой има интерес от подобна атака? Това е относително лесно за локализиране на възможни отговори.

- Кой е поръчал атаката? Тук отговорът за заинтересованост предполага и наличие на капацитет - финансов, логистичен и технологичен. Тук също няма много широки граници на предположенията.

Това, че има координация между външни и вътрешни изпълнители е също ясно - Волен изпълнява план - от петък до днес. Той е всичко друго, но не и политически самоубиец, за да свърже своите действия с възможните тежки последствия. Да, много се страхуват от него, защото е "гласът на Москва", но не е незаменим - особено когато "полезната му" стойност за външните му диригенти отслабва, при наличието на толкова много конкуренти. Проблемът на алтернативите на Сидеров, че са прекалено цивилизовани, а стопанинът иска битка на улицата, драми и дестабилизация.

Тъй като след кибератаката ще ни пропищят ушите колко опасно било електронното гласуване ще кажа нещо което зная от топ киберексперти в света - сигурността е функция на оценката на риска и мерките които се вземат. Никой не е очаквал подобна атака, затова не се подготвял - следващия път няма да им бъде толкова лесно.

Тези масови атаки на сървъри и сайтове си имат лекарство. Като задръстват "входа" и блокират достъпа до определени сайтове те основно пречат на нормалните потребители, но рядко пробиват в дълбочина в системата, което да е свързано с достъп до данни и възможност за манипулирането им. Едно е да заразиш компютър, друго е да го изолираш от потребителите му, трето е да го вземаш под пълен контрол. Което означава, че при подобна кибератака най-голямата щета, която в режим на електронно гласуване могат да нанесат е не манипулацията на вота "отвътре", а да създадат проблеми на гласоподавателите, като се наложи да изчакат и в най-лошия случай, ако те са решили да гласуват в последния момент, просто да изпуснат срока. Това е същото като да не успееш да стигнеш до избирателната секция поради задръстване на магистралата или повреда в колата.

Сигурността при електронно гласуване може да се осигури извън всякакво съмнение и за него се прилагат съвършено други и много по-сложни мерки за сигурност и защита. Те разбира се струват пари, но тези пари трябва да се съизмерват с ползите от това, че ще повишим избирателната активност, представителността и качеството на избора на българските граждани и ще спестим пари от изключително ресурсоемките процедури по хартиеното гласуване. Случки като тази в Зала Армеец просто е невъзможна да се случи при относително добър дял на електронното, особено ако е съчетано и с машинно гласуване - примерно в рамките на 10-25 процента.

Тъй като е извършена кибератака срещу страна-членка на НАТО и резултатите от разследването касаят всички е добре да се поиска външна помощ. 

Кибератаката и събитията по време и след изборите не само не опровергават, но предполагат още по ускорено въвеждане на е-вота у нас - точно за да бъдат блокирани интересите на силите, които си въобразяват че могат да ни уплашат и да ни направят управляеми чрез кибератаки. 

Въпросът за защитата на електронното гласуване е напълно решим, но възможен само след като тръгнем по този път и имаме точни разчети.

Коментарът е от блога на Илиян Василев. Заглавието е на Клуб Z.

Ключови думи

Коментари

Кейт

Поздравления за автора!

mardafi

Крайно време е съветските проститутки да бъдат извадени извън закона - тапанара от Банкя също е тяхно протеже - вън миризливите ватенки от България

За бившата комунистическа агентура като лекето, списало горния пасквил, това отнася ли се?

24-годишен

Тоя Илиянчо чупи глупомера. Малък жизнен хоризонт има, още десетина години, това е най-хубавата новина. Ще се срамува поколението му от такива тъпанари като тая злобна твар :) Усмихнете се ..., ние все ще сме тук и все ще ни има. С нами бог!

Койчев

Пройчев - не замърсявай ефира с омразата си. Тук има хора които се интересуват от дебат, аргументи.

kleta maika balgaria

Вижте какво голямо блеене от Илиян В.: "Случки като тази в Зала Армеец просто е невъзможна да се случи при относително добър дял на електронното, особено ако е съчетано и с машинно гласуване - примерно в рамките на 10-25 процента". Сякаш в другите държави навсякъде е въведено електронноно гласуване, та затова нямат такива проблеми. Как не се сети "великата безенесарска овчица", че за да няма проблеми е необходима ОРГАНИЗАЦИЯ. ЕДИНСТВЕНО! Тоя верно е голям манипулатор. Не му вярвайте. А Лавров, откъде-накъде жалки интелектуален пигмею. А? Кажи Симо? 11 ли беше?

Койчев

Пройчев, че си клет, клет си, защо влечеш след себе си и майка България. Научи се да коментираш статии, а не личности, защото ставаш смешен - обикновен комплексиран хейтър.След като ЕС взе решение за електронно гласуване, след като става реч за референдум за въвеждане - а това е процес какви глупости бръщолевиш. В над 25 страни в света има системи за електронно гласуване в различен етап на въвеждане. В едни то е машинно, в други е дистанционно, в трето е компютърно. Ако можеш напиши нещо твое, публикувай ако го приемат и тогава мрази по служба.

Ясно е, че Сидеров вече е бита карта и се опитва със зъби и нокти да запази мястото си в политическото пространство. Най-вероятно спонсорът (този, който закича Атака с Георгиевски лентички и им раздава руски знамена на митингите) е преценил, че Волен вече доста е изперкал, за да може да води адекватно някаква крайно лява националистическа политика. По-интересно е обаче, кой ще го замести на терена.

xxx

По-големият проблем за мен обаче е , че Реформаторският блок не е съвсем това , за което се представя, особено по места. Много съмнителни персонажи се навъртяха в сините редици. Като "съмнителни" е любезно казано.

Развеселен

на доста места ги видях в коалиция с НДСВ - меко казано странно

дебелян пеевский

Легендата за измислената за оправдание кибератака, за която не сме видели дори една MRRG графика за доказателство вече се превърна в митологема. А твърдият факт, че батакът в Арена "Армеец" е гласуван от Бостан+Атака+РБ - тишина. Опорните точки и наративите побеждават.

дп10й

MRTG, разбира се.

Охппп, Дебелян Кръстев, извенете Пеевси, се появи. С познатите ни дитирамби срещу е;ектронното гласувеане. Дебелянка, само си представи теоретично, че електронното гласуване е единствения начин за гласуване. Цялата ти циганска посткомунистическа тупурдия би отишла по дяволите. Като краен резултат, бъди сигурен. би имало коренна промяна в управляващата пасмина. От това те е шубе Кръстев, пардон Дебелянка!

Не са ти познати, тук обсъждаме нов проблем - граденето на митологеми от властта за "хакери".

дебелян пеевский

"само си представи теоретично, че електронното гласуване е единствения начин за гласуване." -- представям си. осем сутринта, започва гласуването. тримата полукадърни сисадмини, роднини на замминистрите А, Б и В от трите партии на коалицията, са осрали конфигурацията предната вечер и три четвърти от пакетите се губят още между реверс проксито и външния файъруол, но заради цикъл в конфигурацията се появяват учетворени на вътрешните интерфейси на рутерите, което крашва един по един портовете, докато угасне всичко. рестарт оправя нещата за минута-две, но след това пак всичко се насира, щот проблемът е същият. настава тиха паника, но никой освен тия тримата няма достъп, а поради изборния кодекс, на тех им е забранено докато са при машините да ровят по стак ексчейндж. почва ровене по ръководствата, но никой не знае какво става, защото конфигурацията е осрана случайно и там, дето не знаят какво става. междувременно феновете седят пред компа, гледат приложението, което вика "не мога да установя сигурна връзка" и обсъжат във фейсбук какво става. в 11:30 константин мишов пляка на сайта на Обслужване на Информацията "невероятно количество сесии към сървърите, хакърска атака". Междувременно новините раздухват истерията, разните офиси, които са разработвали системата почват превантивно да пускат слухове какво уж е станало. Към 2:30 има вече пет наратива, около 8 процента са успяли да "пуснат" глас, но заради бъг са отчетени гласовете само на 3. В 4:30 паниката е тотална и ЦИК взима решение за касиране и провеждане на изборите наново след един месец. На хартия. И слава богу, защото проблемите в мрежата не са дали на бъговете в системата да се проявят. Всички въздъхват облекчено, виновни са злите хакери, а сисадмините получават бонус за безсънния ден.

койчев

опитай пак когато има поне 1% шанс електронното гласуване да бъде "единствен начин" за гласуване. Много сте го закъсали от аргументи, та се налага да громите несъществуваща хипотеза.Логично е то да се използва предимно от тези, които сега нямат друга възможност. Всички други ще си имат старата възможност с хартията, в секцията и --- всичките други екстри на току миналите избори. В това число е Арена Армеец. Кеф.

Брато много се смях като четох написаното :). В смисъл, че е забавно. Ставаш за писател утопист в гилдията на сисадмините. Вместо да пишеш в този форум и аз да чета забавни коментари :), що не фрийлансваме и да правим пари, та да фърлим дестя си процента на "държавата". Белкем си вземе "скъпи" сисадмини, а не роднини.

:)

Кому сме противник е тезата на автора. Другото са елементи от тактиката, не от стратегията. И той, авторът, е точен точно колкото си позволява. Да повторя, точен.

дебелян пеевский

Какво да "опитам пак" бе, глупак? Питаха ме "представи си теоретично", представих си теоретично една доста вероятна хипотеза. От какво си недоволен? Арена Армеец е очевиден резултат на саботаж на вота от малка група членове на ЦИК. Кои точно излезе още вчера, ще повторя само партийните принадлежности: Бостан (ДПС/Атака и Герб), РБ и НДСВ. Който е бил на избори знае, че винаги е мизерия и хаос, но такова чудо като това не сме виждали. С каква цел? Според мен от чиста простотия и неграмотност, но ако бях истеричен фен на конспиративни теории като двайсетте процента фенове на "електронното дистанционно", щях да пея, че цялата работа е организирана така нарочно, за да се затъркаля топката към "електронно" щото там е най-лесно да се лъже масово. А дали въобще е имало хакерска атака и кой я е поръчал никога няма да се разбере. Ако се съди от бързината, с която се появиха наративите, малко ще се учудя, ако са я поръчали същите, които организираха и Арена "Армеец".

Развеселен

атаката е срещу електронното гласуване и ме съмнява да идва от Москва. По-скоро от кръга около агенция ПИК и господарите им. отделен е въпросът, че те ще опитат да фалшифицират и електронно гласуване, това не трябва да имаме грам съмнение.

BG WC

'Дебелян Пеевский' я кажи нещо за коалиция БАРГЕЙ!!!Знаеш ли коя тя?!?!?!

Хуйло пошол на х.й.....

Ощавен маркиз

Джуджи все още има джобни денги не само за мръсни хаквания, но и за целостна телекомуникационна парализа на „губернийката”. Прибалтийките му се опънаха, сега се пробва нас да плющи мрежово. Тъй както гледам, петопутният му нов шарик добре се разду миналата изборна неделя… Но тва не е най-страшното, което може да ни докара до проевразийски амок. С лека /безмилостно-каратистка/ кагебистка кунка императорчето може да ни спре утре бензиня от Лукойл, или да изгърми „шалтерите” на Козлодуй… Тогава, щем-не щем, требе да слагаме Волния параноичен ротфронтовец у президенсткото крясло и да връщаме Гоце-Руменовците по върховете на властово-ЕС-субсидийните канале?! За да последва нова катастрофична „ресурсно-ком-православна” еякулация в гладното гърло на изтерзания от кгб-кукловодския преход болгарски народец. Нищо повече… Затова ще повторя само едно редче от дълбокия и непъзлив анализ на г-н Илиян Василев: „Тъй като е извършена кибератака срещу страна-членка на НАТО и резултатите от разследването касаят всички, е добре да се поиска външна помощ.” Да, без всестранна /финансова, ресурсно-диверсификационна, административно-инспектираща и иновативно-технологична/ ВЪНШНА ПОМОЩ ОТ НАШИТЕ ЕВРОАТЛАНТИЧЕСКИ ПАРТНЬОРИ - няма да можем да посрещнем наглите издевателства на имперски Кремъл над страната ни. Не мога да приема за нормално и възможно, че предполагаемите 30 милиона евро, които люто притесненото от демократичния „обръч” под носа му сегашно гасударче на Русия отдели за „троянското си конче”, могат да обърнат ИЗБОРА НА МОДЕРНА БЪЛГАРИЯ на 180 градуса. Ако бяхме постъпвали така, ако продажни измекяри беха ни сменяли за торба злато посоките, отдавна нямаше да ни има. Кагебист-жужето това не знае, не го е учило - че тази бг-землица и този „добродушен народец” са оцелели в хилядолетни битки, кръвни хаквания и разумно „надхитряне” с половината от мощните империи, познати ни от световната история.

Boris

Добра среща уважаеми Благороднико, и standing ovation за брилянтните избори на прекрасните бургазлии! Според мен, няма никакво съмнение кои е адресата– Масква, неподквасеная! Отлични тълкувателю, Ил. Василев, дори не е нужно да се търси кой би имал полза от поредните гафове. Достатъчно е да се погледне кой постоянно ги инициира. Наслушали сме се и сме се нагледали, на смрадливи пориви и похвати вече над 80 години, дано да започнем да назоваваме виновниците. Да благодарим на такива автори, които са поели тази изнурителна и опасна работа в служба на просвещението и на утрешния ден да ги възнаградим, ако все още не публично, поне с една сърдечна, топла мисъл, че дават отпор, въпреки яросни нападки и замъглявания в течение на десетилетия, че ги има и ни сплотяват. Лошото уважаеми Маркиза е, че тези лилипутски рублета, са поизкупили доста туземен измекялък и вече идва момента на решителен отпор. Така да се каже, настъпила е критичната точка, подобно на стомната за вода... Радостно е, че прехвалената им кагебистка школа или аналитична шайка, прави груби грешки. Направи ги (според мен) с Бойко и ГЕРБ, осраха се и с параноика, защото не осъзнаха, че артистите не са мужици и ги првъзхождат умствено със светлинни години дистанция. На нормални хора не можеш да им излезнеш нито с религиозни или сексуални принадлежности, нито с невярни твърдения по простата причина, че сме вече в информацонният век и границите са отворени за обилна информация отвън. Няма граници с бразди на смърта. Там, където се стреля сега се изисква отчетност и се държи сметка за съвместимост на действието. Единствено остава обществото да се държи в неграмотност, бедност, глад и да се ръководи от тъпота, т.е. да се внедри мужишка покорност. И като фацит, къде все още е възможно това? Там е отговора! Още един фактор, тези военни деиствия със зелени човечета и отпускари, или най–новото от Сирия, че самолетите от там за Русия били претъпкани с обслужващ персонал с порязани пръсти, на които трябвало „да се окаже спешна помощ“, та ги транспортират чак до Русия, не върви. Бъди жив и здрав, поздрави и на Илиян Василев за отличните му коментари.

Boris

За електронното гласуване споко! Всичко може да се предвиди. Например да се започне гласуване по–отрано, както някои цивилизовани страни гласуват по пощата, далеч преди изборите. Това, че в България не е възможно да се използва такава пощенска услуга, говори за престъпен потенциал, защото такава поща може да се прихване още с пристигането и и да се анулира и префасонира. Плаща се добре и „щедро“ за да се изфабрикуват гафове уважаеми сънародници, а щедроста която съм обозначил така, е функция на бедноста. За гладния и едно кебапче си заслужава за да провали родината си. Хайде сега да си помислим, ако можем, кой има полза от създаденото положение? Пак стигаме до прозорливоста на Илиян Василев

дебелян пеевский

"ако можем, кой има полза от създаденото положение?" -- От "създаденото положение" полза има най-вече мафиотската група начело с рапона. От една страна, те си измислиха отлично извинение за изборните манипулации (КодексаиМаямаНоловаСаВиновни), от друга - раздухаха емоционални реакции у глупаците, гласували "за", като лесно и евтино ги убедиха а) че е имало "атака" и даже ДВЕ и б) че, разбира се, "атаката" е била от "москва". Бонус: без НИТО ЕДНО доказателство. По-добра манипулация от това здраве му кажи.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.