На час по лъжичка лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов разкрива корупционна, според него схема, която действа в Министерство на земеделието и храните. Историята доби и конспиративен елемент, след като един от участниците в нея - висш чиновник във ведомството, се оказа, че е загинал в автомобилна катастрофа, малко преди да направи скандални разкрития. В това лидерът на ГЕРБ съзря умисъл.

Преди ден Борисов обяви, че в МЗХ действа корупционна схема с име "19/45" и тя може би имала връзка с автомобилна катастрофа, в която е загинъл висш чиновник от ведомството. 

Става въпрос за Юри Миков, директор на Северозападно държавно предприятие, чието седалище е Враца. Той загина при катастрофа в Гърция на прибиране в България.

Днес Борисов внесе капка яснота относно "19/45".

"На 19-то число всеки месец в Министерството на земеделието и храните са карани едни хора, като им е било написано на листче колко, но това е била цената, да събират по 45 000 лв.Човекът, който имаше желание да го сподели, загина при автомобилна катастрофа в Солун. ТИР е навлязъл в насрещното движение и го е убил. Нищо не казвам, но се надявам следствените органи по-внимателно да проверят този случай", каза лидерът на ГЕРБ.

По думите на Борисов загиналият възнамерявал да разкаже цялата схема пред него и прокуратурата. Преди това отишъл в Гърция "да си почине". Земеделският министър Димитър Греков обаче му се обадил да се прибира обратно в София.

 "Но той замлъкна завинаги", отбеляза Борисов.

 "Доста хора знаят в държавата за тези цифри 19 /45, ако имат желание, прокурорите да разследват", завърши той.

От МЗХ обявиха, че са възмутени от въвличането на името на покойния им вече колега в корупционни сгеми и излязоха с официално становище. В него се казва:

"Загубихме един истински професионалист, човек, приятел и съпруг, отдал целия си живот за българската гора. Изказваме нашите най- искрени съболезнования към семейството му. В този труден момент ние сме съпричастни с мъката и болката на най-близките му хора. Потресени сме от опитите да се политизира една човешка трагедия и да се петни паметта на нашия колега и приятел", се казва в съобщението на министерството. 

"Съзнаваме, че предизборната обстановка ще подтикне мнозина да се възползват от една или друга възможност за спечелване на политически дивидент. Убедени сме обаче, че това е недопустимо, когато става дума за загуба на човешки живот. Призоваваме всички български медии и политици да се въздържат от лъжи и манипулации с паметта на инж. Юри Миков и да проявят смирение пред скръбта на семейството му", допълват от МЗХ.