Турската полиция щурмува днес редакциите на опозиционни медии, свързани с живеещия в САЩ ислямски проповедник Фетуллах Гюлен - враг номер 1 на президента Реджеп Ердоган.

Всичко това се случва броени дни преди предсрочните парламентарни избори на 1 ноември, отелязва Би Би Си.

Медийните групи са собственост на холдинга "Коза Ипек", който е свързан с Гюлен.

Властите вчера поеха управлението на 22 компании, собственост на корпорацията. Сред тях са вестниците "Бугюн" и "Милиет" и телевизионните програми "Бугюн ТВ" и "Каналтюрк".

Пред редакциите на телевизиите в Истанбул се стигна до сблъсъци. Полицията използва водни струи и сълзотворен газ, за да разпръсне хората, събрали се на протест.

Конфликтът между Ердоган и Гюлен се ожесточи, след като полицаи и прокурори, смятани за близки до проповедника, започнаха разследване за корупция спрямо близкото обкръжение на Ердоган през 2013 г., тогава все още премиер на Турция. Оттогава Ердоган обвинява духовника, че е създал "паралелна структура" в полицията и съдебната власт, която да опита да превземе управлението на страната. В момента срещу Гюлен върви дело по тези обвинения, а прокуратурата поиска той да бъде осъден на над 30 години затвор.