Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Червените меса и колбасите трябва да се консумират с мярка, но опасностите, които крият по отношение на раковите заболявания, са леко преувеличени. Това коментираха български експерти по повод последното заключение на Световната здравна организация (СЗО), че преработените месни продукти са канцероген.

Според доклада на СЗО беконът, наденичките и шунката са способни да увеличат риска от рак на стомаха и дебелото черво с цели 18%, но според проф. Станка Петрова от отдел "Храни и хранене" в Националния център по обществено здраве и анализи (НЦОЗА) процентите не са цитирани коректно. 

"Заключението за връзката между консумацията на месни продукти и колоректалния рак не е новина. Такива изследвания се правят отдавна, а последните са обобщени във въпросното становище на Международната агенция за изследване на рака към СЗО. В него действително се твърди, че месните продукти причиняват рак, но това не означава, че е определен рискът по отношение на развитието на болестта. С посочените 18% се увеличава общият риск, в който се включват различни външни фактори, сред които е и месото. За България нямаме данни, но за САЩ и Великобритания той е около 5 на сто. Тоест, месните продукти ще го вдигнат до 5,2-5,3 на сто, не повече", коментира проф. Петрова. 

По думите й в никакъв случай хората не бива да се отказват от консумацията на месо, защото то е полезен източник на желязо, цинк и витамин В12. Въпреки това е силно препоръчително месните продукти да присъстват на трапезата не повече от два-три пъти седмично. Не бива да се прекалява и с грамажа, като децата е добре да консумират по 50 грама на хранене, а възрастните - не повече от 100-150 грама. В противен случай диетата няма да е здравословна, а организмът ни ще се пренасити с вредни за него елементи.

"При червените меса съдържанието на желязо в хемовата молекула е една от причините да се стимулира образоването на артрозни съединения, които са канцерогенни. Особено при готвенето на висока температура. Освен това в продуктите се влагат нитрати, които не могат да бъдат избегнати като кансервант, защото подтискат развитието на бактерията, която причинява ботулизъм", уточни специалистът по храни и хранене.

За да се избегне ежедневната консумация на месо и месни продукти, същите могат успешно да бъдат заменени с яйца, риба, бобови и млечни произведения. Друга мярка, която ще ни поддържа здрави, е ограничаване на порциона и включване на повече плодове и зеленчуци в менюто.

Ключови думи

Коментари

След като правителствата не могат и не искат да пазят границите и да обезвреждат бандитите -- основната причина да им плащаме данъци и да им признаваме авторитета -- защо да не ни диктуват какво да ядем и какво не. Тъй, де. Нали трябва и те да вземат заплати.

Не е лошо да ми покажат възрастни хора в България, които злоупотребяват с месо и месни продукти. Овен това, когато те налегне старческа анемия и не достига желязото, какво става с тялото? Ами с акъла?

дебелян пеевский

Българските "експерти" не е зле да погледнат статистиката за здравословното състояние на популацията, за която те се грижат и на държавите, в които на съветите на СЗО се обръща внимание. Едни там японци, норвежци и друга плашлива паплач.

Това казват и германските експерти. И е вярно. Германските експерти изтъкнаха, че до 600 г месо седмично не вреди. Но се говори за месо, а не за български колбаси от соеви протеини. Т.е. дискусията в България е безпредметна.

ОТАН

"Ако обичате салам и уважавате закона, и искате да продължите да ги обичате и уважавате, не трябва да виждате как се правят и едното, и другото."

socialen

Нашти експерти по месото знаят най-добре! Ето, от 26 години ядем кви ли не меса и никой не е умрял от рак като ги е ял. Напротив! Ракът бяга само като види, че това месо се яде.

НАТО

Работата е там, че всичко знаем, всичко разбираме, и пак ги консумираме.

Васил

"Това коментираха български експерти по повод последното заключение на Световната здравна организация (СЗО)" Ний българите по знайм. Те тяхните експерти пет пари не чнят, нашти по знаят, пък и нашти са повече от световните. В България експерти да искаш, дет се вика, то тука, почти всеки е експерт и много знай. Ама и тез СЗО , взели заключения да правят без нашти да питат, много прост народ по света и по световните организации ви казвам ей...

s.anachkova

Не разбирам защо се нахвърляте върху българските експерти, когато колегите им в СЗО са тези, които са вдигнали прекалено много шум за нищо. Вече и малките деца знаят, че консервантите и агентите за обработка на месото са вредни за организма. И бих казала, че повишават не само риска от развитие на рак, но и на много други заболявания. Не са виновни нашите експерти, че някой зад граница е решил да прави сензация от отдавна известни факти.

дебелян пеевский

Не разбирам за какви "експерти" говорим, след като в България продължава да се умира най-много от заболявания, които отдавна са лечими (и се лекуват).

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.