Червените меса и колбасите трябва да се консумират с мярка, но опасностите, които крият по отношение на раковите заболявания, са леко преувеличени. Това коментираха български експерти по повод последното заключение на Световната здравна организация (СЗО), че преработените месни продукти са канцероген.

Според доклада на СЗО беконът, наденичките и шунката са способни да увеличат риска от рак на стомаха и дебелото черво с цели 18%, но според проф. Станка Петрова от отдел "Храни и хранене" в Националния център по обществено здраве и анализи (НЦОЗА) процентите не са цитирани коректно. 

"Заключението за връзката между консумацията на месни продукти и колоректалния рак не е новина. Такива изследвания се правят отдавна, а последните са обобщени във въпросното становище на Международната агенция за изследване на рака към СЗО. В него действително се твърди, че месните продукти причиняват рак, но това не означава, че е определен рискът по отношение на развитието на болестта. С посочените 18% се увеличава общият риск, в който се включват различни външни фактори, сред които е и месото. За България нямаме данни, но за САЩ и Великобритания той е около 5 на сто. Тоест, месните продукти ще го вдигнат до 5,2-5,3 на сто, не повече", коментира проф. Петрова. 

По думите й в никакъв случай хората не бива да се отказват от консумацията на месо, защото то е полезен източник на желязо, цинк и витамин В12. Въпреки това е силно препоръчително месните продукти да присъстват на трапезата не повече от два-три пъти седмично. Не бива да се прекалява и с грамажа, като децата е добре да консумират по 50 грама на хранене, а възрастните - не повече от 100-150 грама. В противен случай диетата няма да е здравословна, а организмът ни ще се пренасити с вредни за него елементи.

"При червените меса съдържанието на желязо в хемовата молекула е една от причините да се стимулира образоването на артрозни съединения, които са канцерогенни. Особено при готвенето на висока температура. Освен това в продуктите се влагат нитрати, които не могат да бъдат избегнати като кансервант, защото подтискат развитието на бактерията, която причинява ботулизъм", уточни специалистът по храни и хранене.

За да се избегне ежедневната консумация на месо и месни продукти, същите могат успешно да бъдат заменени с яйца, риба, бобови и млечни произведения. Друга мярка, която ще ни поддържа здрави, е ограничаване на порциона и включване на повече плодове и зеленчуци в менюто.