БЕРЛИН – Най-късно до Деня на Вси светии, или в неделя, Ангела Меркел трябва да вземе мерки за драстично ограничаване на бежанския поток към Германия. Такъв ултиматум постави днес на канцлерката баварският премиер и лидер на съуправляващия в Берлин Християнсоциален съюз (ХСС) Хорст Зеехофер. Той отправи и заплаха - ако Меркел не реагира незабавно, ХСС си запазва правото на «свои действия и самоотбрана».

Вън от съмнение е, че Зеехофер пое по курс към открита конфронтация с Меркел.

«Ще изчакам до Деня на Вси светии Берлин да реагира на исканията ни за ограничаване на миграционния поток. Ако това не стане, ще сме длъжни да помислим какви опции за действия имаме», заявява Зеехофер в интервю за днешия брой на в. «Пасауер нойе пресе», цитирано от всички медии в Германия.

Баварският лидер настоява Меркел незабавно да се обади по телефона на австийския си колега Вернер Файман, това било нейно задължение. Както двамата в телефонен разговор на 4 септември договорили водене на политика на отворените граници - Австрия да пропусне хиляди бежанци на път от Унгария за Германия, така сега те трябвало също с един телефонен разговор да спрат потока.

«Ключът е при Меркел и Файман. Двамата са длъжни да сложат край на тази практика. Бежанският поток трябва да се ограничи. Незабавно трябва да се преустанови несъгласуваното пропускане на мигранти по Балканския маршрут. Тази цел не може да бъде постигната чак идната година, а сега и то незабавно. Не можем да чакаме до пролетта да се пресече хаосът, предизвикан от погрешни решения. От това страда не само местното население, а също и бежанците, които идват при нас с напразни надежди», отсича Зеехофер.

Баварските власти се жалват, че въпреки договорката австрийската страна не уведомявала германската колко бежанци са на път за Бавария, а само ги стоварвала на границата. 

«Това поведение на Австрия значително утежнява добросъседските ни отношения. Това е недопустимо», заявява Зеехофер.

Той от седмици подлага на остра критика политиката на Меркел по бежанската криза. Преди дни дори заяви: «Ако политиката по даване на убежище не бъде коригирана, това заплашва съществуването на съюза ХДС/ХСС.»

Християндемократическият съюз (ХДС), чийто лидер в момента е Меркел, и баварският ХСС винаги са заедно на избори. При победа са съуправляващи. В управление или в опозиция, те неизменно са с една парламентарна група. 

Разрив между двете партии би означавало не само край на историческата им коалиция, наричана “съюзът”, а и излизане от властта. Всеки поотделно – ХДС и ХСС, трудно биха победили на вот. Това би променило коренно политическата карта на Германия. В парламента в Берлин биха влезли крайно десни и популистки формирования. Социалдемократическата партия, която е с 26 на сто подкрепа, не би била в състояние да предотврати подобна опасност.

Остава един спасителен за “съюза” вариант – ако Ангела Меркел не коригира политиката си на “майка Тереза”, да бъде свалена ат властта с дворцов преврат.

Тя много добре знае настроенията в нейния ХДС, но и в тежки времена не губи чувство за хумор. На вчерашната й среща с представители на гражданството на Нюрнберг, Бавария,  един от присъстващите призна, че никога преди не е харесвал политиката й. Сега обаче променил мнението си заради хуманната й позиция спрямо бежанците. Негов приятел бил на същото мнение.

“Значи станахме трима”, каза Меркел, косвено признавайки, че край нея е станало самотно.