Беларуският президент Александър Лукашенко разкритикува литературната нобелистка Светлана Алексиевич, че полива родината си с мръсотия, предаде ТАСС.

"Ще кажа нещо за някои наши отделни творчески личности, дори лауреати на Нобелова награда, които още не са успели да я получат. Те излязоха извън пределите на страната и се постараха да лиснат върху нея кофа с мръсотия. Това не е правилно, това не е опозиционност", каза Лукашенко, сочен като един от последните диктатори в Европа.

Той изтъкна, че човек не избира своята родина, земя, както и родителите си.

"Тя е такава, каквато е. Ако говориш лоши работи за родината, значи си преди всичко лош син", смята президентът.

Беларуската писателка Светлана Алексиевич бе удостоена с Нобелова награда за литература за 2015 г. Тя не е сред най-видните дисиденти, но често критикува управниците в родината си. След като получи наградата, Алексиевич заяви на пресконференция в Берлин, че властта в Минск се прави, че такава писателка няма. Тя заяви, че в Беларус не я печатат и не й дават възможност за публични прояви.

След това Лукашенко поздрави Алексиевич с наградата, а Министерството на образованието реши да върне нейните произведения в училищните програми.