Пълно спокойствие в изборния ден. Без опашки и блъсканици пред училището. Ако не знаете, че днес се провеждат местни избори и референдум за електронен вот, въобще няма да го разберете, ако попаднете в неделния предиобед в една от емблематичните столични ромски махали "Филиповци".

Кротко - по двама-трима, възрастни хора бавничко се придвижват към 77-о училище "Св.св. Кирил и Методий". Вътре ги посрещат повече от любезно, на най-старите слагат столове в коридора, за да приседнат. Млади хора почти не се виждат, обаче... оказва се, че местните жители са на "ти" със съвременните технологии и държат да упражнят правото си на глас в референдума за електронния вот.

"Почти сто процента от хората, които гласуваха, пуснаха бюлетина и за референдума", обяснява Петър Петров, шеф на 69-а секция във "Филиповци".

Към 10 ч от 67 гласували, 66 дали вот в допитването. Урната се пълни равномерно, а една издайнически отворила се бюлетина показва гласуване "Да". Според Петров и след този час всички съвестно си искат и четирите бюлетини.

На път за изборната секция.

Точно срещу училището няколко жители на "Филиповци" вече поливат вота си. После ги чакат обичайните неделни тегоби - да разтоварят зелето, въглищата, жените ще ги пратят на пазар...

Членовете на изборните комисии собственоръчно изнасят столове от класните стаи, за да приседнат възрастните хора, докато чакат на опашките пред секциите.

Хората не знаят как да си сгънат бюлетините - някои ги изнасят направо отворени от тъмните стаички и се налага от комисията да им помагат да скрият вота си. Други пък напират да пуснат всички бюлетини в една урна - първата попаднала им пред погледа.

Жителите на "Филиповци" влизат в стаичката понесли по четири бюлетини - за кмет на София, за общински съвет, районен кмет и за референдума за електронното гласуване.

Урните се пълнят равномерно. Ако някой някъде върши нарушения, определено не е в това училище. Или поне не преди обед.