Бойко Борисов отново протегна патерицата си към Реформаторския блок, както се изрази преди време, правейки препратка към честите футболни травми на краката си.

Днес председателят на ГЕРБ и представители на блока се срещнаха в парламента. От името на реформаторите дойдоха лидерите Меглена Кунева ("Движение България на гражданите"), Радан Кънев (ДСБ), земеделецът Николай Ненчев, Божидар Лукарски (СДС) и Корман Исмаилов ("Народна партия Свобода и достойнство").

Те се разбраха "да се търси съгласие кога да са следващите парламентарни избори, за да се снижи напрежението в обществото". Не стана обаче много ясно как точно опозиционните партии ще определят датата за един предсрочен вот без правителството само да е подало оставка. Щели обаче да го призоват да направи това.

"Ние виждахме изборите вчера, но няма да стане, очевидно няма да са и две в едно, защото няма време. Калните кампании започнаха", посочи Радан Кънев.

С него се съгласи и Борисов. По думите му в действителност Изборния кодекс, чието авторство се приписва основно на зам.-шефката на парламента Мая Манолова от БСП, бил така направен, че избори две в едно да не могат да бъдат проведени сега с евровота през май. 

"Кога ще са следващите предсрочни избори ще зависи от нашето и вашето представяне на европейския вот", успокои лидерът на ГЕРБ. 

Той бил оптимист, че от резултата след 25 май (когато гласуваме за представители в Европейския парламент) автоматично щели да последват и предсрочни избори за ново Народно събрание.

"През октомври, ноември, когато кабинетът няма да може да си върже бюджета и премиерът Пламен Орешарски обясни в какъв батак е държавата", пророкува Борисов.

По думите му в момента министър-председателят "набълбуква" държавата с дългове, а инвеститорите бягали. По повода Борисов разказа и нещо като виц: 

"Инвеститорите бягали, защото чакали ГЕРБ да се върне на власт".

Затова и било редно управляващите сами да посочат дата за предсрочен вот, за успокоение на държавата. Преговори за това щели да водят реформаторите като лидерът на ГЕРБ им пожела успех.

Десните отново повториха идеята си за сформиране на ново, но временно правителство, което да проведе ударни реформи и после да се разпусне.