"В бившите социалистически страни са наследени твърде мощни прокурорски структури, които застрашават независимостта на съдиите. Прокурорите не трябва да имат думата при кариерното развитие и дисциплинарната отговорност на съдиите."

Това е част от дългоочакваното становище на Европейската комисия за демокрация чрез право към Съвета на Европа по повод съдебната реформа у нас, пише "Правен свят". 

Според правния сайт Комисията подкрепя в прието днес становище готвените у нас изменения на Конституцията и препоръчва те да не спират дотук. На заседанието присъстваха министърът на правосъдието Христо Иванов и председателят на временната комисия за промени в основния закон Димитър Лазаров.

"Очаквам становището на Венецианската комисия да консолидира волята и да даде смелост на народните представители в работата по реформата на съдебната власт за изграждане на независим съд и ефективна прокуратура, работеща при условията на демократична отчетност", е казал министър Иванов днес по време на заседанието.

Той благодарил на комисията за нейния ангажимент да подпомогне с експертиза усилията на България за съдебна реформа. Иванов оценил становището на комисията като една ценна концептуална рамка за продължаване на реформата, която ще окуражи българския парламент за още по-радикална реформа, с оглед на това, че в него се препоръчва продължаване и задълбочаване на промените, предвидени в Конституцията и доразвити в Закона за съдебната власт.  

До момента неофициално стана ясно, че Венецианската комисия одобрява разделението на ВСС на две колегии, а по най-спорния въпрос – дали в прокурорската колегия да има паритет или дори превес на политическата над професианалната квота, от комисията напомнят горецитираното изречение за прекалено силните структури на държавното обвинение.

Този въпрос, според комисията, може да бъде решен, като се въведе квалифицирано мнозинство от 2/3 при избора на членове на ВСС от Народното събрание и се наблегне на номинации на кандидати от юридическите среди като професори по право, адвокати и др. Но в никакъв случай политици.

Комисията смята, че трябва да отпадне тайното гласуване във ВСС, а повечето от правомощията на пленума да се прехвърлят на колегиите. Дори се препоръчва колегиите да избират председатели на ВКС и ВАС и главен прокурор. Препоръчва се също така във ВСС да има широко представителство на всички съдебни нива.

Същевременно Венецианската комисия смята, че трябва да се ограничат правомощията на министъра на правосъдието по кадрови въпроси на магистрати. Министърът може да бъде канен по отделни въпроси – например бюджетни. Но при него трябва да остане и управлението на съдебните сгради, защото основната му роля е да осигури удобства на съдебната власт да работи нормално.

Комисията приветства измененията по отношение на новите правомощия на Инспектората. Одобрява и непряката конституционна жалба, която ще може да подава Висшият адвокатски съвет - новост, която също е залегнала в проекта за реформа. Но в този случай препоръчва да се даде възможност и на всеки съд да го прави, когато в хода на разглеждането на дадено дело се усъмни в конституционосъобразността на някой законов текст.

Пълният текст на становището на Венецианската комисия се очаква да бъде качен всеки момент на сайта на комисията.