Кървава драма се разигра днес в училище в Западна Швеция. Маскиран нападател е мушкал наред с меч, съобщиха световните агенции. По първоначални данни е бил убит един преподавател, поне 5 ученици са ранени.

Трагедията се е разиграла в град Тролхетан. Когато в 10,10 ч честно време въоръженият с меч маскиран мъж нахълтал на територията на училището “Кронан”, в полицията постъпил сигнал за тревога. Нападнат бил човек в близост до сладкарницата, която била достъпна и за граждани.

Вестта бързо се разнесла, в училището настъпил истински хаос. Нападателят продължил вакханалията си и в сградата на школото.

Ранени били много ученици, но броят им засега не се съобщава. Уточнява се само, че двама тинейджъри на възраст 11 и 15 години са били с тежки наранявания. Те са били оперирани по спешност.

В схватката със силите на реда е бил ранен от куршум и нападателят на възраст около 25 години. Той също е бил опериран, съобщи полицейският говорител Стефан Густафсон.

Първоначално беше съобщено, че атентаторът е бил пронизан от куршум смъртоносно.

Все още не са известни мотивите за нападението. Атентаторът не е посещавал училището.

Цялото училище, където се обучават 400 ученика - от 1-ви до 9-и клас, е било евакуирано. В момента се проверява дали има неоткрити ранени, провеждат се и следствени действия.

Премиерът на Швеция Стефан Льовен е отложил всичките си ангажименти за днес и се е отправил към мястото на трагедията.

Опозицията обвини управляващите в нехайство. И преди е имало престъпни посегателства срещу училището, но никой не се бил погрижил за сигурността на ученици и преподаватели.

Град Тролхетан е с население от 50 000 души и се намира на 80 км северно от Гьотеборг.