Покрай юбилея на "Завръщане в бъдещето" мнозина си спомнят за летящия автомобил DeLorean DMC-12, "машината на времето", който без съмнение е една от звездите във филма.

30 години след излизането на първата серия от трилогията, една от най-разпознаваемите спортни коли живее втори живот, пише Yahoo Autos. Това става възможно благодарение на инвеститор, който купил цялата наличност от фабриката на Джон Делориън, бивш мениджър в General Motors и автомобилен визионер, който много бързо фалира, след като ФБР го залавя в опит да продаде сериозно количество кокаин.

"Напоследък запитванията се увеличиха, казва Джеймс Еспи", вицепрезидент на DeLorean Motor Company (DMC), която освен частите и готовите коли, държи правата и върху името "Делориън".

"Питат ни дали предлагаме опцията за летяща кола, но все още, не", добавя той.

Компанията започва бизнес като сервиз за коли в южна Калифорния, но в момента централата ѝ е в близост до Хюстън, щата Тексас и има още представителства в пет различни щата.

За почти едногодишното си производство DMC прави около 9000 коли и излиза от бизнеса през 1982 г. В средата на 90-те години на миналия век дилърите спират да предлагат части за тях, а Еспи изкупува всичко, което е налично. Даже намира формите, в които се отлива монокока на колата от фибростъкло, върху който се закрепват панелите от неръждаема стомана, отличителна черта на автомобила.

Към момента компанията смята, че е помогнала за възстановяването и поддръжката на стотици от около 7500-те коли, които са в движение. Самият Джон Де Лорийн умира от инфаркт през 2005 г., на 80 години.

Еспи казва, че 60% от бизнеса на компанията е свързан с продажба на части, 30% - сервиз и реставрации и 10% - цели автомобили, обикновено получени чрез пълно възстановяване.

"Често ни се обажда някой и казва: Дядо ми почина, намерихме делориън в гаража, там седи от 20 години. Колко ще струва да я оправите, или да я изкупите?", дава пример той.

Дали една напълно възстановена нова кола е по-добра от излезлите някога от фобриката? Еспи е категоричен и тук трябва да припомним, че кабеството на DMC-12 е такова, че може да се сравни с това на руските автомобили.

Днес от работилницата на DMC за $65 000 може да купите обновен кола, която включва серия подобрения. Например, дръжките за летящите врати не са от чупеща се пластмаса, а отлети от цинк. Алтернаторът е по-мощен, за да осигурява повече енергия за съвременните технологични устройства, които всеки използва. Механизмите за вдигане на стъклата също са изцяло нови.

А задвижването? Ако вярвате на филма, това би трябвало да е кола с невероятна динамика. Нищо подобно, нейната максимална скорост е малко над 141 км/час. Колата е използвала 2,8-литров двигател от Peugeot с мощност от скромните по днешните стандарти 130 конски сили. Но компанията предлага три опции за увеличение на конете, като с турбокомпресор те стават респектиращите 240.