Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

50-ина души се събраха по обяд пред сградата на Министерство на културата, за да протестират срещу преизграждането на Къщата с ягодите, както е известна сградата, строена през 20-те години на миналия век на ул. "Сан Стефано", обявена през 1978 г. за културен паметник. 

Протестът е срещу намерението на собственика й, към днешна дата бизнесменът Валентин Златев, да я изгради наново, което минава през демонтажа й.

"Както много други къщи на стара София бяха унищожени, така и известната Къща с ягодите е на път да изчезне завинаги! Затова ние призоваваме към протестни действия! Време е да кажем НЕ на неправомерното събаряне на паметници на културата в нашия град!", гласи призивът на протеста.

Предизборно

Към мирното бдение се присъединиха и няколко кандидати за кметове на столицата като то дори успя да събере на едно място левия Георги Кадиев (Коалиция "Средец" на АБВ) и десния Вили Лилков (Реформаторски блок). Настоящият кмет, борещ се за нов мандат - Йорданка Фандъкова (ГЕРБ), също изрази позиция. Преди протеста тя написа в профила си във фейсбук:

"По отношение на дебата за опазване на Къщата с ягодите, категорично ми мнение е, че тя трябва да бъде съхранена в автентичния й вид. Ето защо ще поискам независима експертна оценка на състоянието на къщата и начините за нейното реставриране".

Преди дни инициатива за НЕсъбарянето на архитектурния паметник поде Виктор Лилов - кандидатът на партия ДЕОС. Заедно с него пред старата сграда на улица "Сан Стефано" я подкрепиха Ангел Джамбазки (ВМРО), Иван Велков (Зелените) и Михаил Мирчев (БСП).

Предисторията

Казусът с Къщата с ягодите доби пак публичност в началото на лятото, когато стана ясно, че текат съгласувателни процедури за реставрацията й. Последва серия от публикации в "Дневник", в които се разказваше как се е стигнало до решението за демонтирането на сградата и изграждането й наново.

Въпреки неодобрението на част от експертите към Министерство на културата (МК) е било взето решение от ресорната експертна комисия за преизграждане на къщата според инвестиционното предложение на собственика Валентин Златев. Но това решение все още не е получило подписа на министър Вежди Рашидов. То е било взето и на база техническа оценка, изготвена от УАСГ (Университета по архитектура, строителство и геодезия), нает от възложителя.

Според експерти от Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) към МК обаче нищо не налагало събарянето на сградата и тя се нуждае само от реставрация, консервация и конструктивни мерки за повишаване на сеизмичната й осигуреност.

Следисторията

"Ние искаме къщата да не е опасна за живеене, не държим да я престрояваме. Ако е възможно да не се събаря, ние сме съгласни. Но никой не казва как да се укрепи", коментираха пред Клуб Z от екипа на инвеститора Златев.

"Не става дума за събаряне, а за демонтаж", посочи арх. Георги Савов и допълни: "При демонтажа всички елементи, които могат да бъдат преизползвани, се демонтират, почистват се и после пак се поставят по местата им. Т.е. никой няма да закара багерите. А реконструкция се прави, когато се възстановява нещо, което съществува".

По думите на Савов реално уникалните елементи в Къщата с ягодите, които могат да бъдат запазени и "прехвърлени", са малко - почти всичко било бетон и мозайка. Той изброи като такива елементи колоните на кулата и централния ход, рамката на входната врата, металните елементи по решетките и камината от червен мрамор. 

"Всичко друго в тази къща е развалена мазилка, тухли и стари бетони. Вътре и един камък няма", твърди Савов.

Той риторично попита и как НИНКН е дал разрешение през 2002 г. за ремонт на покрива, а сега негови членове излизат с особени мнения. Според Савов няма и законова яснота относно това дали една сграда с архитектурна и културна стойност като тази може да бъде пригодена за живеене вътре:

"Ако там иска да живее човек, може ли да има повече от една баня и тоалетна? - Няма никаква яснота".

Ключови думи

Коментари

Мутри и мизерия!

Adrian

Този път съм съсгласен, че това трябва да се разруши и построи на ново. на всякъде така се прави. Къщата ще изглежда по същият начин, само ще се подменят материалите!

на всякъде - не се прави така!

петя

Така се прави от джихадистите в Палмира. В Европа има къщи и замъци от 11-12 век , които са реставрирани и запазени в автетичен вид.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.