Катарина Мартинш, наричана от привържениците си Катарина Велика, може да изиграе ключова роля за бъдещето на Португалия, пише Ройтерс.

Най-западната страна в Европа изненадващо се оказа изправена пред ляв кабинет. Това стана, след като спечелилата изборите консервативна коалиция "Португалия начело", оглавявана от премиера Педру Пасуш Коелю не можа да се споразумее за подкрепа с лидера на умерените социалисти Антониу Коща. Той внезапно направи завой на 180 градуса и изглежда готов да формира кабинет заедно с Левия блок и компартията, макар да се бе заклел "да не ляга в едно легло" с тях, тъй като искат излизане от еврозоната.

Умереният социалист Антониу Коща вероятно ще се съюзи с крайната левица.

Макар да наложиха сурови икономии, португалските консерватори станаха първите в Европа, останали на власт въпреки непопулярните си действия. Те обаче загубиха абсолютното си мнозинство, което имаха до изборите.

За сметка на това трите леви партии събират повече от половината депутати в 230-членния парламент в Лисабон.

Бившата актриса Катарина Мартинш (42 г-), която оприличават с руската императрица Екатерина Велика, оглавява Левия блок - португалския еквивалент на гръцката СИРИЗА. Подобно на Алексис Ципрас, тя вдъхнови младите избиратели, изгубили надежда при предишното дясно управление.

"СИРИЗА бе прекалено самоуверена. Ние трябва да бъдем внимателни", коментира Мартинш през август. Тогава Ципрас подаде оставка, за да предизвика предсрочни избори, които го оставиха на власт.

Сега тя трябва внимателно да прецени как ще се отрази на популярността й участие в кабинет, воден от умерени социалисти, и какви политики е готова да приеме, отбелязва Ройтерс. Катарина Велика твърди, че ще се придържа към целите на ЕС за намаляване на дефицита, но е категорична, че орязването на заплатите и пенсиите трябва да бъде отменено.

Бившият металург Жерониму де Соуза също може да се окаже ключова фигула в Португалия.

Комунистите на бившия металург Жерониму да Соуза спечелиха 8,2 на сто от гласовете. От години той доминира крайнолевия сектор в португалската политика с яростната си защита на правата на работниците и убедеността си, че страната трябва да е готова за напускане на еврозоната и възвръщане на валутния суверенитет. Въпреки това негови съратници твърдят, че Соуза може би е по-склонен на компромиси, отколкото изглежда.

"Той не е догматик и определено не е скованият, безсърдечен сталинист, какъвто медиите понякога опитват да го изкарат", твърди Клементе Алвеш от Комунистическата партия. Тя се смята за една от най-нереформираните западноевропейски компартии.