Върховният касационен съд потвърди оправдателната присъда на Цветан Цветанов за длъжностно присвояване. Така остава в сила решението на първите две инстанции - Софийският градски и Софийският апелативен съд, които признаха бившия МВР шеф, а сега депутат за невиновен за длъжностно присвояване и престъпление по служба. 

Решението не подлежи на обжалване и протест, съобщиха от ВКС.

Цветанов бе оправдан, че през периода 2011 г. – 2012 г. (по времето си на МВР шеф) на два пъти е присвоил пари "в полза на трето лице" в размер на 50 569,28 лв. от бюджета на МВР. Според обвинението, за улесняване на деянието си той е издал противозаконни заповеди за изплащане на възнаграждения и обезщетения за бившия шеф на антимафиотите във Велико Търново Орлин Тодоров в общ размер на 50 569,28 лв.

През цялото време обаче защитата на политика пледираше, че всъщност той би нарушил закона, ако не изплати дължимите заплати при пенсиониране на Тодоров. Според Закона за МВР това, че въпросният служител е бил в ареста и е разследван за престъпления, не е основание да не му се изплащат обезщетения при доброволно напускане на системата.

Делото за обезщетението на Орлин Тодоров бе едно от трите, които се водеха срещу Цветанов. По втория казус - за това, че 6 пъти не позволил прилагане на СРС срещу същия полицай, той бе осъден на 2 инстанции на 4 г. затвор. ВКС обаче върна казуса на САС и на 14 септември т. г. апелативните магистрати излязоха с оправдателна присъда.

По третото дело - за това, че като вътрешен министър Цветанов е допуснал безконтролно подслушване без ясен регламент, се оказа, че е отпаднало основанието на обвинението. Докато ГЕРБ бяха в опозиция НПК бе изменен така, че се оказа, че това е престъпление само във военно време. Така прокуратурата прекрати поддържането на обвинението и процесът приключи.