Специалистът по изборни системи проф. Михаил Константинов прогнозира в интервю за агенция „Фокус“, че голямото мнозинство от гласувалите на референдума ще бъдат „За” електронното гласуване.

На 25 октомври заедно с избора на кметове, районни кметове и общински съветници, българските граждани ще бъдат питани и дали подкрепят въвеждането на електронно гласуване от дистанция.

Повечето българи са „За”, но въпросът е дали ще има достатъчен брой хора, които да направят резултатите от този референдум задължителни. Тук е голямото съмнение. За да придобият резултатите задължителна сила, трябва да излязат и да гласуват 3 500 000 избиратели, в което аз лично се съмнявам”, коментира проф. Константинов.

При прехвърляне на прага от участвалите на последните избори, резултатът става задължителен за Народното събрание. При по-ниска активност, но над 20%, и при преобладаващ отговор „Да“, Народното събрание е задължено да разгледа въпроса. Според прогнозата на Константинов, това е най-вероятният сценарий.

Михаил Константинов коментира още, че никъде не се очакват изненадващи резултати.

Изненади винаги са възможни, но аз не очаквам нищо изненадващо да се случи. Победителят се знае. За второто място има две политически сили, които са с почти изравнени възможности. (вероятно има предвид БСП и ДПС – б.р.) От там нататък, има цяла опашка от малки партии и партийки. Истинската политическа сила на субектите може да бъде оценена по броя на гласовете, подадени за общинските листи и по броя общински съветници. Това е пропорционалната компонента”, обясни проф. Константинов.

Според него важно и колко кметове на големи общини ще има съответната политическа сила. „Понеже там кметовете са подкрепени от цяла плеяда партии трудно се дава оценка. В този смисъл, за да даваме оценка, трябва да минат изборите и да преброим гласовете за съветници и колко са общинските съветници като брой. В България общия брой е около 5 000 и ще видим коя партия колко ще вземе”, допълни още той. 

Той очаква до урните да отидат 3 000 000 души.

Няма смисъл да говорим за избирателна активност в държава, която не си знае колко са ѝ избирателите. Избирателната активност е броят на гласувалите спрямо броя на тези, които биха могли да гласуват. Според списъците в България има 7 000 000 избиратели. Толкова ще бъдат и в списъците за референдума. От друга страна в списъците за местни избори ще бъдат вероятно 6 500 000, а в България най-вероятно няма повече от 5 800 000 избиратели. За това аз няма да говоря за избирателна активност като абсолютен брой избиратели”, каца още проф. Константинов.