- Г-н Лилков, ако бъдете избран за кмет кои ще са вашите първи стъпки за управлението на София?

- На първо място ще преразгледам приоритетите в бюджета и ще ги разделя на краткосрочни, средносрочни и дългосрочни. Години наред Столична община задава едни и също приоритети в бюджета, което доведе до това, че се натрупаха сериозни проблеми поради отлагане на тяхното решаване навреме. Ще се погрижа да се постигна коренна промяна по отношение на прозрачността на общината. Ще въведа електронни регистри на обществените поръчки. Ще разработя бюджета така, че част от парите получавани от данъци от определени райони да се връщат отново в същите райони, за реализиране на инвестиционни проекти, посочени от местната общност. Ще започна категорична битка с корупцията в Столична община. Определено мога да кажа, че в администрацията ще настъпят промени. Ще реорганизирам и работата на Столичния инспекторат за да се засили контрола и да се увеличат рязко приходите от глоби и санкции.

- Като казвате преструктуриране на бюджета какво по-точно имате предвид? Кои сектори ще станат приоритетни и кои ще минат на по-заден план?

- Ще започна реконструкция на тротоарите и занемарените квартали с идеята за един мандат да реша проблемите на т.нар нисък план на града – настилки, обзавеждане, указателни табели, чешми, осветителни тела, фонтани, с извеждане на преден план качеството и хармонията на градската среда. За всеки квартал ще въвеждам настилки с характерна специфика. Ще определя улици и зони със задължителна настилка от павета.  Ще поставя началото с приемане на „Правилник за благоустрояване на София за постигане на единство в градската среда”. Ще има коренна промяна в отношението към частния бизнес с насърчаване на публично-частното партньорство. Това ще позволи на общината да освободи ресурс от едни сфери и да го насочи към други. Ще променя начина на определяне на такса смет и ще въведа принципа „замърсителят плаща“. Ежегодно общината взема от гражданите повече пари, отколкото са и необходими за чистенето на града. За последните три години всяко софийско семейство е платило средно по 250 лв повече от необходимите за чистотата в София.

- Какви са вашите впечатления от кампанията досега? Какви са очакванията ви за вота в София? Ще има ли балотаж, вие ще участвате ли на този балотаж?

- На 25 октомври категорично няма да бъдат ясни поне 6 до 8 от районните кметове и там ще бъдем на балотаж. Няма да бъде ясен и кметът на София. В този смисъл предвиждам балотаж, на който аз ще се явя. И тогава вече очаквам да влезем в конретни диспути с г-жа Фандъкова. Защото досега качествени диспути не се провеждат. Много ниско е нивото на дебатите. Много повърхностно се разглеждат проблемите. София има далеч по-дълбоки проблеми, вече имаме две столици в рамките на София. Едната е столицата на центъра, в която се правят някакви инвестиции. А другата е столицата на деградиращите крайни квартали и занемарените жилищни комплекси.

Това, с което веднага трябва да се заеме новата градска управа е активно и интегрирано градско развитие, като дългосрочен приоритет, т.е. навлизане в големи райони с общите усилия на държавата, бизнеса и общината и с помощта на европейските средства да се работи интегрирано за решаване на проблемите на градската среда, а не на парче, както се работи сега. Абсолютно задължително е да се подготви програма за развитие на северните територии. Северната част на града изобщо не се развива, а тя има потенциал. Тя изостава от южната част, която заради инвестиционния натсик там е на път да се компрометира. В Южния град имаме голям натиск за строителство и за живеене, но там няма базисна инфраструктура.

- Споделяте ли разбирането, че северната част на София трябва да се развива дори по-бързо от южната, защото там е южния склон на Стара планина, докато на юг столицата граничи със северните склонове на Витоша?

- Северната част на София притежава като предпоставка много по-добри качества за живеене. Но заради лошите пътни връзки по посока на селата на север, лошата инфраструктура и натрупаните промишлени зони там деградацията е повсеместна. И общината трябва да влезе там мощно, но интегрирано - да се оправят улиците, градинките, да се санират блоковете, публичните сгради, да се оправи осветлението. Ако имам основна критика към управлението на г-жа Фандъкова то тя е, че се работи на парче. Влиза се на едно място, работи се, а останалата част от територията се забравя и занемарява. И дори това, което е направено, е подложени пак на деградация. Ето един елементарен пример – залесява се, дават се много пари за дървета, които не се поливат и изсъхват. Затова ще въведа принципа на отложеното плащане при залесяване – 50% от сумата се плаща след залесяване, а останалите пари - след една година, когато видя ефекта от поливането, за което фирмите ще поемат отговорност.

- Дали мина достатъчно време от спирането на комбината "Кремиковци", за да се пречисти въздуха в северните райони на София?

- Преустановяването на работата на "Кремиковци" промени качеството на въздуха в тази зона. Но пък София е най-запрашената столица в Европа с фини прахови частици, които са причина за много заболявания на софиянци. И произхода на това замърсяване е от автомобилите. В този смисъл трябва да се направят няколко неща. На първо място, трябва да се мият улиците. Сега това се прави много рядко и предимно в центъра. Да сте видяли миене в Подуене, например? На второ, трябва да спре високото строителство по периферията на града, което пречи на навлизането на чистия въздух в града и неговото проветряване. Естествените канали, по които се проветрява София, са речните корита. В София има 20 реки, но едва ли софиянци могат да споменат имената на повече от 3-4, защото не ги виждат. Те или са се превърнали канали и са под земята, или така са обрасли с храсти и дървета че са трудно проходим и за водата, и за въздуха. В този смисъл предвиждам мащабна програма за корекция на речните корита, за премахване на дървета и растителност и за оформянето по поречията им на велосипедни алеи и пешеходни пътеки и приобщаването им към града. В никакъв случай не съм привърженик на идеята реките да се покриват и да се превръщат в паркинги. И нещо много важно – насърчаване на екологичните превозни средства, с акцент върху електротранспорта.

- Вашите планове звучат много добре, но откъде ще се намерят пари за тяхното реализиране?

- Всичко това са тежки проблеми на София. Те изискват мислене, което надхвърля рамките на мандата. Един от пороците на управлението на София е мандатното мислене на всеки един от кметовете. Те разсъждават в рамките на един бюджет и на своя мандат. С изключение на няколко големи проекта, като метрото например, което е резултат от десетилетна работа на много кметове и специалисти предимно. В рамките на моя мандат ще положа основите на проекти, които надхвърлят далеч 4-5 годишния хоризонт. Защото това са устойчивите проекти. Ниският план на града, за който говорихме, може да се направи за няколко години. Но например проблемите с речните корита, проблемите с хидропарк "Искър", връзките с планината Витоша, удължаването на метрото по посока на Витоша и връзките с лифтовете на Симеоново и Драгалевци не могат да се решат за един мандат, но трябва да се полагат основите и да не се бяга от тях. Развитието на северните територии изисква дългогодишна работа. Възстановяването на залесителния пояс около София също трябва да започне. Ще превърна трасето на демонтираната околовръста жп линия от кв. Хладилника до ВУ „Тодор Каблешков“ във вело- и пешеходен ринг.

- София е градът, където Реформаторският блок е най-силен. Смятате ли, че тук ще бъдете поне втора сила?

- Целта е да бъдем втора политическа сила, да отидем на балотаж и да постигнем такъв брой на общинските съветници, че да бъдем коректив на ГЕРБ в СОС. Те в момента имат абсолютно мнозинство, превзели са изцяло администрацията. И са я превърнали в партийни клубове на ГЕРБ, в които не може да пробие специалист ако не мине през благословията на местната партийна организация. Това не е добре за управлението на София и за софиянци. Необходимо е да се разбие абсолютното мнозинство на ГЕРБ в общинския съвет и ние да бъдем този добър коректив, който да може в решаването на проблемите. Това е постижима цел. Ако това стане ще се подпише програма за управление и коалиционно споразумение.

- По време на предизборната кампания на места се прехвърчаха искри между ГЕРБ и Реформаторския блок. Възможно ли е тези искри да доведат до напрежение на национално ниво и в управлението на държавата?

- Местните избори са избори на местните организации. Това са отделни искри, от които огън няма да излезе.

- Вие лично как ще гласувате на референдума за електронния вот?

- Аз не само ще гласувам "за", но ще подкрепя публично електронното гласуване. За мен е изключително важно да се даде възможност на хората, които са далеч от България, да могат да гласуват, а и не само на тях. Изборните правила трябва да насърчават хората да гласуват и да облекчават подаването на техния вот. Електронното гласуване дава по-големи гаранции срещу фалшифициране на вота. При гласуването с хартия процесът минава през много хора. В този процес на избирателя може да се влияе преди влизането му в тъмната стаичка, могат да се манипулират резултатите при отчитането на гласовете и при записването им, на ниво РИК. В крайна сметка може и никаква следа да не остане от този вот. В целия свят хората провеждат огромни суми пари по електронен път и те са защитени от хакерски атаки. Има потенциал в електронното гласуване и то ще повиши нивото на компетентния вот, за сметка на платения и манипулиран вот.