Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Бившият енергиен министър Румен Овчаров, който в момента е представител на държавата в "Лукойл", заяви пред Нова телевизия, че има "тежки подозрения" за това, че комбинатът е подложен на натиск от страна на администрацията.

"За последната една година митнците направиха три проверки. НАП е извършила две проверки. Има и проверка на Комисията за защита на конкуренцията".

Това коментира Овчаров по повод проверките на "Лукойл". Той уточни, че не може да докаже подозренията си. Но намекна, че е възможно тези проверки да са резултат от натиск "зад океана", макар да изтъкна, че не му се ще да мисли в тази посока.

Вчера министър-председателят Бойко Борисов съобщи, че привикването на българския посланик Бойко Коцев в Министерството на външните работи в Москва било заради проверките срещу "Лукойл". Първоначалната версия бе, че дипломатическото напрежение е заради отговора на репликите на Сергей Лавров

"Да, има нота, но не е по този повод, а във връзка с проверките в „Лукойл". Ние проверяваме всички петролни компании. Когато направят нещо добро като завода, ивестициите си в Бургас, лично отивам, поздравявам ги. Когато проверяваме и търсим максимално доброто за потребителя - качествено и евтино гориво, никой не може да се сърди за това и да ни упрекне", заяви Борисов.

Ден по-късно Овчаров припомни, че преди месец по искане на председателя на надзорния съвет на "Лукойл" се е провела среща в Министерство на финансите. Тя е била свързана с тръбата, която преди време предизвика разлив и която е трябвало да бъде охранявана от МВР. Сега вече е въведена специална система за автоматичен контрол. Тя обаче не е била въведена доскоро, тъй като не е имало разрешение за това от митниците. Овчаров изтъкна, че за пръв път от 7-8 години "Лукойл" има шанс да излезе на печалба.

Според Овчаров БСП ще спечели своите кметски места на предстоящия местен вот и ще докаже политическото си присъствие в страната.

"БСП се оказа единствената доказуема алтернатива и опозиция на ГЕРБ", убеден е Овчаров.

Според него партията се превръща от "прислужница на олигархични интереси" в "бедна, но самостоятелно действаща камериерка".

Ключови думи

Коментари

ЛАВРОВ

Так держать тов. Овчаров! Покажи на българчетата, че Масква си има Пета колона в Бълхарии и рубляшките трябва да се заработват!

Българка

Др. Овчаров не защитава интересите на държавата, макар че е представител на държавата в Лукойл. Той е защитник на интересите на Лукойл и Русия. Наложително е незабавното му освобождаване от "сладката службица", а на негово място да се определи българин-родолюбец.

дебелян пеевский

Всички партии са в джоба на Златев, quelle surprise.

Първото действие на държавата е да възстанови постоянният митнически и граничен контрол на пристанищна база Росенец, където се получават и изпращат петролни продукти на Лукойл. Днес това е незаконен руски анклав в България и Европа, където няма контрол от Българската държава. Ако това бъде направено можеби някой българин ще загине като герой, но пък ще бъде възстановен Българския суверенитет на тази територия.

:)

Тъпи ли сте, продажни ли сте, некомпетентни ли сте или просто клубзъ. Цялата власт, ЦЯЛАТА е съсредоточена в ГЕРБ и любимите Ви реформатори, ако искат да направят нещо КАКВО ИМ ПРЕЧИ? Какъв Овчаров, какви 5 лева. Да го направят., а Вие не "извеждайте" новина от там, където я няма. Достатъчно зомбирани са Ви 16 -те ревностни почитатели. Няма накъде повече :))))

Нефтът на С.Арабия е много по-евтин от руския на Лукойл, а и дават добри отстъпки.Полша е сключила договор с тях и след като се отказа 100% от руския газ, сега ще се откаже и от нефта!КОЙ ще накара В.Златев да купува по евтин нефт!

Ама тоя р.овч. не трябваше ли да е някъде на "топло" и то отдавна, вместо да се блещи с нелепи изказвания из интернеДа?!

Златев

Лукойл имали шанс да излязат на печалба. Му-ха-ха... Др. Овчаров трябва да остане верен на името си и да се посвети на пастирството. Той като представител на държавата да е задавал въпроса защо не са на печалба и какви са причините??? Ще му подскажа. Какво е това Литаско в Женева?

так держать

Даже если цены на нефть останутся около 50 долларов за баррель в ближайшие 15 лет, это не станет для России самым страшным кошмаром, заявила в интервью Bloomberg глава Банка России Эльвира Набиуллина

"Енергийните олигарси на БСП Красимир Георгиев е консултант и по двата договора. Първият е споразумението за ТЕЦ Марица Изток 1, предполагащо инвестиции от един милиард евро и сключено с американската компания AES, при крайно неизгодни за държавата условия. Вторият е за рехабилитацията на ТЕЦ "Марица-изток 3", при който контрагент е американската "Ентерджи", като инвестицията е 600 милиона евро. Тук трябва да отбележим и особения статус на фигурата “консултант” при сключването на тези договори. “Фронтиер” претендира, че е първата фирма, въвела в България тъй нареченото “проектно финансиране”. В подобен тип проекти консултантът се грижи за твърде широк кръг от проблеми, свързани с намирането на инвеститор, финансирането, сключването на договори с държавата, намирането на банкови заеми и прочее. Заплащането варира, но обикновенно е около един процент от цялата сума – освен ако не е конкретно уговорена твърда сума. (Можете да изчислите колко е един процент от милиард и шестотин евро – общата стойност на двата проекта.) Освен него обаче е имало и сключване на втори договор с AES през 2005 г., което е станало със знанието и разрешението на Румен Овчеров. За залагането на сметките на потребителите на стойност 13.189 млрд. лв. като гаранция за инвестициите в двата американски ТЕЦ-а от своя страна отговорност по думите на бившия министър Добрев пък носят четирима министри на икономиката и енергетиката – Петър Жотев, Милко Ковачев, Мирослав Севлиевски и Румен Овчаров.Пак по неговите думи именно Овчаров е министърът, дал разрешение за “особения залог”. Според него “Съученикът на Румен Овчаров Красимир Георгиев-Фронтиера е участвал в сделките с ТЕЦ “Марица Изток” 1 и 3. ребната подробност е, че офшорните дружества, с които са сключени споразуменията, са с адрес бул. "Фритьоф Нансен" 9, където се намира офисът на Красимир Георгиев.С това корупционните афери на Фронтиера далеч не се изчерпват. Внимание заслужават и неговото участие в ВЕЦ “Цанков камък” (в добра хармония с Доган), каскадата “Долна Арда”; както и язовир “Яденица” – част от ПАВЕЦ ”Чаира”, “Топлоцентрала Земляне”, офсетните сделки на военното ведомство, големият скандал с конкурса за концесия за нефт и газ в Черно море – блок “Силистар”, който беше спечелен от “Ледербел БГ”, в която съсобственик е отново Красимир Георгиев... Но като че ли е време да сменяме персонажа, тъй че следващата статия ще бъде посветена на друг енергиен “герой” – Богомил Манчев...."

Деян

Чобанов /пардон - Овчаров/ прави това, за което му се плаща. Разбирам го. Ще се окаже в небрано лозе, ако при проверките се окаже, че руснаците ни мамят. Първият логичен въпрос тогава ще е какво е, правил нашият представител в ръководството на фирмата? Чии интереси е защитавал, нашите или руските? И още нещо. Представете си за секунда, че руснаците правят проверка на дейността от гледна точка на закона на наша фирма в Русия. И ние привикаме руския посланик в София и му връчим официален протест по случая. Как ще реагират от Москва? Държа да подчертая, че ако има нещо, с което рафинерията в Бургас да е уникална, то това е неопровержимият факт, че от както е руска, тя работи на загуба. Не е имало, няма и няма да има друга такава на този свят. Да са ни заобичали чак толкова в Москва, че да ни продават горива на загуба не ми се вярва. И в заключение - пристанът Росенец е българска, не е руска територия. Нека нашите митничари и полицаи стъпят там и проверят какво става. Пък тогава да говорим.

SRQBoyboy

Този гнусен чрвей отдавна трябваше да е депортиран при Путя. Там да си брани когото иска. По време на правешкото говедо бяха направени опити България да се превърне в някоя си бурма от грамадната, ръждива и издаваща кошмарни звуци машина на империята на злото. След дворцовия преврат, извършен от получателите на черните куфарчета с $, заплахата стана още по-голяма.Страната се превърна в стартова площадка за всички мефиотски структури, в авангарда на които е нефтена престъпна структура.

сашо

В нормална държава такива престъпници и национални предатели като Р.Овчаров биха прекарали остатъка от живота си в затвора. Между другото, какво пречи на правителството да смени представителя на държавата в Лукойл с някой който би защитавал интересите на България, а не на Русия както е в момента?

gogo

Средна цена на дизела без такси за в ЕС - 489.46 Евро/т, в България - 570.10 Евро/т. Да нахраним Овчаров, гладните партии и бедните руснаци! Българите разбира се са с най-висок доход от целия ЕС, затова и разходите на производителя са най-големи.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.