Бъдете нащрек за хора, които не могат да устоят на двойно и много късо еспресо - без никаква захар, разбира се, или на цял шоколад - 85% черен еквадорски шоколад.

Повечето от нас обичат да ядат сладки или солени неща - сладкиш след обяда, пълна купа със солени пуканки пред телевизора. Нещо подобно. Но някои храни са по-особени и по-малко предпочитани. Не е честа гледката някой да яде грейпфрут като ябълка, да пие тоник вместо вода или сладко да си похапва рукола.

Горчивите храни и напитки имат верни привърженици - хора, които никога няма да си помислят да добавят малко мляко в чистото си кафе. Или такива, които винаги избират много черен шоколад пред млечния. 

Звучи ви познато? Внимавайте!

Според ново изследване хора с предпочитания към горчивото може с голяма степен на вероятност да са антисоциални психопати. Проучване, предприето от учените от Университета в Инсбрук, Австрия, показва, че нашите вкусови предпочитания може би са обвързани с личностните ни характеристики, пише британският "Телеграф".

В изследването 953 души на средна възраст 35 години са били помолени да попълнят тест за личността си. Въпросникът оценява нивата им на агресия, садизъм, Черната триада (нарцисизъм, психопатия и макиавелизъм) и големите пет (т.нар. петфакторен модел на личностните характеристики - екстраверсия, доброжелателност, добросъвестност, емоционална стабилност и култура). Те попълват въпросници и в каква степен харесват  определени вкусове като сладко, солено, кисело и люто. Изследването показва, че тези, които имат предпочитания към горчивите храни и напитки (в това число бира, кафе, тоник, репички и целина) са "позитивно свързани с отмъстителни личностни черти", имат по-високи резултати за действия, свързани със садизъм и психопатични прояви.

Учените стигат и до заключението, че вкусът към горчиви храни и напитки е много по-силен лакмус за личността, отколкото другите вкусове и харесването на такива храни е "здраво обвързано с това колко тъмна е личността".