НАТО ще има повече кораби в морето, повече самолети в небето и ще поддържа по-висока готовност на земята заради кризата в Украйна.

Това обяви току-що генералниятсекретар на пакта Андерс Фог Расмусен.

"Ние току-що взехме по-нататъшни мерки в отговор на кризата в Украйна- Съгласни сме, че политическото разрешение е единственият път напред", каза Расмусен.

Тези мерки имат за цел да засилят колективната отбрана и да покажат солидарносттана съюзниците. Отсега нататък саморлетите, патрулиращи над Прибалтика, ще излитат по-често. Кораби на НАТО ще бъдат разположени в Балтийско море, източната част на Средиземно море и навсякъде, където е необходимо.

Расмусен добави, че НАТО напълно подкрепя преговорите в Женева и всички усилия на международната общност за намиране на политическорешение, което да задоволява демократичните стремежи на целия украински народ и зачита суверенитета и териториалната цялост на страната.

"Призоваваме Русия да бъде част от решението", заяви Расмусен. "Призоваваме я да спреда дестабилизира Украйна, сда изтегли войските си от границата и да покаже, ме не подкрепя насилието на добре въоръжените милици от проруски сепаратисти."

Генералният секретар на алиансаприпомни, че досега заради кризата в Украйна НАТО усили въздушните патрули над Прибалтика и изпрати разузнавателнисамолети АУАКСв Полша и Румъния.

"Нашите нови мерки изпращат ясно послание, че НАТО ще пази всяка своя членка и ще се защитава срещу всяка заплаха за нашата фундаментална сигурност", завърши Расмусен.