И на честванията от 135-тата годишнината от приемането на Търновксата конституция властите у нас демонстрираха това, което гледаме всеки ден - стриктно спазване на принципа на... разделение на властите.

В най-буквалния смисъл, не както е според основния закон.

Президент, премиер, парламентарен шеф, депутати и др. се събраха на тържествено заседание на Народното събрание. Четоха се патосни речи но между тях имаше съвсем откровено ритане по кокалчетата.

"Търновската Конституция продължава да излъчва притегателна сила и да буди преклонение в следващите поколения. С отдалечаване на времето от приемането й историческият, научният, народният интерес и поуките от нея растат", обяви тържествено парламентарният шеф Михаил Миков.

Но не уточни дали "научният", "народен" интерес и "поуките" се свързват със зачестилите напоследък искания за референдуми и непрекъснатото заливане на Конституцонния съд с жалби. За последно - от депутатите от БСП и ДПС срещу президента. И заключи, че е редно да имаме булевард, носещ името "Конституция".

"Днес понякога сякаш забравяме защо съединението прави силата", даде заявка за позитивизъм и премиерът Пламен Орешарски, след което напомни:.  

 "Ключово е спазването на основния принцип на конституцията, разделението на властите и гаранция на правата на гражданите. Приемането на Търновската конституция е било съпроводено от дебати и спорове, но нашите предци въпреки различията си са имали общо разбиране за националната цел".

Слово от трибуната не произнесе президентът Росен Плевнелиев, но пък за сметка на това говори в кулоарите. Той си пожела (пред журналистите) когато лидерите на партиите говорят за "катарзис" (по примера на председателя на ДПС Лютви Местан) и "парламентаризъм" (по примера пак на Местан), най-малко да дават добри аргументи, когато отхвърлят негово вето върху закони.

Плевнелиев се бе "подковал" и със справка, за да покаже колко закона е приело НС съпоставимо с неговото вето - 107 срешу 7. И той обаче държеше да подчертае, че разделение между властите има.

Най-колоритни, както винаги, бяха партийните лидери и депутати.

ГЕРБ изненада всички, когато от трибуната зам.-шефът на партията Цветан Цветанов, поиска...  едноминутно мълчание за жертвите при атентата в църквата "Св. Неделя", като припомни историческите събития - точно "на 16 април 1925 година военната организация на Българската комунистическа партия осъществява най-тежкият терористичен акт в историята на страната".

"Нищо не започва от днес и от нас самите", обяви Цветанов.

Управляващите захапа и зам.-шефката на групата на ГЕРБ Цецка Цачева, която изчете декларация вместо лидера Бойко Борисов, който иначе този път уважи масовото мероприятие.

"Конституцията може да бъде основа на държавността само тогава, когато е създадена с общо съгласие и разбирателство. Днес ни липсват и разбирателство, и съгласие", обяви Цачева и се върна към всекидневното говорене в НС: 

 "С партия се идва на власт, но за партия не се управлява.  Днес депутатите се държат така, все едно трябва да унищожат тези, които не са съгласни с тях".

Хвърлената ръкавица пое лидерът на БСП Сергей Станишев. 

"Когато днес отдаваме почит на загиналите в "Света Неделя", нека не забравяме, че една продължителна перманентна война в България започва през 1923 година с един военен преврат, резултат на което е убийството на законния министър-председател. Нека имаме истинската памет на цялата сложност и противоречивост в историята на България", припомни още по-старите исторически събития соцлидерът.

След което посочи:  "На Конституцията се приписват много от недъзите на съвременното общество. Но тя не може да бъде единствената универсална защита на демокрацията. Важно е нейното прилагане и спазване от всички".

Според Станишев било "юридически фетишизъм" да се иска промяна в основния закон, каквито искания има в действителност всеки ден.

"Истинският държавник се познава тогава, когато вече не е на власт. Днес е празник и на държавност, и на разделение на власти, на правата и свободите на гражданите, на свободата на словото, празник на политическите сили. Високото дело на първоучредителите днес поставя въпрос за нашата собствена отговорност пред парламентаризма. С ръка на сърцето си трябва да кажа, че за съжаление твърде често днес даваме примери, че сме се отклонили от висотата на първоучредителите, защото днешният парламентаризъм куца, страда от хронични болести. Днес сблъсъкът не е коя идея да надделее, а кой да надделее с една или друга процедурна хватка", даде своята лепта за празника на конституцията и лидерът на ДПС Лютви Местан.

Иначе празникът бе тържествен. Снимка БГНЕС