Скандалът за Карадере продължава, въпреки протестите и забраната за строителство. Докато парламента мълчи, а гражданите готвят нови протести, инвеститорите готвят презентация на луксозния комплекс "Блек Сий Гардънс".

"Мадара Юръп" АД ще представят проекта си за строителство на курорт в Карадере пред жителите на Бяла утре. Членовете на Съвета на директорите на "Мадара Юръп" АД Скот Пъркинс и Пол Райли, архитектът Игор Янкулов и туристическият консултант Хенинг Крипендорф ще дадат подробна информация за еко селище "Блек Сий Гардънс Еко Ризорт". Представянето ще бъде в Археологическия комплекс на нос Свети Атанас.

Работата по скандалния проект продължава, еколозите готвят протести

Презентацията на "Мадара Юръп", която уж трябва да даде яснота, е всъщност псевдоактивност. Жителите на община Бяла и Черноморието като цяло приветстват всякакви инвестиционни намерения, тъй като туризмът е основен поминък за тях. Зад термина "екоселище" обаче стои огромен бетонен комплекс върху две защитени зони по "НАТУРА 2000". Хотелиерите и еколозите са в горещ спор за проекта. От туристическия бранш нарекоха НПО-тата "зелен октопод" и настояват за застрояване, за да има повече работни места. Природозащитниците поставиха под съмнение "еко" концепцията в проекта "Блек Сий Гардън" и изтъкват сериозните последици за околната среда. Карадере е едно от последните незастроени кътчета от българското Черноморие.

В социалните мрежи граждани и природозащитници готвят протести и акции в защита на Карадере и цялото българско Черноморие. След няколко протеста и концерт в подкрепа на крайбрежието се планира акция "Парламентът под око". Събитието вече е организирано във фейсбук, на 29 април се очавка разглеждане на промените в Закона за устройствтото на черноморското крайбрежие (ЗУЧК).

Парламентът мълчи, инвеститорът си гледа интереса

Проектът на „Мадара юръп“ предвижда да бъде построен нов ваканционен комплекс в община Бяла на площ от 247 дка, които са собственост на инвеститора. Инвестиционното предложение е на стойност 105 млн. лв.

На 19 март тази година Министерският съвет реши компанията да получи одобрение за издаване на сертификат за инвестиция клас А за изграждането на комплекса. Скандалното решение предизвика недоволството на граждани и природозащитни организации, и беше посрещнато с протести. 

Министърката на околната среда и водите Искра Михайлова обяви, че проектът "Карадере" няма да получи одобрение, защото засяга две защитени територии по Натура 2000, но инвеститорите изразиха готовност да влязат с багери в защитената местност още през септември. 

Предстои разглеждане на промени в Закона за устройството на черноморското крайбрежие (ЗУЧК), което беше отменяно на няколко пъти. Депутатите преместиха промените от 8-ма на 7-ма точка в заседанието на 9 април, но разгледаха само два члена и се разпуснаха, защото след дълга проверка за кворум работно им време свърши. ЗУЧК остана като първа точка на 10 април, но не събраха кворум и разглеждането беше отложено за днес. На днешното заседание стана ясно, че гласуването на промените се отлага за пореден път - за 29 април 2014 г. 

Какво става зад паравана

Депутатите вероятно ще отложат гледането на закона още няколко пъти. С идването на активния туристически сезон строителните работи спират и Карадере ще "отлежи". Въпросът е да се измести фокусът от проблема и да мине време, току виж проектът станал реалност. Независимо, че става въпрос за последното парче диво българско Черноморие, "Мадара Юръп" АД няма да се откаже от намеренията си. Проект за стотици милиони левове е твърде голям залог както за компанията, така и за всички заинтересовани лица. Но решенията на правителството и реакцията на гражданите всъщност ще покажат дали българското Черноморие ще бъде окончателно застроено.