Административният съд в Русе отхвърли искането на френския завод за автомобилни части „Монтюпе“ за спиране на предварителното изпълнение на заповедта на РИОСВ-Русе за затваряне на част от производството на фирмата, съобщи БГНЕС.

На 25 септември бе пломбирана първа леярна на завода, заради системно изпускане на вредни миризми над допустимото.

"Не следва да се дава предимство на частния интерес за сметка на обществения. Причиняването на евентуални значителни вреди на дружеството не би могло да се противопостави на евентуално увреждане на здравето на хората", гласи определението на съдия Вилиана Върбанова.

Тя припомни, че принудителната мярка по спиране на производството в „Карусел 1“ на „Монтюпе“ е наложена по реда на чл.160 от Закона за опазване на околната среда, който защитава особено значими обществени отношения – здравето на хората.

По време на заседанието адвокатите на завода изложиха аргументи, че спирането на производството на цилиндрови глави за „Ауди“-Унгария, нанася значителни вреди на дружеството. Произвежданата продукция в „Карусел 1“ съставя близо 20 % от оборота на дружеството, като бяха изказани предположения, че е възможно „Ауди“ изобщо да се откаже от услугите на „Монтюпе“, което пък да доведе евентуален отказ и от страна на другите контрагенти.

От своя страна юрисконсултът на РИОСВ-Русе припомни, че срещу завода има три административни производства в последната година и цитира РЗИ, че лабораторните данни за замърсяване на въздуха, взети от „Монтюпе“, сочат предпоставка за повишен риск за здравето на хората от някои райони на града.

Заради високия обществен интерес в производството участва и представител на Окръжна прокуратура. Определението на Административния съд-Русе може да се обжалва в 7-дневен срок пред Върховния административен съд, а същинското дело за оспорване на самата заповед за спиране на работа на "Карусел 1" ще се гледа на 9 ноември. 

Преди няколко дни стотина работници от френския завод за автомобилни части „Монтюпе“ в Русе излязоха на мирен протест в защита на работодателя си, който според тях е обвинен несправедливо за замърсяванията на въздуха в крайдунавския град. Те се събраха пред сградата на общината, за да настояват да се спрат нападките срещу завода, който е един от най-големите работодатели в  региона.