Филмът „Каръци“ на режисьора и сценарист Ивайло Христов получи голямата награда на 33-ото издание на фестивала „Златна роза“ на церемония във Варна в неделя вечер. Аргументацията на журито, председателствано от Стефан Командарев, е, че призът се връчва за „достоверен разказ за духовната самота и житейска безизходица на младия човек в България. Силно актьорско присъствие и визуални решения“.

„Каръци“, който по-рано тази година триумфира на Московския кинофестивал, получи още отличието на най-добра женска роля – на Елена Телбис за „цялостно изграден образ със силно и запомнящо се присъствие“.

Заглавието на Ивайло Христов отнесе и други три специални приза – на гилдията „Критика“ към Съюза на българските филмови дейци, на публиката и на акредитираните журналисти.

За най-добър режисьор на фестивала бе обявен Камен Калев – с третия му филм „С лице надолу“ – „за майсторския подбор и работа с професионални и непрофесионални изпълнители при изграждането на автентичен и вълнуващ разказ“.

При сценаристите с отличието бе удостоен Марин Дамянов за „Събирач на трупове“, а сред операторите – Веселин Христов за „Жажда“. При „Жажда“ на режисьора Светла Цоцоркова отиде и наградата за пълнометражен дебют – „за ярък, оригинален и запомнящ се разказ“.

Стефан Денолюбов с „Докато Ая спеше“ пък получи приза за най-добра мъжка роля – за „многопластово изградения образ на изхвърлен от конформисткото време талант“.

„Бартер“ на режисьора Атанас Киряков, благодарение на „умението да постига емоционално въздействие със аскетични художествени средства“, получи специалната награда за телевизионен филм. Специалната награда на град Варна пък бе присъдена на „Семейни реликви“ на режисьора Иван Черкелов.

По време на церемонията във Фестивалния и конгресен център бяха дадени и два диплома за индивидуални постижения – за музика на Калоян Димитров (за филмите „Виктория“, „С лице надолу“ и „Сняг“) и на Клаудия Кардинале за „великодушния жест на една световна звезда към младото българско кино“. Въпреки отличието за италинската звезда обаче, филмът с нейно участие – „Имало едно време един уестърн“, не получи други награди.

При късометражните филми призът бе споделен между „Синът“ (режисьорът Христо Симеонов, сценаристите Христо Симеонов и Деян Енев и операторът Веселин Христов) и „ECCE HOMO” /Това е човекът/“ (режисьорът и сценарист Димитър Кутманов и операторката Флора Фечке).