Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Четвъртък. Обикновено заседание на Централната избирателна комисия. Членовете й докладват за одобрение как политическите партии и инициативните комитети (ИК), които нямат държавни субсидии, са решили да разходват т.нар. медийни пакети от по 40 000 лв. - т.е. към кои медии какви суми се насочват за публикуване на агитационни материали за местния вот и за референдума.

И всичко по докладите изглежда скучно до момента, в който член на ЦИК не започва с изброяването: за сайта "Хаштаг-БГ" отиват последователно сумите от 39 960 лв., 35 100 лв., 30 900 лв., 7200 лв., 30 360 лева....

Кой за какво плаща

Сумата от 39 960 лв. се отпуска на Инициативен комитет, агитиращ с "Не" за електронното гласуване, оглавяван от Радослав Маринов. От Инициативния комитет парите се насочват към "Хаштаг".

Втората сума - 35 100 лв., отива в същия сайт от името на партия "Движение за европейска интеграция", която също е в списъка с противниците на електронното гласуване.

(Ето как продължава тази история: Ужилването II: Модерната политика се оказва още по-скъпа)

Останалите три транша са от партии и ИК, които агитират в полза на дистанционното електронно гласуване. 30 900 лв. дава партията на бившия военен министър Николай Цонев "Нова алтернатива", 7200 лв. - "Социалистическа партия Български път" и 30 360 лв. - видинският ИК с председател Борислава Стоянова.

Важното в случая е, че това не са пари на самите партии или на самите комитети. Те получават от държавния бюджет по 40 хиляди лева под формата на ваучери - сключват договор с медиите и после ЦИК превежда парите на самите медии според подписаните договори за реклама. Т.е. партиите и комитетите нямат друг начин за осребряване на парите.

Кой кой е в тази игра

На пръв поглед става въпрос за различни партии и комитети, които нямат общо помежду си, както и със сайта "Хаштаг-БГ", но на втори прочит нещата не стоят точно така.

Формално сайтът, под шапката на Фондация "Хаштаг-БГ", не е сред най-популярните медии у нас, за да е налице толкова голям интерес от участниците в референдума и те да пренасочват почти целите разпологаеми суми за реклама точно там. 

Фондацията е регистрирана на името на 23-годишната Милена Евгениева Борисова. 

Милена Евгениева, но вече с фамилията Кичашка, е съсобственик в "е-Март Ауторити" заедно с Борислав Цеков, член на управителния съвет и на "Институт за модерна политика", бивш депутат на НДСВ, за последно - в листата на БСП за парламентарните избори.

В ръководството на Института пък е Петър Кичашки - съпруг на Милена Евгениева-Кичашка и кандидат за общински съветник от БСП в София под номер 9. Кичашки заедно с Цеков е и сред основателите на движение "Модерна България" и също бе кандидат на левицата за депутат от т.нар. гражданска квота. Милена Кичашка е и автор в "Хаштаг", а самият сайт и "е-Март Ауторити" са регистрирани на един и същ адрес в София - на ул. "Бачо Киро".

Но това не е всичко.

Инициативният комитет на Радослав Маринов също има връзка с "Института". Маринов е член на сдружение "Асоциация на младите юристи", което също е на Борислав Цеков. Инициативният комитет на Маринов, макар и регистриран в София, може да се причисли към видинската група от комитети, които се нароиха точно за този референдум, тъй като голяма част от членовете в него са от Северозападния район.

Свързан с Борислав Цеков е и Инициативният комитет с председател Борислава Стоянова. На изборите за Европейски парламент през миналата година Стоянова е в листите с наблюдатели на "Институт за модерна политика". Нейният комитет е от тези, регистрирани във Видин, въпреки че за разлика от останалите комитети от града подкрепя електронното гласуване.

"Нова алтернатива" на ексминистъра на НДСВ Цонев и "Модерна България" на бившия депутат на НДСВ Цеков пък бяха партньори в редица инициативи, като тази за "смяна на системата" например.

Що се отнася до "Социалистическа партия Български път", нейни членове и симпатизанти като Мирослав Паскалев-Зорец и Стоян Тодоров бяха чести гости на бившия премиер на левицата Пламен Орешарски в рамките на срещите му с неправителствения сектор и участници в т.нар. контрапротести.

Къде е ЦИК?

Председателят на Централната избирателна комисия Ивилина Алексиева преди това бе член на управителния съвет на "Институт за модерна политика" и дори все още фигурира като такава на сайта на организацията. Един от говорителите на ЦИК - Камелия Нейкова, пък беше зам.-председател на партията на Николай Цонев "Нова алтернатива".

Всички тези съвпадения може и да не означават нищо. Но донесоха 140 хиляди лева на сайт, свързан с лицата от инициативните комитети. Всичко това е платено от парите на данъкоплатците. Това засега е единственото сериозно обяснение за големия брой регистрирани инициативни комитети. 

Остава някоя институция да си зададе въпросите защо това се случва, законно ли е и как с нашите пари се прикрива политическо финансиране. 

Очаквайте продължение с коментарите на лица от материала.

Коментари

DogWoman

Коментарът е изтрит поради неспазване <a href="/TermsAndConditions">условията за ползване</a>

DogWoman

Моля да ми изтриете първия коментар и да въведете възможност сами да си трием коментари, когато са неуместни!

b.krustev

Готово. За втората опция - работим по въпроса.

22

Нямат край номерцата на червените боклуци.....любовта им към парите обаче е пословична!

Борислав Цеков и Николай Цонев. Двете имена ми наапомнят за огромната лъжа за България - НДСВ през 2001. Кукловодите на прехода комунягите са включили и "Социалистическа партия Български път"? Какви ли още лъжи са ни приготвили и при тези избори тези безродници?

смях на поарцали

Кражба "пар екселанс", с която прокуратурата трябва да се занимава... ако в България тя не го играеше като частна охранителна фирма. :)

Не знам къде е ЦИК, но където е Цеков, там е и мръсотията.

Е как къде е ЦИК? При Цеков, разбира се. Само не разбирам защо чак сега се говори по този въпрос, а когато се формираше този състав на ЦИК, цареше оглушителна тишина.

Нищо лично, просто бизнес

Как се приватизират пари от парите, които данъкоплатците плащат за партийна агитация? 1) Създаваш си няколко фалшиви и на пръв поглед противоречиви инициативни комитети. 2) След това си създаваш фалшив новинарски сайт. 3) След това регистрираш комитетите с фалшиви подписи, не спазвайки изискванията на ЦИК. 4) След това получаваш пари, защото ЦИК потно се стреми да не забележи нищо (дори когато му е посочено изрично). 5) След това превеждаш парите на фалшивият сайт, твърдейки че са за медийната кампания. 6) Отчиташ се на ЦИК че си похарчил всичко. ЦИК потно се стреми да не забележи нищо (например, че няколко различни ИК свързани със свързани лица, от един и същи регион превеждат цялата си субсидия на неизвестен сайт, свързан с едно от лицата) 7) После черпиш! Нищо лично, само бизнес, около ИМП, Б.Цеков и Н.Цонев. Все от/във Видин (където имаше удивителна активност за инициативни комитети, тези избори).

Стефан

Няма по-гнусен, по-мазен и по-противен тип от това рядко лайно с вид комсолеец от ранните 80 на миналия век - Борислав Цеков.

бъди оптимист

- има.Тези,които лансираха комсомолеца начело на яки партийни далавери.Беше дори н-к кабинет на гиньо ганев.Омблудства де що свари.

В коя страна комунистите не са диваци и варвари? Докато не ги кремираме ще е така.

Радев

Хубаво сте се вторачили в тези 140 000 лв. /не малка сума, впрочем/, но далеч по-тревожен е въпроса в колосалните държавни субсидии, които получават партиите в размер на милиони левове годишно. Те се харчат абсолютно безконтролно по преценка на председателите на тези партии. ГЕРБ например, за 4-годишен мандат ще вземе около 50 млн. лв. чисти пари, освободени от данъци. Я сега ми кажете коя българска фирма може да акумулира подобна печалба, изключвайки големите банки, телекомите и петролните компании? Колкото до описаната шуробаджанащина в материала - съгласен съм, отвратително е, но закона го позволява. Често казано и аз бих се възползвал от подобна възможност, ако ми бе предоставена. Цинично, но вярно.

Топли връзки

Топлата връзка между шефката на ЦИК Ива Алексиева и политическия хамелеон и проектен брокер Боби Цеков с подопечния му Кичашки е лицето Венелин Стойчев - пряко или косвено печелещо десетки европроекти. Печеленето беше възможно преди години чрез Мара Дивизиева (сетете се коя е и какво работеше), а сега става чрез вицепремиера на Боко - Томи Дончев, с когото Стойчев е отдавна в много близки отношения. От друга страна Алексиева е предложение на ДПС за ЦИК, а топлата й връзка с Догановата мафия е пак Стойчев, който от години работи по предизборните кампании на хидролога. Като топли свински черва са се навързали... Проблемът е, че няма кой да ги разплете.

Връзката между шефката на ЦИК и Цеков е пряка, няма нужда от посредници: "Очаквано от парламентарната група на левицата предлагат Ивилина Алексиева за председател на ЦИК. Нейната кандидатура беше издигната от Института за модерна политика на Борислав Цеков, на който тя е изпълнителен директор. Алексиева е и председател на Обществения съвет към комисията за взаимодействието с гражданските организации с председател Мая Манолова." /Дневник/

Красимир Гаджоков

сайтът hashtag-bg.com не е просто "не много популярен", той е на практика супер-неизвестен в България на 1221-во място в класацията на най-престижния наблюдател за популярност на сайтове, alexa.com (собственост на най-големия онлайн магазин в света, американския Amazon.com) За сравнение, dnevnik.bg е на 32-о място в същата класация, а 24chasa.bg е на 42-о място. Същата история и в българската класация за популярност tyxo.bg - въпросният сайт не е в топ 100.

Скрий се с тая алекса бе, отворко, алекса брои потребителите, които имат интернет фъксплорър и некакъв банер на алекса от него. И да има нещо по-непредставително от алекса, не сме го чували.

Бобо

Известен е горе-долу колкото и клуб Зет

Анастасов

Краси какво ревеш бе, нали и вие с Малеева взехте 40 000 лв. По-голямо безочие от това няма !

tibia

Радев е истински българин! Как иначе да разбираме следното: Често казано и аз бих се възползвал от подобна възможност, ако ми бе предоставена. Цинично, но вярно..........Подобна възможност няма, Радев! Това е ЧЕРВЕНА ДАЛАВЕРА! А парите на партиите /и в частност на ГЕРБ/ се отчитат в Сметната палата и ако имаше и най-малка злоупотреба твоите червени духачи щяха да се пръснат от надуване! Това тук е врътката на десетилетието на Цеков. Той милваше Майчето по ръчичките /и на други места/ докато пишеха тъпия Изборен кодекс и сега отива в нейния екип като омбудсман. Да живееш лаейки от трибуна на трибуна - това е сбъдната мечта, която някои все още наричат "социалистическа идея". Шмекери, различни по калибър, но еднакво нагли, прости и мързеливи. Човек да се чуди откъде го вадят това сексуално влечение към парите! Да крадат чужди /обикновено държавни/ пари, ги докарва до полуда! Тоя червен панаир трябва да спре и ще спре!

Радев

Сметната палата?????? Хахахахаха. Бегай да си играеш, бе!

дебелян пеевский

Не знам какъв е тоя праведен гняв от използвачите на схемата, все едно те са правили закона и правилниците. Не е луд, който яде баницата, луд е който му я дава. Ако искате нормална политика, партийните субсидии във всяка форма и даренията от фирми трябва да се забранят, дарения от чужденци с небългарски паспорти да се забранят, а за даренията от българи да има лимит.

Нищо ново под слънцето. Когато вкарваха Ивилина Алексиева в ЦИК, Цеков сътвори 2-3 "граждански организации", които да я предложат и подкрепят. Ако не се лъжа Дневник се разрови в случая, но сега не ми се търси.

жалка картина

Ето това е катастрофата на българската демокрация.

Шарли ептен

Институт за модерна политика е рожба /придобита като при Сидеров на стари години/ на Митьо Гестапото. Всякакви коментари са излишни и, както казва премиерът Борисов по друг повод, направо е обидно! Видите ли някой да гостува в предаването "Още нещо" по ТВ7, да знаете, че е крадец, луд, болен от омраза или комбинация от изброените!

nnn

А юристът Б.Цеков беше и заместник на омбудсмана Гиньо Ганев, помните ли?

Да, помним, не точно зам., ама главен секретар. Помним и Федерацията на клубовете за демокрация. И онова идимидойдими НДСВ-Новото време-НДСВ. И бутането на Кунева за президент. И едни листи на БСП май бяха... помним. И какво от това? Да почерпим, че Алцхаймер не ни е подгонил още?

Ощавен маркиз

Нека и в Северозападналия край на БГ да влезе некоя кинта... Даже тва са незаслужено дребни парета.

Червено ми е пред очите

Тия на власт, не на власт - лапането не спира. Няма ли кой Цацаров да ги задави най-после?

DogWoman

А най-гадното в цялата история е, че най-вероятно даже не е незаконно. Не съм юрист, юристите да кажат, но така ми изглежда на прима виста.

Най-вероятно...

... Съдейки по рекламата, осигурена до този момент в Хаштаг на позициите, промотирани от хората на Цеков, чисто и просто са взели едни пари без никакъв резултат. Любопитно е да се проверят и тарифите на въпросната медия. Ако пък спонтанно са ги увеличили, за да се измъкнат от наказателно преследване, гугъл ще покаже, какви са били преди това. Много добро разследване - Борислав Цеков беше човекът, когото назначаваха за противовес на всяка гражданска инициатива в България. Все едно, разбирате ли винаги има 2 гледни точки. Така например, когато кандидатите за ВСС се явяваха на изслушвания, този човек подмени някои сериозни въпроси, без да му мигне окото. Пълен "спин-доктор" - който знае за какво говоря, ще разбере.

подписите от Видин

3 инициативни комитета са събрали във Видин на 6 000 подписа, без никой да ги забележи. Това се случва в град с 30 000 пълнолетни граждани. Всеки 5-ти видинçанин бил дал подписа си в пôдкрепа на Инициативен комитет, без да го разбере. Как става това? Това става с рециклиране на ЕГН-та и подписи от предишния референдум. Престъпление, което ни струва скъпо във финансов план, а в морален 10 пъти повеçе. Къде е ДАНС, къде е ЦИК, къде е Цацаров? Потъпква се Конституцията, а институциите спят.

престъпници

Няма нищо законно във фалшифицирането на подписи на граждани. Защото така са се регистрирали въпросните Инициативни комитети. Сега остава ДАНС да провери на адресите, подадени в ЦИК, има ли такива хора и дали наистина са се подписали. Всиçко е в ръцете на органите, ако желаят ще извадят истината наяве.

Ясен

За мен най-голямата лъжа от последните 25 години в България е, че хората вярват на политиците. И тази лъжа може да се хване на всеки избори през получените подписи в подкрепа за партии и коалиции, които са се регистрирали за участие пред Централна Избирателна Комисия. Огромната част от тази "гражданска подкрепа" за партиите е виртуална! Подписите са най-често фалшиви и ГРАО има механизмите, с които да го докаже. Само че в ГРАО има един човек - Иван Гетов, който знае, че ако повдигне камъка ще стане много, много страшно и затова цялата институция си трайка - година след година. Това е и причината, поради която хора като Борислав Цеков могат да оцелеят на ръба на закона и за нещастие хвърлят петно върху целия неправителствен сектор. Проблемът е, че схемата, която Club Z разкриха е само върха на айсберга. В България политика се прави от хора, които още на входа на управленския процес - изборите - влизат с престъпни механизми! И тя може да се хване много лесно, но няма вътък за такива работи нито в МВР, нито в Прокуратурата, нито в ГРАО, нито в Комисия за защита на личните данни...

a...

... а пък журналистите, които могат и са готови да се разровят в тази яма се броят на пръстите на едната ръка.

мокрица

Ясене, топло, много топло, но са ти напълно грешни изводите. Например: "и за нещастие хвърлят петно върху целия неправителствен сектор". Е точно тоя сектор въведе в експлоатация най-големите безобразия в публичната ни среда. Няма нужда да ти напомням, че в т.нар. НПО-та се скриха повечето провинциални издънки на комунистическата номенклатура. Дойдоха в София и "хей живот, здравей". Парите вече ги чакаха. Викнеш няколко пъти за човешки права, подкрепяш гей парада и закриването на сиропиталищата и си в вътре! Време е да разберем, че най-много мръсни пари се въртят в повтарянето и натрапването на проблеми, които човешката цивилизация /и при много развитите и стари демокрации/ не е решила! По НПО-та на глава от населението, България е на 1-во място във Вселената, по еколози и пиари - също! Изкарват се луди пари! И друго: "В България политика се прави от хора, които още на входа на управленския процес - изборите - влизат с престъпни механизми"! Така е, и у нас, за да те "пуснат" в битката за парламента, значи си достатъчно облъчен и обсебен от целия табор слуги, на които им се плаща, за да лъжат! И те лъжат най-напред политиците, за които работят и страстно се оглеждат за други, които ще им дадат повече в следващата кампания. Злото не е там, където го търсиш. От плакатите често те гледат глупаво изглеждащи хора. Истинските мерзавци, негодници и патологични лъжци обаче ги няма на снимки по стените. Виждам, че си се постарал при изпълнение на поръчката. Ти и във "Фактор" се стараеш, но за отклоняване на вниманието вече се иска повече. Пропагандата има нужда от известно разнообразяване. В личната карта няма как да бъдат отбелязани "престъпни намерения". А иначе работата и тук е същата като при едни баби, дето "даваха" на Бареков по 1000 лв. за кампанията му, понеже много го обичали! И винаги в крепостите на червените лешояди!

Теодор

А какво да кажем за свинските черва на престъпната групичка Иво Прокопиев (Капитал и Дневник) -Стефан Попов (бивш председател на Отвороено общество), Райна Гаврилова ( бивш зам.министър на културата по времето на Ванкато Костов и бивш председател на Отвороено общество), А.Цонева, Христо Иванов (министър на правосъдието).......да продължаваме ли......всичките ги знаем.....и всичките свинщини им знаем..... Ясна е връзката на Р.Гаврилова с подаръците на отбрани ключови сгради културни паметници в столицата....вкл сградата където по-късно беше приютена "за да й се намери дейтелност в благодарност на получения подарък" и където от тогава се помещава офиса на Отворено общество. После като и извадиха картончето от Държавна сигурност на Гаврилова (баба Райна) веднага я прибраха на топло в САЩ...тези които й плащат. Сега пак изпълзя (явно мисли че всички тук са с къса памет и не помнят че и тя е доносник на ДС) като специалист по културно-историчедко наследство и ходи по телевизиите да дава рецепти .....Ами специалния режим на т.нар.Червена къща......която съвсем случайно се управлява от съпругата на онзи същия Стефан Попов (философочето му викат). На него пък брат му за да си запълни измисленото CV беше сложен за министър на околната среда в служебно правителсто .....пълен смях....щото много разбирал от "климатични промени"...хахаха. Или връзката на бащицата им Иван Костов (ванката) и прибраните пари с фиктивни договори от КТБ през фирмата на дъщеря му перяща парите останали след мандата на баща й.....Вижте не само огромната им сграда на Цар Борис, вижте и офис центъра на бул.България....И това е само частица от безбройните безобразия на костовата клика....хранена от Америка за българия, Сорос и т.н..... Нима парцали като капитал и дневник щяха да отцелеят на пазарен принцип .....???? Никога просто защото са едни малотиражки обсужващи бизнес и котерийните интереси на престъпника Прокопиев. Но да беше само това.....проводник са на проамериканските интереси, които по правило са против националния ни български и обществен интерес.... Анетама! А отделно можем да развием

Хем Теодор, хем независим -- така де, какво ли зависи от него.

Теодор

А от теб какво зависи анонимнико??? Сигурно и на майка ти манджата независи....

не платен гражданин

Хахаха....това ми хареса..."ПРОТЕСТЪРСКО-СОРОСОИДНАТА СГАН"....много добре казано! Само да допълня "БЕЗРОДНАТА ПЛАТЕНА ПРОТЕСТЪРСКО-СОРОСОИДНА СГАН"!!! Българи....допълвайте и вие.....сигурно ще описващия ги термин на тази престъпна шайка ще е няколко километра и ще кандидатстваме за Гинес. Със сигурност поне от това държавата ни щ спечели някой лев :)))

Колкото и да дописваш, идеята Цеков да си открадне едни пари по най-кокошкарския начин няма да стане по-привлекателна.

OZZY

Абе хибрид червенотрътлест,/неплатен, а и на гражданин се правиш -чиста проба мужик си чеденце/,стоножката и Теди Независимото, само вие ли пропускате ,че в по-горе написаното става въпрос за нагъл грабеж, който се осветлява едно към едно, и вместо Цацаровите да се самосезират, Цековци са ви наели да дращите тука за жълти копейки май???

Скоро ще видите мазната Ивилина при приятелката си Мая. Да не се чудите как стана!+?!?

Анонимен

Колкото и Цонева краде от комитета проформа на Малеева и другите комитетчета обявили се "за електронното гласуване" и създадени от платени "граждани" от Сорос и Америка за България

смях на парцали

Включи се дефанзивната линия на измекярите, ама някак кухо стои като им се видя осрания г*з. Що се отнася до комитета на Малеева - техните подписи са събрани от живи хора, а вашите - НЕ. По-добре помислете конструктивно, как да оправдаете откраднатите пари.

ozzy

Това се отнася и за теб- "Абе хибрид червенотрътлест,/неплатен, а и на гражданин се правиш -чиста проба мужик си чеденце/,стоножката и Теди Независимото, само вие ли пропускате ,че в по-горе написаното става въпрос за нагъл грабеж, който се осветлява едно към едно, и вместо Цацаровите да се самосезират, Цековци са ви наели да дращите тука за жълти копейки май???"

Стоян

Ако ще се проверяват подписи да се проверяват на всички Иницитивни комитети. А заедно с това да се порвери подробно и подписката за рефередум на Инициативния комитет на Близнаков. А също и на партиите за изборите.

Сомоса

Единствената радост (на мен, соросоида, толераста и за друго не се сещам как биха ме назовали разните съветофили и помияри) остава, когато видя "национално отговорните", "пазителите на ценности" да заливат виртуалното простраство с гневните си истини и разобличения. Тази сгна е толкова освирепяла в безсилието си да вижда собственото си съществуване отвъд хоризонта, че направо се пръска от яд. След 20 години подобни изрески като Цеков, Цонев, Първанов, Велчев, Пеевски, Василев, Велева, Тошев, Блъсков, Недялков и прочие ще бъдат само теменужки

Те може и да са теменужки.....а ти ще си тор.....защото вуниш соросоид лабилен...ХАХАХАХА

Kwik.bg

И все пак остава открит един въпрос - Пеевски дебел ли е или е средноинтелигентен?

socialen

На едните дали, на другите не дали ...

socialen

Пазарът тука е волатилен и всеки се бори за левовете на Държавата.

Росен

Яд ви е, личи отдалеч. Малеева, зелените, деос и разните му там ви дадоха кинти, ама са ви малко, нали. Кажете нещо за ежечасните публикации, които излизат срещу Америка за България, Цонева, вашата медия, Прокопиев и целия ви кръжок.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.