До момента в ЦИК са постъпили над 100 оплаквания за нарушения на 20 партии и коалиции, казаха за Клуб Z членове на комисията.

И продължават да пристигат. От там обаче не пожелаха да кажат срещу коя партия има най-много сигнали. Посочиха само, че "първенците" са "няколко".

Всички те ще бъдат предадени в прокуратурата и в Комисията за защита на личните данни (КЗЛД). От КЗЛД вече дадоха заявка, че започват проверка за неправомерно използване на имената и ЕГН-тата на граждани при вписване в подписките за регистрация за евровота. От прокуратурата пък казаха, че ще разгледат всеки индивидуален сигнал, който получат, но биха се самосезирали само ако има информация за множество подобни случаи. Т.е. ако държавното обвинение прецени, че "много" са изпратените от ЦИК сигнали, то би трябвало да започне проверка кой фалшифицира подписи на граждани.

Днес пък Общественият съвет към ЦИК внесе три предложения до членовете на комисията за модернизиране на софтуера, с който всеки може чрез ЕГН да провери на сайта на ЦИК дали не е включен в партийна подписка без да е направил това самостоятелно. 

Причината е, че сега системата дава възможност всеки, който се е добрал до чуждо ЕГН да провери има ли политически пристрастия дадения човек, записвайки се в партийна подписка. Това крие риск както от разкриване на тайната на вота, така и от контролиран вот (от работодателя например, който има личните данни на служителите си), а според ръководителя на програма "Достъп до информация" адвокат Александър Кашъмов и МВР може да използва лесния достъп до такива данни за репресии. 

Ето кокретните предложения на Обществения съвет:

1. При попълване на данните за проверка да се въвежда имейл на потребителя, на който да изпраща линк за потвърждение. При тази възможност съществува вариант проверката да бъде ограничена до еднократна;

2. Друга опция е въпросният имейл може да се получава и произволно дълъг код, който да бъде въведен при всяка повторна проверка на същото ЕГН. MD5 кодът може да бъде временно или трайно (до края на изборите) асоцииран с имейла, което ще предотврати възможността за проверка на няколко ЕГН с един имейл; 

3. По-скъпата (за операторите и държавата) възможност е да се получава СМС с код, който да се въвежда при проверка. Тук е необходимо проверяващият да желае да даде мобилния си номер, а MD5 кодът може също да бъде ползван за ограничаване на възможността от проверка на повече от 1 ЕГН.