СИМОНА РУСЕВА

"Съветски танкове като символ на отречена политика на сила нямат място в Берлин! Те трябва да се премахнат от мемориала на Съветската армия край Бранденбургската врата!”

С този призив се обърнаха днес към германските граждани националният в. “Билд” и  столичният “Берлинер цайтунг”.
Те публикуваха петиция, която всеки може да прочете,  да я подпише с пълното си име и адрес, да се подпише и да я изпрати до Бундестага.

В документа се отправя призив към народните представители да вземат решение за премахването на  двата съветски танка от мемориала на Съветската армия. Той се намира непосредствено до Бранденбургската врата, от западната й страна, на булевард “17 юни”, който пък води до Статуята на победата.

Статуята на победата е най-големият съветски паметник в Берлин.

Паметникът е издигнат по заповед на Кремъл веднага след края на Втората световна война. Тържественото откриване е на 11 ноември 1945 г. Негови автори са Лев Кербел и Владимир Цигал, както и архитектът Николай  Сергиевски.

От двете страни са поставени два оригинални съветски танка Т-34 - първите, които навлизат в Берлин на 14 април 1945 г. Зад мемориала са гробовете на 2500 съветски воини, загинали в битката за града.

Никой във ФРГ не би посегнал на паметници, издигнати в името на милионите жертви по време на Втората световна война и на освободителите. Това не е целта и на сегашната петиция. В нея не се призовава за премахване на мемориала край Бранденбургската врата, а само на двата съветски танка като материални символи на войната.

От днес тече 14-дневният срок за подписване на петицията. В текста между другото се посочва:

“С военно насилие в Крим за пръв път от края на студената война Русия начерта нови граници. На границата с Украйна бяха изпратени руски военни подразделения, които поставят под заплаха свободата на една суверенна държава. Ние, подписалите тази петиция, отказваме да приемем в XXI век военно насилие отново да се превърне в средство на политиката в Европа. Ето защо настояваме Бундестагът да се застъпи за отстраняването на двата танка от Съветския мемориал в берлинския квартал “Тиргартен”.

Наред с това се посочва, че подписалите петицията са съпричастни с  нечовешкото страдание на руския народ и се прекланят пред неговите жертви по време на Втората световна война. Изразява се и убеждението, че почитането паметта на погребаните зад мемориала съветски воини няма нищо общо с отричането на военната хегемония, която днес се опитва да налага ръководството на Кремъл с танковете на Владимир Путин.

“Поуките от пагубното проливане на кръв през Втората световна война трябва да са посланието на мира и на взаимното уважение между народите. Това с особена сила важи за Берлин, където бе сложен край на прокобата на XX век”, се подчертава в петицията.

Публикувайки петицията, “Билд” и “Берлинер цайтунг” поместват снимка и на най-големия паметник на Съветската армия на територията на Германия – този в източноберлинския парк “Трепто”. Той е открит на 8  май 1949 г. и е издигнат в памет на 80 000 съветски воини, загинали в битката за Берлин. Централна фигура е съветски войник, прегърнал германско дете. Тя е висока 12 метра, с постамента - 30 метра и тежи 70 тона.

Каменният воин е сержант Николай Иванович Масалов (1921 – 2001 г.) При щурм на райхсканцлерството на 30 април 1945 г. той съзира невръстно момиченце. С риск за собствения си живот Масалов пропълзява под град от куршуми и спасява детето от явна гибел.

Монументът бе реставриран от октомври 2003 до май 2004 г.