"Висшият съдебен съвет изготвя отговор... подобаващ отговор на писмото на финансовия министър Владислав Горанов."

Това каза сутринта представляващата Съвета Соня Найденова на откриването на първото заседание, след като кадровиците и ковчежник № 1 изпаднаха в задочен спор за повишение на заплатите в съдебната система.

След като магистратите се оплакват, че от поне 3 г. заплатите в системата не са индексирани - нещо, което е заложено като изискване в Закона за съдебната власт, на 17 септември ВСС гласува повишение с 12%. Парите щели да дойдат от икономисани 6 млн. лв. в бюджета на съдебната система. Горанов обаче отговори със студено писмо, а премиерът Бойко Борисов го подкрепи с изказвания, че не е редно заплатите на магистратите да са по-големи от неговата и че ВСС не се е срещнал с тях да обсъдят състоянието в държавата.

Вчера тримата големи - главният прокурор Сотир Цацаров, председателите на ВКС и ВАС Лозан Панов и Георги Колев и правосъдният министър Христо Иванов се срещнаха с Горанов, но от срещата стана ясно, че по-скоро никоя страна няма да отстъпи от позицията си. Следобед е имало среща на Цацаров, Панов и Колев и с членовете на ВСС, която е протекла твърде емоционално, разбра още Клуб Z.

След изказването за подготвяното писмо днес Съветът прие да не обсъжда въпроса повече.

На влизане на заседанието обаче Сотир Цацаров направи пространно изявление в посока, че системата има резрви и че е привърженик, че ще трябват реформи, макар и на няколко пъти да използва думата "болезнени".

"Най-меката дума е - оптимизация. Най-ясната дума е - ясна програма за намаляване на разходите", каза пред журналисти Цацаров.

Той даде пример, че в прокуратурата е извършен през последните години преглед на администрацията в абсолютно всички звена в страната и са ликвидирани всички паразитни длъжности.

"... Както и всички хипотези, при които шофиращият автомобил не заема длъжност шофьор, а да речем "главен специалист транспорт" и всичко подобно. Всички лица, които не заемат длъжност, която съответства на това, което работят, са преминали на длъжности, които отговарят. И без да хвърлям камък в чужда градина, това е направено само в системата на прокуратурата", поясни главният прокурор.

Той ясно даде да се разбере, че е привърженик, че не може да се разчита само на централния бюджет колко пари ще отпусне:

"Съдебната власт има достатъчно резерви, с които да осигури част от необходимите средства за същестувването си. Част от нещата ще са болезнени - дайте да не се лъжем. Немалка част от това увеличение може да се обезпечи с вътрешен резерв, който вътрешен резерв е резултат от обмислени мерки."

Цацаров обобщи, че вижда 4 източника на приходи за системата.

"Единият е държавният бюджет, другият са несъбраните вземания... Защото изпълнителните листове се трупат, трупат, трупат... И сумите се трупат, но никой не ги събира - това не е съдебната власт, а изпълнителната. Третият източник са вътрешните икономии. И един четвърти - ако приемем, че за съдебните сгради отговаря Х - дали ще е ВСС, дали ще е Министерството на правосъдието, не зная какво ще решат в Конституцията... Предлагат да е ВСС. Но ако приемем, че това е МП, каквато е действащата уредба в момента -  стига сме си играли на писма кое е основен и кое е текущ ремонт. Съдебните сгради трябва да си ги поеме Правосъдието изцяло, защото по конституция отговаря за тях. При това положение Съветът ще спре да дава пари за това, без което съдилищата не могат да съществуват, ама министерството не дава. Елате на четвъртия етаж в Съдебната палата и вижте колко време стоят неремонтирани измазани кабинети", каза Цацаров.

Той на няколко пъти повтори, че не може съдебната система само да повтаря, че иска еди колко си милиона.

"Ние трябва да кажем: необходими са толкова милиона и от тези милиони толкова трябва да дадете, защото законът ви задължава. Независимо на какво си играем - кой е крокодил, кой не е крокодил... А останалото - толкова можем да поемем ние и трябва да го поемем, защото в тая държава всеки, като реже от себе си, ние не сме зрители. Освен това резерв има. И най-сетне - толкова могат да дойдат, като си съберем вземанията. Така според мен изглежда разумният диалог."