Бившият депутат от БСП Мая Манолова се закле пред парламента като новия омбудсман на България. Малко след като положи клетва тя се обърна към бившите си колеги.

"Уважаеми дами и господа народни представители,

Формално положих клетва пред вас, но реално положих клетва пред българските граждани, чиито права ще защитавам като омбудсман. С това приключва един етап от моя живот, който е свързан с този храм на демокрацията - народното събрание. Казвам приключва, но не казвам - слагам точка. Съвместната ни работа, уважаеми приятели, не свършва до тук. Сигурна съм, че ние и занапред ще работим заедно. Ще внасям промени в закони, които са свързани с правата на българските граждани", каза Манолова.

И продължи:

"Първите ми стъпки ще бъдат изцяло посветени на срещи с български граждани. Започвам мандата си с обиколка из България. Ще бъда омбудсман в действие, ще пресрещам проблемите на място, няма да ги чакам да ме потърсят в София. Днес не ви казам сбогом, казвами ви просто довиждане".

Манолова бе избрана в края на миналата сесия, като надделя над конкуренцията на бившя омбудсман Константин Пенчев, въпреки че той се ползваше с подкрепата на ГЕРБ и Реформаторския блок. Изборът на Манолова предизвика негодувание в социалните мрежи заради някои нейни изказвания по времето на протестите срещу правителството на Пламен Орешарски. "Вече едва ли има човек в България, който да не е наясно, че една огромна част от протестите в София се плащат. Има си тарифа“, каза тогава Манолова.