С голямо мнозинство бразилският Висш електорален съд днес реши да се започне следствие срещу президентката Дилма Русеф, предадоха световните агенции.

Тя е заподозряна в нелегално финансиране на нейната Партия на трудещите се по време на предизборната борба през есента на 2014 г. На 26 октомври с. г. Русеф спечели втори президетски мандат.

Опозицията я заподозря, че предизборната й кампания е била финансирана от държавния енергиен концерн “Петробраз”, който налял в партийната й каса 200 милиона долара, което на практика било чист подкуп.

Скандалът гръмна още миналата година, но тогава от прокуратурата не откриха достатъчно доказателства за започване на следствие. Едва сега то вече е в ход.

Да припомним, че от 2003 до 2010 г. Дилма Русеф беше член на Наздорния съвет на “Петробраз”. Според обвинението тя е допуснала не само нелегално финансиране на политическата й сила, а е прибирала и суми от финансови групировки, с които е финансирала социални програми за бедните.

До този момент няма нито едно подозрение, че Русеф се е обогатила лично. С финансирането от името на партията си на социални проекти тя обаче си е осигурила доста бюлетини на президенския вот, твърдят от опозицията.

След днешното решение на Висшия електорален съд се отваря пътят към разследване на президентката. За пръв път в историята на Бразилия държавен глава ще бъде разследван, се посочва в съобщението на магистратите.

Преди седмици Върховният съд пък определи дарения от фирми за партии като противоконституционни. Целта на съдебното решение била да се пресече влиянието на икономиката върху политиката. Тук не става въпрос само за партията на Русеф. Според в. “Глобо” при президентските избори през 2014 г. 80 на сто от кампаниите на политическите сили в страната са били финансирани от дарения, направени от фирми.

Скандалът срути доверието в Дилма Русеф, което падна на 10 на сто подкрепа. Появи се дори протестно движение срещу нея, наречено от медиите “Анти-Дилма”.По-лошото е, че ако бъде призната за виновна, ще бъде отворена процедура по импийчмънт – отстраняване от поста на президент.