На една година полагане на обществено полезен труд бе осъден бившият премиер на Италия Силвио Берлускони. Той бе признат за виновен за укриване на данъци, но поради напредналата си възраст не може да излежи присъда в затвора.

Не е известно къде точно ще работи милиардерът. Неговите адвокати предложили той да помага на инвалиди в нов специализиран дом край Милано. Само преди два дни италианска телевизия излъчи репортаж от дом за възрастни хора. Репортерът питаше старците дали биха искали Берлускони да ги обслужва. Анкетираните бяха възмутени от подобна възможност, а една жена дори започна да кълне Силвио с думите: "Дано да пукне тоя богаташ".

Берлускони беше осъден миналата година на четири години затвор. После обаче беше амнистиран с три години. Кавалерът, както галено италианците го наричат, трябваше да избира между домашен арест или труд за една година. Той реши, че полагането на общественополезен труд му е по-изгодно, защото ще може да излиза от дома си и да агитира за партията си в предстоящите избори за Европарламент. Иначе самият Берлускони е наказан да не може да се кандидатира за парламента за срок от 7 години.