Улица, затворена за движение и от двата й възможни края. Без причина.

Това е нововъведението, на което се "наслаждават" тези дни жителите на столичния квартал "Редута". Преди дни еднопосочните улици между "Марагидик" и "Каймакчалан" осъмнаха с променени знаци - точно в противоположна посока. Вероятно умните глави в общината са решили, че жителите на квартала трябва да бъдат държани в непрекъснато напрежение и не бива да се отпускат.

Периодичната смяна на посоката на еднопосочните им улици тренира на първо място наблюдателността. Освен това умението да се следи едновременно за знака и да не пропаднеш в огромните трапове на малките улички също не е за пренебрегване. Трябва да се поддържа и вечна тревожност - общинските власти вероятно са убедени, че не е зле средният гражданин, който по навик е оставил колата си, паркирана вдясно до тротоара (но по старото дясно, преди смяната на посоката на движение) да не открие автомобила си (Напомняне за любознателни - в еднопосочна улица паркирането става по посока на движението, вдясно). И след часове да си го прибере срещу солидна отплата за хубавата услуга от наказателния паркинг на театър "София". Преди пет години тази сценка вече беше разигравана, когато  т. нар. паяци вдигаха организирано колите след като "Марагидик" стана еднопосочна.  Хем близо - няма и километър до наказателния паркинг, хем лесно, хем рентабилно. Добре измислена схема. Простата логика, че може при първо нарушение да се остави напомняща бележка и после глоба, не важи. Това е прекалено лесно, цивилизовано, а и евтино. Не става. Паяците са печелившо начинание, не благотворително дружество.

Последната подмяна на знак В1 (който постановява, че е забранено влизането на пътни превозни средства) роди обаче нов абсурд. Две от улиците са напълно "забранени" - движението по "Филип Станиславов" и по "Петър Богдан" между "Марагидик" и "Каймакчалан" може вече да е само пешеходно. Поне ако стриктно следваме знаците. Знак В1 има и на ъгъла на ул. "Марагидик", и на ъгъла с "Каймакчалан".  Оставяте колата, ако намерите къде, и вървите пеш, или нарушавате правилата.

Как точно ще разчитате знаците си остава ваш проблем. Помнете, че наказателният паркинг е опасно близо, а глупостта и алчността чиновническа дебнат отвсякъде.

Чисто новият знак, който забранява влизането откъм ул. "Марагидик"

 

Движението по "Марагидик" все още е безпрепятствено в едната посока, но кой знае някоя сутрин какъв знак ще изненада хората от квартала.
След като от "Марагидик" не успявате пробвате от успоредната й - "Каймакчалан". Знакът си стои.
На следващата улица "Георги Пеячевич" някой все пак се е досетил да изтръгне забранителния знак, след като посоката на движението по еднопосочната улица е било сменено.