Безпристрастно ли протичат съдебните процедури по делото "Карадере", питат еколози в навечерието на поредното заседание по казуса с плановете за изграждане на "луксозен къмпинг" за близо 2000 души в една от малкото останали диви местности по Черноморието.

Притесненията на екозащитниците са свързани с най-вече с възможността съдия Андрей Икономов отново да отсъжда по екодело, споделиха пред Клуб Z от "Да спасим Карадере". Те питат и "какви са гаранциите, че делото ще бъде безпристрастно, след като на случаен принцип се избира само докладчикът, а софтуерът за избор на докладчика Law choice доказано позволява манипулации".

Заседанието във ВАС е насрочено за утре рано сутринта и на него се очаква да се вземе решение дали екозащини организации ще бъдат конституирани като страна по делото. То се води от инвеститора "Макси 1" АД срещу решение на РИОСВ Бургас, според което проектът за къмпинга трябва да мине през ОВОС. Първоначално екоинспекцията бе решила, че оценка на въздействието върху околната среда не е необходима, но после ревизира акта си, а вътрешен доклад на министерството показа, че процедурите по първоначалното решение са били опорочени. През февруари Административният съд в Бургас потвърди на първа инстанция законосъобразността на отменящото решение на РИОСВ.

Случаен избор, постоянен състав

На 27 април бе последното заседание по делото. Заседава състав с председател Андрей Икономов, докладчик Донка Чакърова и съдия Илиана Славовска. Тримата съдии са постоянен състав, т.е. въпреки че системата изтегля само докладчика, очакванията са, че съдия Икономов отново може да гледа делото. Той бе свързан със скандала с магистратските роднини, уредени с парцели в Приморско като крайно нуждаещи се (майката на Икономов се оказа такава), с решенията си за заличаването на Природен парк "Странджа", за "Камчийски пясъци" и др.

От екоорганизацията са озадачени и от факта, че първоначално следващото заседание бе насрочено за март 2016 г., а в последствие се оказа изместено с половин година напред - 7 октомври 2015 г. Оказва се, че това е направено по искане на "Макси", но с какви мотиви съдът е уважил желанието на инвеститора не е ясно. Заседанието утре е насрочено и в ден, в който този състав обикновено заседава - сряда.

Абсурдно е екодело без еколози

Известният правозащитен адвокат Александър Кашъмов, който консултира "Да спасим Карадере" на доброволни начала, коментира пред Клуб Z, че в действителност има практика едни и същи съдии да заседават в определени дни, но пък нямало гаранция, че магистрат от даден състав, с изключение на докладчика, не може да бъде сменен в хода на делото.

"Към работата на конкретния докладчик аз нямам повод за съмнения за пристрастност. Съмнения обаче имат екологичните организации към председателя на състава - дали може да повлияе на решенията. Както стана ясно, системата Law choice също не е надеждна, но пък този и вид дела се гледат от това отделение във ВАС", посочи още Кашъмов.

Адвокатът също е озадачен от изтеглянето на делото с по-ранна дата, заради липсата на мотиви.

"Може това да е направено съвсем добросъвестно, но няма публикувани мотиви, няма обявени критерии. Всеки иска делото му да се придвижи по-бързо, но трябва да е ясно как може да стане това", допълни той.

По повод очакванията за развитието на утрешното заседание посочи:

"Надявам се еколозите да бъдат конституирани като заинтересована страна. Абсурдно е едно такова дело без тях".

Във фейсбук вече се организира група Гледаме #ВАС. Участниците в нея се събират утре пред сградата на съда с искане за справедлив процес докато вътре тече заседанието.