Докато Русия продължава с въздушните удари в Сирия, близките до Кремъл телевизии намериха оригинален начин да се включат в повдигането на патриотичния дух и пропагандата - чрез прогнозите за времето.

На 3 октомври, събота, тв каналът "Россия-24" предлага обстоен бюлетин за времето, в който детайлно се описват климатичните условия в Сирия като "много подходящи" за бомбардиране. На него би давидяла всяка кличатична служба към военните.

"Октомври в Сирия е подходящо време за полети", обяснява водещата на прогнозата на времето. На заден фон се виждат средните температури, валежи, скорост на вятъра и броят на очакваните облачни дни през октомври в Сирия.

"Дъждъг пада веднъж на десет дни и най-интезивните валежи - до 18 мм- обикновено се измерват на север, където протича операцията на руските военновъздушни сили", продължава да обяснява компетентно водещата. И добавя:"Това не може сериозно да навреди на ударите от въздуха".

Според триминутната прогноза, която е илюстрирана и с снимките на руското военно министерство на бомбардирани позиции на земята, есенните температури в Сирия са перфектни за въздушни удари.

Водещата уверява зрителите, че по това време на годината облаците са между 4 и 10 км над земната повърхност- по-високо от "оптималната височина за бомбардиране".
Все пак тя предупреждава, че съществува опасност от пясъчни бури, те са опасни, защото са парализирали периодично щатските войски по време на войната в Залива. Прогнозата описва пясъчните бури обаче като "рядко явление" през това време на годината в Сирия и предвижда, че Русия ще успее бързо да завърши операцията там. 

"Природата ни натиска да бързаме", заключава водещата.

В прогнозата за времето се обсъжда само Сирия, но не и какво ще са метеорологичните условия в Турция. Което доведе и до последната неволна грешка на руски военен самолет, който навлезе във въздушното пространство на Турция заради "лошото време". 

Прогнозата, озаглавена Русия започна операцията в Сирия в подходящото време, може да гледате ТУК.