Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Персонален пръстов идентификатор за всеки здравноосигурен пациенти ще бъде въведен в болниците и аптеките до края на януари следващата година, обяви здравният министър д-р Петър Москов в студиото на Нова тв. Целта е лечението и предписаните медикаменти да стигат до реални хора, а не здравната каса да плаща за фиктивни дейности, уточни Москов.

"Не става въпрос за система, която събира вашите отпечатъци. Генерира се битов код, който се записва на ваше име и е също толкова конфиденциално, колкото и личния ви здравен запис в касата", уточни министърът.

Само по този начин пациентите ще удостоверяват присъствието си в болница или ще получават предписаните им медикаменти от аптеката. Освен това ще се поддържа т. нар. дърво на свързаност с близки и роднини, които ще могат по-лесно и бързо да получават медицински документи или лекарства от наше име в случаите, когато не можем да ги приемем лично (например, при тежки опариции или инвалидност). Идентификацията ще се извършва чрез специални четящи устройства, всеки от който ще струва около 20 евро. Средствата са предвидени в бюджета на Министерството на здравеопазването, увери Москов.

По думите му догодина ще се сложи ред и в раздаването на направления за преглед при специалист. Сега те се предписват почти на лотариен принцип и до изчерпване на количествата. Пациентът трябва да е "късметлия" и да посети личния си лекар преди направленията да са свършили, за да продължи лечението си.

"От следващата година всеки български гражданин ще има свой индивидуален пакет за доболнична помощ, където съобразно здравния му статус от предходната година, ще бъде изчислена потребността му от направления и ще бъде качена в личния му здравен запис. И яснотата е, че вие като здравноосигурен сте носител на вашето право на направление и то не е свързано с количеството на направленията в чекмеджето на вашия личен лекар", коментира здравният министър. 

Конкретните медицински услуги за всеки пациент предстои да бъдат разписани в допълнителния здравен пакет и ще се обезпечават с допълнителна здравна застраховка. Министър Москов отказа подробности за конкретното разпределение на диагнозите по пакети, преди да се приключили обществените обсъждания с експертите от Българския лекарски съюз, но потвърди, че състоянията, които не търпят отлагане, ще бъдат включени в основния пакет. В допълнителния ще са всички дейности, за чието лечение може да се изчака.

По думите на Москов в края на ноември в болниците в големите градове ще бъде въведена модерна високотехнологична апаратура за лъчетерапия и радиохирургия, която ще спре "кервана от пациенти към Турция" и вероятно ще обърне потока от търсещи модерно лечение към България.    

"Според най-консервативните изчисления годишно българските граждани вкарваха за нуждите на здравето си по половин милиард в турски болници. Сега вече в България имаме високотехнологична апаратура, така че да не се налага наши сънародници да ходят в Турция, за да се лекуват. Касата ще започне да поема тази дейност и българите няма да плащат от джоба си за лечетерапия и лъчелечение", обяви здравният министър.

Междувременно започва и раздаването на бонуси на специалистите - отличници, чиито пациенти са подобрили здравните си показатели. Първа в класацията от 4600 лични лекари, които успешно са компенсирали захарния диабет и хипертонията на своите пациенти, е д-р Мария Соколова от Дупница. За тези резултати тя ще получи 5 хил. лв. бонус от правителството, обяви Москов.

По думите му до края на календарната година ще бъде намерено решение и за липсващите 4-валентни ваксини и реимунизацията на 6-годишните деца ще бъде възстановена.

Ключови думи

Коментари

Има голяма разлика между пръстов отпечатък и пръстов идентификатор!

Абе вие луди ли сте да задължавате всеки болен дядо и баба вместо роднините му лично да тича до аптееките за лекарствата си и да полага отпечатъци. Аз също пращам много често съпруга ми да ми вземе лекарствата. Защо затруднявате болните хора,не разбирам.Пак бюрокрация. Как точно това дал иаз или съпруга ми ще ми вземе лекарствата изписани на мое име ще предпази системата от източване? Нали са изписани на мое име? Какво значение кой ще ги вземе?

Споооко не четеш, а пишеш

!Освен това ще се поддържа т. нар. дърво на свързаност с близки и роднини, които ще могат по-лесно и бързо да получават медицински документи или лекарства от наше име в случаите, когато не можем да ги приемем лично (например, при тежки опариции или инвалидност).

s.anachkova

Има голямо значение, защото сега има определени хора, които се сдобиват с фалшиви рецепти и обикалят аптеките, за да изкупуват лекарствата от аптечната мрежа. След това ги продават на по-високи цени в чужбина, а вие оставате без лекарство. С пръстовите отпечатъци това няма как да стане, защото възможностите за взимане на медикаменти се ограничават до кръга на вашите близки и никой няма да може да "открадва" продукти, предназначени за вас.

Яко

А зениците няма ли да ни сканират за идентификация?! Айде стига с тия глупостите! Не е смешно вече, трагично е!

БХГ

Значи, първо минаваш през полицията за отпечатаци и после, ако си още жив, влизаш в болница. Думи нямам!

socialen

С 10% плосък данък и отпечатък на петата ще взимат, само и само да спрат достъпа на хората до това, което наричат Здравеопазване.

socialen

Деси Тъпото от Дулуву уби това, което беше останало от Здравеопазването по време на 3.5 годишното еднолично катастрофално "управление" на неконтролируемия хаос на Борисов в периода август 2009-февруари 2013 година. Борисов зацементира олигрхичния 10%ов плосък данък. Сега се опитват да пестят на Гърба на Народа, защото десните толкова свиха и ограбиха пародията на Държава, че тя няма никакъв финансов ресурс.

Въййй...

А що не опитаме с чип като кучетата или маркер на ухото като говедата? Никой не може да ме убеди, че личните документи са недостатъчни.

И аз имам идея - да вземе да го освидетелстваме вече тоя господин!

А от кой пръст ще е тоя отпечатък? - от средния ли? :)

Бе хора

Затова ли ги избирате-та после да ги хулите,а! Умно, умноооо.Карайте натам.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.