Комисията за защита на конкуренцията забрани дейността на "Юбер" в България, а съдът потвърди решението, но това е най-малкият проблем на компанията. Агресивната глобална експанзия на "Юбер" става все по-скъпа и рискована, след като компанията се бори с регулаторни препятствия и конкирунти в основни пазари, пише Ройтерс.

Миналата седмица европейският ѝ щаб в Холандия бе обискиран от полицията, срещу двама от шефовете ѝ започна наказателно дело във Франция, в Рио де Жанейро дейността ѝ беше забранена, а предложение за нови регулации в Лондон и Торонто ще затрудни услугите в тези градове.

В по-голяма част от Западна Европа услугата Uber Pop, с която може да поръчате таксиметров превоз от личен автомобил, е спряна. В Австралия услугата е известна, но почти нелегална. Ефективна забрана върху Uber Pop има във Франция, Германия, Италия и Испания, а компанията обжалва наложени, но все още не влезли в действие забрани в Холандия и Белгия.

Междувременно в Китай и други азиатски държави "Юбер" среща невероятно силна конкуренция, като в някои случаи компанията отговаря с ориентиране към бизнес, свързан с даване на автомобили под наем - капиталоемка дейност с ниска норма на печалба.

На всичко отгоре в своя роден щат Калифорния компанията е изправена пред класов процес, който може да я накара да третира своите договорни шофьори като собствени служители, като им плаща осигуровки и данъци.

Като се събере накуп всичко това, неприятностите поставят въпрос дали нейната стратегия за глобално разрастване, подкрепена от набирането на $7 млрд. капитал, е достатъчно разумна, пише Ройтерс.

Тя разгърна дейността си по-бързо от която ѝ да е друга компания в историята, като от старта си през 2009 г. вече има присъствие в 60 държави. Но цената на съдебните битки и субсидирането на услугата на пазари като Китай може да се окаже сериозен проблем за нейните финанси, смятат експерти.

От октомври насам в САЩ срещу "Юбер" са заведени поне 173 дела на федерално ниво, докато към конкурента ѝ Lyft те са 66, а към услугата за отдаване под наем на жилища Airbnb - само 20.