Нискотарифната авиокомпания еasyJet разреши на своите пътници да използват в "самолетен режим" електронни устройства като лаптопи, DVD плейъри, таблети и мобилни телефони на борда на всички полети, включително и по време на излитане и кацане, съобщиха от превозвача.

Досега пасажерите трябваше да изключват устройствата за двата етапа от полета (излитане и кацане) и промяната идва след скорошните препоръки от страна на Европейската агенция за авиационна безопасност, че тези ограничения могат да бъдат премахнати.

"Знаем, че преносимите устройства са важна част от пътуването на нашите пътници. Затова сме доволни, че те вече могат да използват своите електронни устройства на борда в "самолетен режим" за времетраенето на полета им с нас - това ще бъде популярна промяна", каза Питър Дъфи, търговски директор на еasyJet.

Авиокомпанията е поискала становище преди да пусне услугата от Гражданската въздухоплавателна администрация (ГВА) към Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията и предложението е одобрено като съответстващо на всички изисквания за безопасност. Така пътниците ще могат да продължат да гледат филми, да четат електронни книги, да работят или да подготвят  имейл кореспонденцията си без прекъсване за по-дълъг период от време. 

Новината идва само няколко месеца след като еasyJet въведе използването на мобилни бордни карти в 85% от своята мрежа. Авиокомпанията има и едно от най-бързите мобилни приложения в индустрията, което е изтеглено от близо 8 милиона пътници.

easyJet има най-широката авиомрежа в Европа. Компанията превозва над 60 милиона пътници годишно с повече от 200 собствени самолета.