Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Преди седмица сепаратистите спечелиха изборите в Каталуния. Коалицията "Заедно за "да" взе около 47 на сто от гласовете и ще получи 63 места в местния парламент. А крайнолявата Кандидатура за народно единство (КНЕ) разполага с 10 места. Така партиите, които искат независимост на Каталуния от Мадрид, ще имат 73-ма представители в националния орган за управление, което им осигурява мнозинство в 135-местния парламент. Каталуня има голям шанс да се превърне в независима държава.

Но какво знаем за нея? Мнозина ще се сетят за футболния отбор "Барселона" и плеядата звезди, сред които и нашия Христо Стоичков. По-малко ще са чували за гениалния архитект Антонио Гауди и неговата катедрала "Саграда Фамилия". Но какво още?

Факт 1 - Каталуния не е само автономна област в Испания. Тя обхваща и малка част от територията на днешна Франция (в тъмен цвят на водещата илюстрация). Каталан е един от трите официални езика, които се говорят в областта на испанска територия (другите са испански и окситански). Във Франция каталан няма официален статут, но се използва на регионално ниво.

Факт 2 - Френската част попада почти изцяло в рамките на сегашния френски департамент Източни Пиренеи и е отстъпен на Франция по договора за Пиренеите от 1659 г.

Факт 3 - Каталуния има огромен топографски диапазон. Отивате от височините на Пиренеите (в червено) до каталунските крайбрежни низини (в светло зелено). Именно там живеят основната част от каталунците.

Факт 4 - Каталунският език не е най-популярният в Каталуния. На територията на автономната област 45,92% използват предимно испански, 35,54% говорят основно каталан, а 11,95% от хората си служат по равно и с двата езика. Естествено, най-малко са хората, които говорят на испански в столицата на Каталуния - Барселона. Там едва около една четвърт от местните предпочитат да говорят на испански.

Факт 5 - Каталунският език може и да не е най-популярен в Каталуня, но не се говори само там.

Освен в Северна Каталуния (във Франция), той се говори също така във Валенсия, на Балеарските острови (Майорка, Минорка Ибиса и Форментера), в източните части на Арагон, в държавата джудже Андора и на част от италианския остров Сардиния.

В Андора каталан е единственият официален език.

Ключови думи

Коментари

Жеко

В Андора каталанският език не е единственият официален език!

b.krustev

https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/an.html Проверете, потвърждава се и от други източници.

Johnny Long USA

в Андорра може да е официален само на ниво комуникация, но официално още испански и френски се използват навсякъде ! Всяка година ходя там..

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.