Тонът на това изявление на Синода е административен, със скрита паника. Не съдържа ясно духовно послание. От църквата се очаква друг тон, друг фокус на нейната грижа, малко по-различна интонация, коментира пред БНТ психиатърът и теолог Николай Михайлов.

Правителството не трябва да допуска повече бежанци, призова Синодът на Българската православна църква преди седмица.

"Да кажеш "Повече бежанци да не се допускат в страната", е недопустимо. Духовна институция не може да произнесе това. Да бяха потърсили синоним на думата "бежанци", да кажат "мигранти", ще мислим върху това. Бежанец е собствено уязвимия човек. Поток от лица, които нямат избор. Това означава бежанец", казва д-р Михайлов.

Адресът на посланието на синода е държавата. А държавата няма компетентност, никакъв капацитет, да разреши този въпрос. Този въпрос не е разрешим даже и с гениалността на Бойко Борисов, смята експертът.

Но според него оценката на това, което казва синодът, не е еднозначна, защото изразява тревоги на мнозинството.

"Малко или повече, това е и европейската позиция по този въпрос. Тя не приема безусловно емигранти. Очевидно ако Европа се остави безконтролно на мигрантските маси с нея е свършено.

Бернар Луис, ориенталист със световна слава казва, че шансовете на Европа да оцелее от ислямската инвазия не са много големи", припомни Михайлов.

Църквата в лицето на нейното управително тяло е силно националистически ориентирана. Това се нарича в тяхната словоупотреба патриотизъм и народностна ориентация на църквата. Това също трябва да бъде уважавано и не трябва да бъде унищожавано с лека ръка. Но не съумяват нашите синодални старци да открият тона, духовната норма, думата. Не могат да съобщят евангелската истина по кризисни въпроси. Това не е лесно, защото ние сме немощни. Включително и светите старци от Синода са духовно немощни, заключава той.