Комисията за защита на потребителите ще стартира кампания за хората от третата възраст, към които търговците адресират различни послания, свързани със стоки за здравето и различни намаления в търговските вериги. Тези хора могат да бъдат част от нейните екипи за проверки, съобщи пред БНР шефът на ведомството Димитър Маргаритов.

10 акта за нарушения са съставени на търговци от КЗП за продажба на тютюневи изделия на лица под 18 годишна възраст при направени около 50 проверки. Инспекторите са установили и практиката на ученици да се продават цигари на бройка, което е забранено по казон.

При направените над 500 проверки, свързани с предлагането на стоки за учениците, са съставени 100 акта за нарушения, показва отчетът на КЗП.

Най-честите нарушения при кампанията, свързана с предлагането на стоки за учениците, се отнасят до различни нелоялни търговски практики и подвеждащи промоции на търговците. Например, преди 15-и септември масовата практика на книжарниците била да продават бележника само в комплект с лична карта и подвързия.