- Г-н Станимиров, защо вашето предложение за изучаването на комунизма в училище не беше прието от парламента при положение, че  мнозинството, което ни управлява, е дясно?

- Аз не бих вадил някакви големи политически изводи от това. Идеята този текст да е там в този закон (за училищното образование) не беше достатъчно подкрепена. Голяма част от колегите от ГЕРБ имаха възражения не по самата идея. а по това дали мястото на такъв императив е в закона или в учебните програми и подзаконовите актове на министерството. Моето твърдо убеждение беше, че мястото му е в закона, защото това трябва да е държавна политика и трябва законодателят да задължи системата на образованието да преподава тези знания. Но така или иначе това не беше възприето.

- Янаки Стоилов (БСП) предложи да се изучават всички престъпления на тоталитарните режими през XX в. Вие приемате ли такъв подход?

- Това е и нашето предложение. То беше на Реформаторския блок, както и на няколко колеги от ГЕРБ и Патриотичния фронт. Държа да подчертая, че идеята за тази поправка не беше да се дърлим предизборно. Когато я внесох през ноември нямаше как да предположа, че тя ще дойде до зала в седмицата преди ваканцията за изборите. Идеята беше по-скоро технически ние да отразим едно правно положение, което и в българското законодателство, и в европейските нормативни актове вече е факт. Отричането на тоталитарните режими на XX в. и идеята, че те са опасни и човеконенавистни трябва да се изучава, за да имат хората информация и те никога да не се повтарят.

- От друга страна в сегашните учебници темата за тоталитарните режими със сигурност присъства в една или друга степен. Всички сме учили за Хитлер и Сталин.

- Да, учили сме. Но за тоталитарните престъпления в България почти не се учи. Социологически проучвания показват, че 98% от младите хора под 35 години заявяват, че нямат никаква информация за комунизма. Това беше и един от мотивите за това предложение.

- Ще упражните ли контрол дали след приемането на закона тази тематика наистина ще влезе в учебните програми?

- Разбира се. Аз вече получих уверения и на министъра, и на колегите от комисията по образование, че в учебните програми това ще залегне. За мен обаче това не е  достатъчно. Защото зависи от добрата воля на чиновниците.

- Ще дойде ли според вас момент, в който ще престанем да се "дърлим предизборно" по тези теми, а ще се постигне консенсус и национално помирение?

- Този момент ще дойде, когато информацията за тези събития стане държавна политика и когато хората имат възможност за информаирано мнение. Докато това не се изучава и не се знае винаги ще се използва за спекулации. Някаква част от залата ще излиза и ще говори колко е било хубаво през комунизма. В рамките на дебата колеги от левицата дори цитираха Тодор Живков от трибуната. Представете си ако в немския Бундестаг някой излезе и цитира Хитлер. Ето за това трябва да се изучава.