Сигурно сте виждали, група хора, съсредоточено да хвърлят метални топки в Докторската градина зад Народната библиотека, прицелвайки се в нещо, а наоколо има и доста публика. Играят петанк. Една от най-древните и популярни в света игри на топка набира все повече привърженици и у нас. Някои, от които много сериозни се занимават с този световен спорт. Поредното постижение на България е организирането и провеждането на европейско първенство по петанк за мъже в курорта Албена между 24 и 27 септември. 

Френският (в синьо) и българският отбор преди началото на мача между тях.

Държавата ни е първата източноевропейска страна, която домакинства шампионата на стария континент. Да докараш всички най-добри в петанка, начело със световния шампион французина Дилан Роше, си е сериозно постижение. Оценено и от френския посланик Ксавие Лапер дьо Кабан, който лично поведе националния си отбор при началото на състезанието. В залата бяха и председателят на Европейската конфедерация по петанк Майк  Пек, и секретарят на Европейската конфедерация по петанк Бруно Фернандес. В европейското участваха представители на общо 34 държави.

Резултатите

Българският отбор е с най-доброто класиране за страната в историята на спорта у нас. Братята Иво и Орлин Русеви, Атанас Макаров и алжирецът с български паспорт Адел Абделмалек станаха девети след  победи над Полша, Беларус , Словакия и Швеция. Завоюваха и квота за световното първенство. 

Почетното първо място спечели Франция, следвана от Швейцария, Монако и Испания.

В индивидуалния турнир по прецизно избиване световният шампион по петанк Дилан Роше загуби в драматична битка с Диего Рици от Италия. Адел Абделмалек класира България на пето място в Европа.

Играта

Петанк е провансалското име на игра на топки, която във Франция се практикува на открито във всеки парк.

Това е една от най-древните и най-популярни игри с топки в света. Заради нейната универсалност и атрактивност се играе от милиони хора. В Световната федерация по петанк членуват 105 държави. Българската федерация е вече на 15 години - основана е през 2000 г., и е член на Световната и на Европейската федерация по петанк (FIJPJ, CEP). В страната ни има регистрирани 20 клуба,  като предстои откриването на нови в Сливен, Казанлък и Самоков.

В София играчите се събират за приятелски игри и турнири в Докторската градина зад Народната библиотека.